Fædrelandsvennen

Vil selge siloen på det åpne markedet

- TORGEIR EIKELAND RUNE ØIDNE REINERTSEN

Havnestyre­medlemmene Steinar Bergstøl Andersen (Frp) og Frank Salvesen (uavh.) vil selge siloen på det åpne marked. Ordfører Harald Furre (H) kaller forslaget «fånyttes obstruksjo­nspolitikk».

– Dette kan faktisk vaere spikeren i kista for Kunstsilo, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp).

Som fylkespoli­tiker har han ikke lagt skjul på sin skepsis mot SKMUS planer om kunstmuseu­m i den gamle siloen på kaia.

I tillegg til å sitte i Vest-agder fylkesting og å vaere leder i Kristiansa­nd Frp er Andersen styremedle­m i Kristiansa­nd Havn kf. Og det er havna som eier tomta og siloen hvor SKMU planlegger museet til 530 millioner kroner.

Nå vil Andersen finne ut om havna kan få bedre betalt for siloen enn de 15 millioner kronene som SKMU i samråd med kommunen planlegger å betale.

Det vil han gjøre ved å få bygget og tomta lagt ut på det åpne markedet og markedsfør­t til hele landet gjennom en uavhengig megler.

– Jeg tror jeg kan få flertallet i havnestyre­t med meg på dette, sier Andersen.

OMDISKUTER­T VERDI

Han baserer forslaget på lovlighets­kontrollen av Kristiansa­nd Havn som nylig ble gjennomfør­t av Kystverket. Her heter det:

«Kystverket forutsette­r at partene med dette ikke mener å fravike havne- og farvannslo­ven. Dette innebaerer at dersom havna beslutter å selge silotomta, kartlegges hele markedet, ikke bare den delen av markedet som har til hensikt å realisere kommunens planer og politikk.»

Frank Salvesen, partipolit­isk uavhengig medlem av havnestyre­t, stiller med et tilnaermet identisk forslag til neste havnestyre­møte, også han under henvisning til Kystverket­s formulerin­g.

«Styret ber administra­sjonen utlyse megleroppd­rag via Doffin og med helsides annonse i Dagens Naeringsli­v, utlysninge­n og annonserin­gen effektuere­s innen 20. mai. Utvalgt megler skal godkjennes av styret og liste med interessen­ter legges frem for styret», lyder Salvesens forslag til vedtak.

REGULERT TIL BEVARING

Verdien av siloen har vaert en het potet i vinterens og vårens kunstsilod­ebatt.

Det var 1. mars Faedreland­svennen skrev om takseringe­ne som var foretatt av Sørmeglere­n og Naeringsme­gleren Saedberg & Hodne.

Der var selve tomta vurdert til mellom 28 og 32 millioner kroner, mens verdien av selve bygningen ble vurdert som negativ.

Eiendommen er i dag regulert av kommunen til en blanding av naering og tjenesteyt­ing. Samtidig er den også regulert av bystyret til bevaring. Ut fra dette har Sørlandets kunstmuseu­m i samarbeid med kommunen regnet med å betale 15 millioner kroner for siloen.

– Det er bare et bystyreved­tak unna å få opphevet bevaringen av siloen. Og selv om den blir regulert til bevaring er det fremdeles mulig å bygge noe annet enn kunstgalle­ri av den. Hotell var jo lenge aktuelt. Jeg vil få undersøkt om det finnes interesse for dette ved å legge den ut for salg, ikke bare ved å kontakte ulike interessen­ter slik det er gjort hittil, sier Andersen.

«IKKE FULLT Så ENKELT»

Ordfører Harald Furre (H) tror ikke Andersens forslag endrer noe.

– Verden er ikke fullt så enkel som Andersen vil ha det til. Dette ser jeg på som fånyttes og panisk obstruksjo­nspolitikk. Han bør ta inn over seg at et betydelig flertall i bystyret ønsker Kunstsilo, og at dette er et område som er under kommunal regulering, sier Furre.

– Tror du ikke det vil endre noe om siloen blir lagt ut på det åpne markedet?

– Nei. Man må også huske at havnevesen­et ikke eier grunnen rundt siloen. Det gjør Kanalbyen og kommunen, og det er umulig å komme inntil siloen uten å samarbeide med disse, sier Furre.

Pål Harv (H) er styreleder i havna og har mye av de samme innvending­ene:

Han peker også på at Kanalbyen er deleid av havna, og at det er naturlig at en etablering av Kunstsilo vil øke verdien på leilighete­ne her.

– Dermed er det flere ting å ta hensyn til i denne saken, sier Harv.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD /ARKIVFOTO ?? Steinar Bergstøl Andersen (øverst) vil se om det er mulig å få mer enn 15 millioner kroner for siloen. Ordfører Harald Furre kaller utspillet «obstruksjo­nspolitikk».
FOTO: JACOB BUCHARD /ARKIVFOTO Steinar Bergstøl Andersen (øverst) vil se om det er mulig å få mer enn 15 millioner kroner for siloen. Ordfører Harald Furre kaller utspillet «obstruksjo­nspolitikk».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway