Fædrelandsvennen

Mens vi venter på sommeren

Varme netter som aldri tar slutt, mennesker som du aldri kommer til å se igjen og haitenner som plutselig hugger tak i de nakne bena dine: Disse ti filmene gir deg en forsmak på sommeren.

-

Siste natt med gjengen (1973): Alle som har vaert 17 år og ute en varm somwwmerna­tt, vil kjenne igjen den berusende frihetsføl­elsen George Lucas’ andre – og helt utypiske – film skaper. Den vil også gjøre deg nostalgisk for 60-tallet enten du opplevde det eller ikke.

●●«Haisommer» (1975):

Strandlive­t ble aldri det samme igjen etter Steven Spielbergs epokegjøre­nde – og fremdeles isnende effektive – sommergrøs­ser.

●●«Body Heat» (1981):

Lummer sørstatsno­ir som formelig mesker seg med erotikken sjangerens klassikere fra 40- og 50-tallet bare kunne antyde.

●●«Hjelp, vi må på ferie!» (1983):

Mens «Hjelp, det er juleferie!» er blitt en fast del av oppkjøring­en til julen for mange, hører man aldri noen nevne denne første filmen om familien Griswold. Men den byr på akkurat det samme herlige tullballet. ●●«Stand by Me» (1986):

Denne såre, morsomme og spennende oppvekstsk­ildringen – om en guttegjeng på oppdagelse­sferd i skogen – beviste én gang for alle at Stephen King kan mer enn å skremme.

●●«Før soloppgang» (1995):

To unge amerikaner­e‚ Julie Delpy og Ethan Hawke, møtes på et tog i Europa og tilbringer hele natten oppslukt i samtale. Det er akkurat like romantisk som det er troverdig. Og henholdsvi­s ni og 18 år senere tok Delpy og Hawke tråden opp igjen i de like fine «Før solnedgang» og «Før midnatt».

●●«Den talentfull­e Mr. Ripley» (1999):

Italia om sommeren er det perfekte bakteppet for denne iskalde svindelhis­torien. Også så unge alle stjernene – Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow med flere – ser ut!

●●«Lost in Translatio­n» (2003):

Scarlett Johansson og Bill Murray er to villfarne fremmede som møtes i en av Tokyos mest eksklusive hotellbare­r. Som ingen annen film fanger «Lost in Translatio­n» følelsen av å vaere langt hjemmefra både fysisk og mentalt.

●●«Sideways» (2004):

Vinsmaking i California og en Paul Giamatti i full midtlivskr­ise var ingrediens­ene som gjorde «Sideways» til en av 00-tallets mest minneverdi­ge filmer.

●●«Call Me by Your Name» (2017):

En av fjorårets store Oscar-vinnere flørter kanskje med forbudt kjaerlighe­t, men føles likevel som en eneste lang, bedagelig sommerroma­nse av en film.

 ?? FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES ?? Timothée Chalamet i «Call Me by Your Name».
FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES Timothée Chalamet i «Call Me by Your Name».
 ?? FILMANMELD­ER ?? ROY SØBSTAD roysobstad@gmail.com
FILMANMELD­ER ROY SØBSTAD roysobstad@gmail.com

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway