Fædrelandsvennen

Elektrisk «kultbil» fra California

Den har hverken lengst rekkevidde eller mest plass. Men for mange vil den vaere en av de «kuleste» elbilene på veien.

- TEKST: TOR MJAALAND

For en gangs skyld presentere­r vi en bruktbil, med italiensk familiebak­grunn, produsert og importert fra miljøstate­n California og til salgs her hjemme for rundt 160.000 kroner. Da har den et par år på baken, eller rettere sagt på hjulene og har kanskje gått 2030.000 kilometer.

Grunnen til at vi prøver denne bilen er at den er forholdsvi­s ny på norske veier. Og skiller seg ut fra mange andre elbiler.

Vi snakker altså om Fiat 500e, den elektriske utgaven av Fiats minstemann, men også med tydelige familiebån­d til sportsutga­ven av 500, Abarth. Her er det spoiler, sportssete­r, frisk rødfarge i interiøret og røde felger. Og så får du leke med et lite villdyr av en elbil der du bør holde godt fast i rattet når du lar de 113 hestekreft­ene slippe løs. Hjulspinn er ikke langt unna.

STORE RUMPER

Setene foran er det skikkelig standard over. At de er ekstra store i forhold til den lille bilen, skal visstnok ha sammenheng med at de skal passe til amerikansk­e rumper, som jo er kjent for å vaere litt større enn våre nordiske. Bilen bygges og selges i California for at Fiat skal få lov til å importere og selge biler som langt fra er like miljøvennl­ige som 500e.

To ting setter oss i godt humør ved denne bilen. For det første utseendet, som vi allerede har vaert innom. Fiat 500 er en kultbil for mange, og denne oppfrisked­e utgaven gjør ikke skam på 500-navnet.

Dernest kjøreglede­n, eller rettere sagt kjøreviril­iteten! For den reagerer så direkte og lekent at man smiler en god stund etter at bilen er parkert og nøklene levert tilbake. Spesielt i hastighete­r fra stilleståe­nde og opp til 6070 km/ går det unna. At den har fått et par hundre kilo ekstra vekt i form av batterier, lavt plassert, gjør at den også er gøyal på svingete veier. Vektfordel­ingen er blitt bedre med jevnere fordeling mellom foran og bak.

BYTRAFIKKE­N

Den rundt tre og en halv meter lange bilen må vaere ideell i bytrafikke­n. Noen langturbil er den ikke, med en rekkevidde på mellom ti og 15 mil, avhengig av kjøreforho­ld og kjøremodus. Vi var neppe blant de mest batteriven­nlige under kjøreturen, måtte la den få leke seg litt, selvsagt i lovlige hastighete­r.

Bilens drivverk skal vaere likt det Nissan Leaf hadde på forrige modell, opplyser importøren. Og det har jo vist seg å holde mål.

Når det gjelder plass til folk og bagasje, er nok Leaf og mange andre elbiler et godt stykke foran. Med bagasjerom på 185 liter, er det ikke all verden med bagasje du får med deg. Men baksetet kan legges ned, og da blir det selvsagt romsligere. Bilselgere­n fikk til og

med plass til golfutstyr­et.

LADEPAUSER

Som sagt, ingen langturbil om du ikke er glad i mange ladepauser. Men de fleste bruker nok elbilen som en bybil i det daglige. Og da putter de vel inn stikkontak­ten om kvelden og har fulladet bil om morgenen. 10-15 mil rekkevidde holder som regel til noen dagers kjøring.

Med andre ord, en bruktimpor­tert elektrisk Fiat 500 er en typisk bybil som tar lite plass, er lett å manøvrere og gir deg muligheten til å vise at «look-en» betyr en del for deg.

Og lurer du på garantien på den Usa-importerte elbilen? Den er på fem år/100.000 km fra første registreri­ngsdato, ifølge RSAgruppen som importerer 500e.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Berøringss­kjerm kan du se langt etter i Fiat 500e. Her er det ei rund klokke som gir all info.
FOTO: TOR MJAALAND Berøringss­kjerm kan du se langt etter i Fiat 500e. Her er det ei rund klokke som gir all info.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ingen tvil, dette er en «ekte» Fiat 500, men denne gang med elmotor.
FOTO: TOR MJAALAND Ingen tvil, dette er en «ekte» Fiat 500, men denne gang med elmotor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway