Fædrelandsvennen

Dette er bilistenes farligste ferieland

- TOR MJAALAND

Skal du på bilferie i sommer? Eller leie bil i utlandet? Da kan det vaere lurt å holde seg unna Romania, Polen, Bulgaria og Kroatia dersom du vil unngå ulykker.

Og skal du kjøre tryggest mulig, er Norge faktisk landet med både faerrest trafikkdre­pte per kjørte kilometer og per én million innbyggere. Sverige kommer på andreplass, Storbritan­nia og Sveits deretter når det gjelder antall drepte per en million innbyggere, viser tall fra Statens Vegvesen. Det er European Transport Safety Council (ETSC) som hvert år samler inn, analyserer og setter sammen trafikksik­kerhetstal­l fra hele Europa.

I Norge omkom 20 mennesker per én million innbyggere i fjor, i Sverige 26, i Sveits og Storbritan­nia 27, viser tall Naf-magasinet Motor har innhentet.

ROMANIA VERST

I den andre enden av skalaen finner vi flere av landene i den tidligere Østblokken. Den aller farligste trafikken har Romania. Der omkommer det 98 mennesker per million i trafikken. Det er fire ganger mer enn i Sverige, og fem ganger mer enn i Norge, viser tall Motor har hentet inn.

Populaere ferieland som Bulgaria og Polen har også dystre tall å vise til med henholdsvi­s 96 og 89 drepte per en million innbyggere i 2017. Det samme gjelder Kroatia dit 180.000 nordmenn reiste på ferie i fjor. Der var det 80 omkomne per en million innbyggere i fjor.

Når det gjelder trafikkdre­pte fordelt på kjørte kilometer, troner Norge alene på Europa-toppen, med tre drepte pr. billion kilometer, mot et snitt i Europa på 6,1. Dette er 2016tall, og siden den gang har Norge hatt en klar nedgang i antall trafikkdre­pte.

1200 MILLIARDER KRONER

I 2017 omkom hele 25.300 mennesker på veiene i de 28 Eu-landene, ifølge ferske tall fra Eu-kommisjone­n. Det er liten nedgang fra 2016 da antall trafikkdre­pte var 25.670. Det betyr at det omkommer omtrent like mange mennesker i trafikken som det til sammen er i Kristiansa­nds nabokommun­er Vennesla og Søgne.

Men det er ikke bare dødstallen­e som skapet tragedier i trafikken. I EU ble 135.000 mennesker hardt skadet i trafikken i 2017.

De mange trafikkuly­kkene i EU fører ikke bare til mye lidelse, men koster også mye penger. Ifølge motor.no har Eu-kommisjone­n beregnet at samfunnsko­stnadene for trafikkuly­kkene beløper seg til 1200 milliarder kroner i året.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Romania har flest trafikkdre­pte per innbygger i Europa. Her et bilde fra Bucuresti-trafikken.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Romania har flest trafikkdre­pte per innbygger i Europa. Her et bilde fra Bucuresti-trafikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway