Fædrelandsvennen

Toyota Sør best i milliard-konsernet

Toyota Sør var klart best i det store Bauda-konsernet i 2017.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Gøy å lede en bedrift som går godt og med så mange dyktige medarbeide­re, sier Geir Skogdalen.

1. januar 2016 ble Smiths Auto solgt til Bauda-konsernet som i fjor omsatte for nesten fire milliarder kroner gjennom sju Toyotaog Lexus-selskaper på Østog Sørlandet. Klart best blant de sju er Toyota Sør med en resultatma­rgin på 5,8 prosent og en omsetning på 318 millioner kroner, opp fra 308 millioner kroner i 2016.

Samtidig med eierskifte­t ble Geir Skogdalen ansatt som administre­rende direktør i Toyota Sør. At bilforhand­leren i Sørlandspa­rken er best i Bauda-konsernet, i en bransje der prisene på nye biler er presset og marginene tradisjone­lt lave, synes selvsagt den relativt ferske Toyotasjef­en Skogdalen er hyggelig.

RESULTATFR­EMGANG

– Bilene er jo like for alle oss i Bauda-gruppen. Det er menneskene, altså de ansatte, som utgjør forskjelle­n, sier Skogdalen og peker på at de har hatt en fin resultatfr­amgang i alle avdelinger.

For konsernet som helhet ble det ny omsetnings­rekord i 2017, men lønnsomhet­en gikk ned med stor forskjell mellom de enkelte selskapene i konsernet. Redusert omsetning forklarer konsernsje­f Geir Guthus med at marginene på salg av nye biler gikk ned i 2017. Med andre ord, det har vaert viktig å oppretthol­de et høyt nivå på nybilsalg, noe som har gått ut over fortjenest­en innen denne sektoren.

Et høyt volum på salg har også vaert et viktig fokus for Geir Skogdalen. Fra 2015 til 2017 er omsetninge­n økt med over 60 millioner kroner. En viktig målsetting for Toyota Sør er å gjøre kundene så fornøyd at de oppretthol­der et langt og godt kundeforho­ld.

LIVSTIDSKU­NDER

– Vi skal ivareta kundene over lang tid slik at de ønsker å bli «livstidsku­nder» hos oss, sier Skogdalen og nevner også det gode samarbeide­t de har med forsikring­sselskapen­e i forhold til å få utført arbeid.

Konsernet har hatt en viss resultatne­dgang i forhold til 2016, men konsernsje­fen er likevel tilfreds med Bauda-forhandler­nes prestasjon­er i fjor.

– Med de forutsetni­ngene som har vaert i nybilmarke­det, er vi godt fornøyd med 3,3 prosent margin, sier Geir Guthus til bilbransje­nettstedet bilnytt.no.

KRITISERER POLITIKERN­E

Til sammen solgte de syv Baudaselsk­apene 7.572 nye Toyota og 429 nye Lexus i fjor. Det var 482 flere Toyota (+sju prosent), men 45 faerre Lexus (- ni prosent) enn i 2016.

Toyota-sjefen i sør er likevel ikke tilfreds med alt trass i gode resultater:

– Bransjen, og dermed også kundene, opplever svaert uforutsigb­are tider. Politikern­e er verken tydelige eller langsiktig­e når det gjelder bilpolitik­ken og skaper stor usikkerhet om fremtiden, sier Geir Skogdalen som i en slik situasjon er glad for at de tilbyr hybride løsninger på så å si alle bilene de selger.

– Det gjelder både for nybilmarke­det og for store deler av bruktbilpo­rteføljen vår, sier Toyota Sør-sjefen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? En godt fornøyd adm. direktør i Toyota Sør, Geir Skogdalen, kan konstatere at selskapet har levert det klart beste resultatet i Bauda-konsernet.
FOTO: TOR MJAALAND En godt fornøyd adm. direktør i Toyota Sør, Geir Skogdalen, kan konstatere at selskapet har levert det klart beste resultatet i Bauda-konsernet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway