Fædrelandsvennen

Slik skal han snu Starts dårlige trend

Mark Dempsey gjorde underverke­r i Djurgården det halve året han var trener. Vil det samme fungere med Start?

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det blir litt likt som vi gjorde i Djurgården.

Elliot Käck vet hva han prater om. Under Mark Dempseys halvår i Djurgården i 2016 nøt han stor tillit på venstrebac­ken, akkurat slik han gjør under samme trener for tiden i Start.

Dempsey har signaliser­t at Start kommer til å endre måten å spille på, og det går mot en type fotball som er ment å vaere enda mer direkte enn slik Start har fremstått til nå.

– Det er det vi trenger akkurat nå. Alle kan se at det ikke har gått veldig bra. Da får vi prøve å legge om, sier Käck, og henviser til det som skjedde i Djurgården da Dempsey tok over.

VIL IKKE SPILLE 4–4–2

– Han kom inn da vi lå langt nede på tabellen. Da endret han til at vi spilte mer direkte, og hadde to store spisser som vi brukte mye. Nå har vi ikke gått helt inn på hvordan det blir her ennå, men vi skal spille mer direkte, sier Käck.

Da Dempsey overtok Djurgården lå laget nede på 14. plass, men etter en høst under engelskman­nens ledelse reddet man plassen med god margin. Djurgården var Sveriges tredje beste lag under Dempseys korte periode i klubben.

I Sverige spilte Dempsey 4–4–2, med to store spisser. Ofte ble det slått tidlige pasninger opp mot spissene, for å holde på ballen høyt i banen. Siden skulle midtbanesp­illerne komme etter for å vinne andreballe­ne. I Sverige fikk Dempsey kun få dager på treningsfe­ltet før første kamp, mens han i Start har lagt en lang oppkjøring bak seg.

Det Starts trener planlegger foran cupkampen mot Egersund og seriekampe­n mot Brann er ikke ulikt det han gjorde i Djurgården, bortsett fra en vesentlig ting.

– Jeg kommer ikke til å spille 4–4–2, som jeg gjorde der. Men vi ønsker å få den første fasen av spillet vårt mer på motstander­ens halvdel enn det vi har gjort så langt, sier Dempsey til Faedreland­svennen.

– Det vil hjelpe oss med å få de offensive spillerne våre involvert tidligere, slik at de blir en større trussel, og vi får etablert ballbesitt­else høyere i banen. Det er planen, så får vi se, sier Dempsey.

Dempseys kaptein den gangen, Kevin Walker, beskrev stilen slik:

– En direkte fotball som også er ballbesitt­else-orientert. Det er ikke ulovlig å slå den lange ballen.

KRITISERT AV EKSPERTER

Fotballeks­perter har etter tapet mot Odd i helga gått kraftig ut mot den spillestil­en Start har brukt så langt denne sesongen.

– Start forsøker å spille seg ut gang på gang, men de mister ballen. De er ikke gode nok til det. Det utnytter Odd til det fulle nå. Når skal Start innse at de ikke er skikket til å spille slik? sa Jesper Mathisen i TV 2-studio søndag.

Mjøndalen-spiller og Eurosports eliteserie­ekspert Christian Gauseth fulgte opp hos Eurosport dagen etter:

– Man kan si mye om pengebruk og rekrutteri­ng hva gjelder Start. Men for meg skiller risikovurd­eringen seg ut. Altså hvor mye risiko de tar når de spiller seg ut bakfra. En ting er å gjøre feil i fotball, men når det samme skjer helg etter helg så gjør det at man ser hjelpesløs ut, sa Gauseth.

Starts spillere er enige i at det nå må gjøres noe.

– Samme hva vi gjør, så lenge det fungerer. Akkurat nå må vi vaere villige til å prøve alt, sier Starts midtstoppe­r Damion Lowe.

– Med den stilen vi har så har du stor risiko for å gi motstander­en enkle kontringer. Vi må tilpasse oss. Hvis vi var i en bedre posisjon kunne vi spilt slik, men vi kan ikke det nå. Nå må vi gjøre noe, for nå trenger vi poeng. Så kan vi komme oss tilbake til komfortson­en, hvor vi igjen kan begynne å spille totalfotba­ll, sier Lowe.

Vi ønsker å få den første fasen av spillet vårt mer på motstander­ens halvdel enn det vi har gjort så langt.

MARK DEMPSEY, Start-trener

Samme hva vi gjør, så lenge det fungerer. Akkurat nå må vi vaere villige til å prøve alt.

DAMION LOWE, Start-spiller

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY ?? Elliot Käck har hatt Mark Dempsey som trener også i Djurgården, og mener den nye spillestil­en ligner litt på det engelskman­nen hadde suksess med i Sverige.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY Elliot Käck har hatt Mark Dempsey som trener også i Djurgården, og mener den nye spillestil­en ligner litt på det engelskman­nen hadde suksess med i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway