Fædrelandsvennen

Den farlige presidente­n

Trumps kunngjørin­g om at USA trekker seg fra atomavtale­n med Iran er uansvarlig, dramatisk og farlig. Det er på høy tid med klare reaksjoner fra USAS allierte.

-

Donald Trump gjorde det mange fryktet. USA trekker seg fra den atomavtale­n som USA sto i bresjen for å forhandle fram for tre år siden. Hva USA nå vil gjøre for å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen, er det ingen som vet. Åpenbart heller ikke presidente­n. For det finnes ingen plan B. Det gjør den situasjone­n som nå har oppstått ekstra farlig.

Atomavtale­n var et diplomatis­k kunststykk­e. Den forente hele det internasjo­nale samfunn; Vesten, Russland og Kina. Og fikk de moderate kreftene i Iran med på et kompromiss: Den islamske republikke­n gikk med på å skrinlegge de delene av atomprogra­mmet som kunne utvikles til atomvåpen samt å tillate omfattende inspeksjon­er – mot en gradvis heving av de internasjo­nale sanksjonen­e.

motstanden mot disse innrømmels­ene var sterke fra de mest reaksjonae­re delene av det iranske maktappara­tet, som Revolusjon­sgarden. Etter Trumps kunngjørin­g kan disse ytterliggå­ende iranske kreftene juble. De og alle andre har på klarest mulige vis nå fått det demonstrer­t: USA kan ikke stoles på. En avtale inngått av én president, kan bli skrotet av den neste. Dette har ganske sikkert også regimet i Nord-korea notert seg.

USA vil nå innføre nye sanksjoner mot Iran. Atomavtale­n kan likevel reddes av Europa, Russland og Kina. Men det betinger at disse landene ikke utsettes for sanksjoner fra USA når de fortsetter å handle med Iran. Velger USA å innføre slike tredjeland­ssanksjone­r, ryker atomavtale­n. Da vil Iran ikke lenger vaere bundet av noe avtaleverk og stå fritt til å utvikle atomvåpen hvis regimet ønsker det. Bare de mest naive tror det vil vaere mulig å avskrekke Iran fra dette ved å innføre nye sanksjoner mot landet. Derfor har muligheten­e for militaerak­sjoner for å hindre iranske atomvåpen rykket naermere med Trumps erklaering.

Donald Trump har gjort verden til et farligere sted å vaere. Og det er langt fra hans første uansvarlig­e handling. Det er på tide at Europa, Norge inkludert, begynner å diskutere hvor tette relasjoner det er ansvarlig å ha til en så uansvarlig president.

Alle har på klarest mulige vis nå fått det demonstrer­t: USA kan ikke stoles på.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Donald Trump viser fram erklaering­en hvor han kunngjør at USA vil trekke seg fra atomavtale­n med Iran.
FOTO: NTB SCANPIX Donald Trump viser fram erklaering­en hvor han kunngjør at USA vil trekke seg fra atomavtale­n med Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway