Fædrelandsvennen

Mener 141 mill. kan spares

Dersom Lindesnes, Mandal og Marnardal kutter maksimalt når de blir en storkommun­e fra 2020, kan det spares 141 millioner kroner årlig, ifølge en ny analyse.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dere trenger ikke gå til andre for å se hvor det er mulig å spare penger, det er bare å se hos hverandre, sa Bjørn A. Brox i økonomisel­skapet Framsikt AS.

Han hadde fått i oppdrag fra politikern­e i Nye Lindesnes å finne ut hvordan økonomien blir i den nye kommunen og hvor det kan spares om man ser på hva kommunene i dag bruker per innbygger.

Beregninge­n han la fram for politikern­e viser blant annet at dersom den nye kommunen driver grunnskole­n slik Mandal gjør, kan man spare 17,6 millioner kroner årlig. Eller drive barnehagen­e slik Lindesnes gjør – da sparer nykommunen 15,7 millioner kroner.

KUTT I ADMINISTRA­SJONEN

I Marnardal drives de sosiale tjenestene på en sånn måte at nykommunen kan spare 14,8 millioner kroner.

For ikke å snakke om administra­sjonsutgif­tene i Mandal. Gjør Nye Lindesnes slik Mandal drifter denne sektoren, sparer man nesten 30 millioner kroner.

Til sammen er sparepoten­sialet 141 millioner kroner, ifølge Brox.

Det kom også fram at de tre kommunene i dag drives dyrere i forhold sammenlign­bare kommuner med over 20.000 innbyggere innen grunnskole, barnehage, barnevern, helse, kultur, administra­sjon, plan, brann, bolig, samferdsel og naering.

Det eneste som drives billigere er sosialtjen­estene.

De tre kommunene brukte i fjor 60.200 kroner per innbygger. Det er omtrent 5700 kroner mer enn andre sammenlign­bare kommuner.

STØRRE BEHOV

– I den nye kommunen vil det vaere et større behov enn landsgjenn­omsnittet for tjenestene innen grunnskole og pleie- og omsorg på grunn av mange barn og mange eldre, sa Brox under gjennomgan­gen.

Saerlig dyr er måten Marnardal driver sin grunnskole i dag: 63 millioner kroner dyrere enn sammenlign­bare kommuner. Her er det dyrere undervisni­ng, dyrere lokaler, dyrere SFO og dyrere skoleskyss.

Elevkostna­den var 93.000 kroner i de tre kommunene i 2017. Det er 5000 kroner mer enn gjennomsni­ttet i sammenlign­bare kommuner.

NEI TIL NY SKOLEDEBAT­T

– Det er innenfor skolestruk­tur det er mye å spare. Men dere er politikere og det er politikk hva dere vil gjøre med grunnskole­n, sa Brox.

For bare to år siden foreslo rådmannen i Marnardal å legge ned to barneskole­r, noe kommunesty­ret sa nei til. Spørsmålet er om denne debatten nå kommer opp på nytt, med de nye tallene som viser hvor dyrt skolebudsj­ettet blir.

– Nei, det tror jeg ikke. Intensjons­avtalen fastslår at dagens skolestruk­tur skal bestå, sier ordfører i Marnardal Helge Sandåker.

NERVØSE INNBYGGERE

Han sier at mange innbyggere, saerlig i Laudal i hjemkommun­en hans, er nervøse for at kommunesam­menslåinge­n resulterer i at bygdas skole legges ned.

– Jeg stoler på at lokalpolit­ikerne står fast på at alle deler av den nye kommunen skal brukes. Vi kan ikke bare tenke økonomi og besparelse­r, men også trivsel og kvalitet, sier Sandåker.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandalsord­fører Alf Erik Andersen i samtale med Bjørn A. Brox i økonomisel­skapet Framsikt AS under en pause. Brox har gitt politikern­e mye å tenke på når det gjelder økonomi i nykommunen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandalsord­fører Alf Erik Andersen i samtale med Bjørn A. Brox i økonomisel­skapet Framsikt AS under en pause. Brox har gitt politikern­e mye å tenke på når det gjelder økonomi i nykommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway