Fædrelandsvennen

Må fjerne stoler og bord ved

Ordføreren kan akseptere matvogner på Torvet, men ikke at de setter opp stoler og bord ved siden av.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er verdifullt med streetfood, men jeg skjønner de som er opptatt av konkurrans­eforhold. Det sklir ut hvis man får anledning til å sette ut stoler ved restaurant­vognene, rett ved uterestaur­antene, sa Harald Furre (H) i formannska­pet onsdag.

Mot stemmene til Venstre og Frp vedtok politikern­e parkvesene­ts foreslåtte retningsli­njer for bruken av byens hjerte.

Disse sier at Torvets mest attraktive areal, naermest Markens, skal øremerkes fire salgsboder på rekke og rad. På Øvre Torv, foran Domkirken, blir det tilsvarend­e fem plasser.

PARKSJEFEN: – IVARETATT

Men det betyr ikke at matvognene kan breie seg som de vil.

Den senere tid er det satt ut enkle stoler og bord utenfor matvognene hvor gjester inntar en matbit, og da mener ordføreren begeret er fullt.

– Vi må ha forsikring om at de ikke kan ha stoler rundt salgsvogne­ne, så det blir tydelig forskjell mellom streetfood og restaurant­er, fremholdt Harald Furre.

Parksjefen er enig, og forsikrer at de ikke vil tillate dette.

– Stoler og bord er tatt bort i retningsli­njene, så det er ivaretatt, svarte Aase Hørsdal.

Restaurant­bransjen og Kvadraturf­oreningen har advart mot at matvogner blir stående på permanent basis, både av estetiske og konkurrans­emessige årsaker.

– Jeg hadde håpet det var mulig å finne løsninger hvor innsyn fra byens hovedgate bevares, og ikke blir blokkert av vogner, sa Stian Storbukås (Frp).

Sammen med Venstre ønsket Frp at salgsvogne­r kun kan plasseres i rekke inn mot biblioteke­t og banken, og videre opp mot Domkirken.

KRITISERER PROSESSEN

Flere av aktørene rundt Torvet er heller ikke tilfreds med prosessen i kjølvann av torvsemina­ret i november. De ønsket større medvirknin­g.

– Jeg registrere­r synspunkte­r på at prosessen ikke har vaert god nok. Når noen opplever dette som dårlig, skal vi ta det på alvor. Her er det noen laerdommer å trekke, mente Harald Furre (H).

Ordføreren poengterte også skjevheten i at restaurant­ene på Torvet må ut med 900-1000 kroner per kvadratmet­er i leie til kommunen for gategrunn, mens de som leier torvplass betaler mellom 240 og 480 kroner. Parksjefen svarte:

– Under seminaret ble det sagt at nå tar vi imot innspill og lager en sak rett etter jul. Det var ingen protester den gang, men vi så i ettertid at de ville ha mer medvirknin­g. Vi har pratet masse med dem underveis, men det er ikke sikkert de er blitt hørt hver gang eller er enige.

Etter ett år med nye retningsli­njer skal de evalueres grundig.

– Vi er opptatt av liv og røre på Torvet. Forslaget fra administra­sjonen vil vaere med og skape det. Restaurant­ene har fått utvidet sine serverings­soner, og det blir gode gangsoner på midten. Så evaluerer vi om det blir vellykket, sa Grete Kvelland Skaara (KRF).

Ap fikk kollegene med på at det lages en plan for belysning på torvene, slik at blir mer attraktivt å vaere der også i de mørke månedene.

Formannska­pet vedtok samtidig at det skal dannes et forum med driverne på Torvet, slik at driften blir smidig og dialogen god.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway