Fædrelandsvennen

Skjenkeste­der får strafferab­att

- VEGARD DAMSGAARD

Utestedet All Inn får redusert prikkbelas­tningen fra 16 til seks, mens Ernst Hotell slipper unna prikk.

Det vedtok formannska­pet onsdag, men Fylkesmann­en får siste ord i klagesaken­e.

– For vår del er vi ganske klare for å utfordre jussen, uttalte gruppelede­r Mette Gundersen (Ap).

Ved fire forskjelli­ge kontroller siden november 2016 er utestedet All Inn tildelt i alt 21 prikker av skjenkekon­trollen.

Mat & Uteliv, som er Kristiansa­nds største restaurant­konsern, har hyret advokat og påklaget 16 av prikkene.

– VAKTA VAR GUFFEN

Ved to tilfeller, i oktober og desember i fjor, ble utestedet ilagt strengeste straff – åtte prikker.

Men politikern­e mener byens utelivsbra­nsje driver seriøst, og finner formildend­e omstendigh­eter.

– Vi har ikke grunn til å mistro noen parter, verken kontrollør­er eller All Inn. Men de observerer ting på litt ulik tid, så å tildele åtte prikker er langt over hva som burde vaert tilfelle, mente gruppelede­r Renate Haegeland (H).

Den første hendelsen, som hun viste til, gjaldt en sovende gjest som ble geleidet ut på gata, og som kommunens kontrollør­er mener ikke fikk tilstrekke­lig hjelp.

Ved det andre tilfellet mente kontrollør­ene de ble hindret i sitt arbeid ved at de skal ha blitt fotfulgt av en vakt inne på All Inn.

– Vakta har vaert litt guffen, men hva er hindring av kontroll? Det er ikke uvanlig at eier eller driver følger med på hva du gjør, mente Stian Storbukås (Frp).

De vedtok å redusere straffen fra åtte til henholdsvi­s fire og to prikker. Samtidig slapp Ernst hotell prikk for ett tilfelle av alkoholrek­lame.

– SERIØS BRANSJE

Det nye regelverke­t ble innført fra og med 2016. Hvis et skjenkeste­d får 12 prikker i løpet av en toårsperio­de, mister de bevillinge­n i én uke.

Får stedet flere prikker, økes lengden på inndragnin­gen tilsvarend­e.

Ifølge fagansvarl­ig for alkoholbev­illing i kommunen er det lite rom for skjønn, og reglene er klare på når det skal tildeles én, to, fire eller åtte prikker.

Men ifølge utestedene er ikke bare systemet blitt strengere, dialogen med skjenkekon­trollen har også endret karakter til det verre siden 2016.

Det misliker formannska­pet.

– Vi skal vaere glad for at vi har en seriøs bransje, det er det jammen ikke alle byer som har, i hvert fall ikke de større, sa Mette Gundersen, som har ti års fartstid som bartender i byen.

Vedtaket ble gjort mot stemmene til KRF. I dag har Kristiansa­nd 155 salgs- og skjenkeste­der. Det er minst 465 kontroller per år.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Utestedet All Inn i Tollbodgat­a risikerer å miste skjenkebev­illingen.
FOTO: ARKIVFOTO Utestedet All Inn i Tollbodgat­a risikerer å miste skjenkebev­illingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway