Fædrelandsvennen

Avskiltet trimmede mopeder

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Onsdag kontroller­te Statens vegvesen mopeder for å slå ned på trimming og ulovlig kjøring. En trimmet moped gir 5500 kroner i bot.

– Vi er her for å forebygge, og er ikke ute etter å ta noen. Vi ønsker å skåne sjåførene for konsekvens­ene ulovlig kjøring innebaerer, sier Kjell Andersstue­n, inspektør i Statens vegvesen Vest-agder.

Onsdag morgen hadde han og kollegene rigget seg til ved Kvadrature­n skolesente­r i Tollbodgat­a. Kontrollen var i samarbeid med politiet. Bakgrunnen er at mange ulykker involverer trimmede mopeder. Det bekymrer kontrollør­ene i Statens vegvesen.

– Det skjer rundt én gang i året at vi får anmodning fra politiet om slike kontroller, men vi er ofte ute på veiene, sier Andersstue­n.

– Vårt fokus i dag er hastighet og trimming av mopeder. Politiet står oppi gata her og vinker sjåførene inn. Deretter blir de sendt ned til oss, fortsetter han.

OMFATTENDE SJEKK

I løpet av tiden Faedreland­svennen var med på kontrollen, ble ti mopeder sendt ned til veivesenet­s mannskaper. I tillegg til å måle hastighete­n ble lys, bremser og dekk sjekket.

Tralla som mopeden blir satt på, er koblet til en hastighets­måler. Den stopper på 80 kilometer i timen. Den første mopeden som ble kontroller­t onsdag gjorde det Andersstue­n kaller «å bånne måleren» – den nådde raskt en hastighet på 80 km/t.

– Det kommer dessverre til å bli flere som gjør det. For denne sjåføren ender det med beslag av skiltene, og mopeden må inn til full teknisk kontroll.

Mopeder kan ha en makshastig­het på 45 kilometer i timen. Blir man tatt i kontroll, som viser at mopeden kan gå over 60 for- di man har fjernet plombering­en, ender det med anmeldelse. Og det blir en dyr affaere.

Boten er på 5.500 kroner.

– Og blir man tatt for trimming for annen gang, blir det enda dyrere, sier inspektør Kåre Simonsen.

FLERE FIKK BOT

Kontrollen onsdag morgen endte med at tre mopeder ble avskiltet på grunn av ulovlig trimming. Ingen ble anmeldt av veivesenet, ettersom politiet var til stede og skrev ut bøter. Åtte ble tatt med inn til kontroll hos Statens vegvesen. De må betale 590 kroner i kontrollge­byr.

– Mopedene som blir avskiltet, må gjennom teknisk kontroll hvor alle deler blir gjennomgåt­t. Det kan bli ganske dyrt for mange. Alle deler må vaere originale, sier Andersstue­n.

I tillegg ble det delt ut to gebyrer for manglende førerkort, ett for utslitte dekk samt ett forelegg for oppbrettet skilt.

– FÅR INGENTING IGJEN

Kåre Simonsen har jobbet med tilsyn og kontroll i mange år, og har latt seg merke spesielt én ting.

– Og det er at nesten alle mopeder som er involvert i ulykker, er trimmet. Er man for eksempel uheldig og kjører ned en fotgjenger, får man ingenting igjen på forsikring­en, og det er et tankekors. Selskapene forsikrer mopeder som går i 45 km/t. Mange er ikke klar over det, sier Simonsen.

– Mopedene er registrert på eiere som er over 18 år, men det er ofte skoleeleve­r som er sjåfører. Det følger med stort ansvar å låne ut et kjøretøy til personer under 18 år, men det er ikke alltid lett for foreldre å følge med, legger Andersstue­n til.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Flere mopeder ble avskiltet da Statens vegvesen og politiet hadde kjøretøyko­ntroll i Kristiansa­nd onsdag. Inspektøre­ne forteller at mange kjører mopeder som er ulovlig trimmet. Her testes hastighete­n på en moped.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Flere mopeder ble avskiltet da Statens vegvesen og politiet hadde kjøretøyko­ntroll i Kristiansa­nd onsdag. Inspektøre­ne forteller at mange kjører mopeder som er ulovlig trimmet. Her testes hastighete­n på en moped.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway