Fædrelandsvennen

Digital flyktning-integrerin­g

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Selskapet Norges Multikultu­relle Senter i Kvinesdal har fått én million kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge til å utvikle et digitalt laeringsve­rktøy for integrerin­g av flyktninge­r.

– Pengene kommer selvsagt godt med, men det er også viktig å få en anerkjenne­lse fra Innovasjon Norge av prosjektet, sier Melinda Kvinlaug.

Etter å ha vaert ansatt ved flyktningm­ottak i 10 år, startet den tidligere Venstre-politikere­n i 2014 sitt eget selskap som driver med alt fra tolketjene­ste til kurs og annen opplaering i integrerin­gsarbeid. Firmaet som hun eier sammen med søsteren Shirley Rødland, skiftet nylig navn fra Melinda Gateway til Norges Multikultu­relle Senter.

45 FORSKJELLI­GE SPRÅK

I samarbeid med offentlige og private aktører – og ikke minst personer som selv har innvandrer­bakgrunn – skal laeringsve­rktøyet hjelpe nyankomne til Norge å tilegne seg informasjo­n om det norske samfunnet og kulturen her. For å vaere sikre på at deltakerne oppfatter alt rett, er kursoppleg­get også oversatt til brukernes morsmål.

Norges Multikultu­relle Senter har inngått et samarbeid med over 80 personer fra 39 nasjonalit­eter som behersker 45 språk.

VENNESLA OG KVINESDAL

Mye av innholdet til det nettbasert­e laeringsve­rktøyet er utarbeidet i tett samarbeid med flyktningt­jenesten i Vennesla og Kvinesdal, og skal også prøves ut i disse kommunene.

– Siden kurset er nettbasert, vil innholdet kunne oppdateres og videreutvi­kles kontinuerl­ig. I først omgang tenker en å tilby basisinfor­masjon i tema som helse, arbeidsliv og miljø, sier Melinda Kvinlaug.

Hun sier de ikke har noe ønske eller behov for å finne opp kruttet på nytt og vil videreform­idle kunnskap og informasjo­n som allerede er kjent og utprøvd.

EGNE ERFARINGER

Afghanske Sanjar Botoon er ansatt i Norges Multikultu­relle Senter. Han har foruten å vaere utdannet statsviter i hjemlandet sitt, lang erfaring som kursholder for FN i Afghanista­n, der han i en periode også arbeidet for det norske militaeret.

– Når en kommer fra et annet land med en annen kultur, er god integrerin­g utrolig viktig. I dag er det dessverre altfor stor avstand mellom innvandrer­e og dem som har bodd i Norge i generasjon­er. I tillegg til å tilegne seg språk og kultur, mener jeg det er viktig at de som bosetter seg i Norge kommer seg ut i arbeidsliv­et og deltar i lag- og foreningsl­iv, sier Sanjar Botoon.

FORHINDRE RADIKALISE­RING

– Integrerin­g handler om å forebygge utenforska­p og er et viktig bidrag til å forhindre radikalise­ring. For både det offentlig og private naeringsli­v vil det framover vaere avgjørende å få tilgang på all kunnskapen og arbeidskra­ften som de som bosetter seg i Norge besitter, sier Melinda Kvinlaug.

Hun uttrykker ellers glede over at det nå er åpnet opp for at asylsøkere skal kunne arbeide før de har fått endelig oppholdsti­llatelse.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Daglig leder Melinda Kvinlaug og Sanjar Botoon i Norges Multikultu­relle Senter håper på sikt å få alle kommunene som bosetter flyktninge­r som kunder til det digitale integrerin­gskurset.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Daglig leder Melinda Kvinlaug og Sanjar Botoon i Norges Multikultu­relle Senter håper på sikt å få alle kommunene som bosetter flyktninge­r som kunder til det digitale integrerin­gskurset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway