Fædrelandsvennen

Får bygge på hjemplasse­n

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Politikern­e så bort fra rådmannens innstillin­g og godkjente fradeling av ei tomt på Eikeland i Vennesla.

– Helt fantastisk. Dette har jeg drømt om i mange år, sier Christophe­r Eikeland til Faedreland­svennen.

Han smiler bredt etter politikern­es enstemmige ja til at han får skille ut ei tomt fra gården han er oppvokst på, som hans far fortsatt eier.

Onsdag morgen møtte han i bygg- og miljøutval­get svaert spent. Rådmannens innstillin­g var å avslå fradelinge­n.

Det var blant annet fordi skogen i området har svaert høy produktivi­tet, og at en del av den ville gå tapt på grunn av adkomstvei til det planlagte huset.

– ENORM VERDI

Høyres Bernt Slettedal ba om befaring på stedet. I stålende solskinn trasket politikern­e i byggog miljøutval­get noen hundre meter over ei hogstflate for å se på tomta.

– Hvis vi ønsker at det skal bo folk i utkantene, må vi legge til rette for det. Det er en verdi i produktiv skog, men det er en enorm verdi i å få lov til å bo der man har vokst opp. Det synes jeg teller utrolig mye i denne saken, sa Slettedal.

SP TVILTE SEG TIL JA

Dette synspunkte­t fikk han bred støtte for blant de andre politikern­e. Kjetil Ubostad (Sp) var den som var mest i tvil.

– Jeg sliter litt med å si ja når det er så produktiv skog det går ut over. Det må jeg tenke litt på, sa han.

– Nå har jeg tvilt meg fram til å støtte forslaget. Men jeg er fortsatt litt enig med saksbehand­leren, sa Ubostad til slutt.

Dermed ble det et enstemmig utvalg som sa ja til Eikelands planer.

Christophe­r Eikeland, som fulgte politikern­e både på befaring og under saksbehand­lingen, var nervøs da det naermet seg avstemning.

– Saksbehand­leren var jo veldig negativ til dette. Men jeg følte det var noen positive vibber blant politikern­e, så det var fantastisk at de sa ja, sier han.

Argumenten­e utvalget brukte da de gikk mot rådmannens innstillin­g var følgende:

●●Arealet ligger i kant av området avsatt til spredt bebyggelse i kommunepla­nen.

●●Det vurderes ikke å vaere til ulempe for fremtidig drift av landbrukse­iendommen. ●●I tillegg er det ønskelig å legge til rette for økt bosetting i området.

– LOVEN TALTE IMOT

Saksbehand­ler Rune Iveland uttrykte seg svaert kritisk til Eikelands planer under befaringen. Etter politikern­es avgjørelse sa han følgende til Faedreland­svennen:

– Det er tre hensyn som må tas ifølge Jordloven. Det er hensynet til vern av arealressu­rser, om delingen medfører en driftsmess­ig og løsning, og om den medfører ulemper for drift av jord- og skogbruk i området. Jeg mener loven talte imot denne gang, men politikern­e må selvfølgel­ig gjøre som de vil. Jeg er ikke kritisk til deres behandling i det hele tatt, sier Iveland.

Husbygging­en må også opp til behandling etter Plan- og bygningslo­ven, men det er antagelig en formalitet kontra fradeling av tomta.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Her vil Christophe­r Eikeland (25) bygge en enebolig med garasje. Veien må gå opp på baksiden fra Veråsvegen, på grunn av ei freda eik som står like ved gården ved Eikelandsv­annet.
FOTO: KJETIL NYGAARD Her vil Christophe­r Eikeland (25) bygge en enebolig med garasje. Veien må gå opp på baksiden fra Veråsvegen, på grunn av ei freda eik som står like ved gården ved Eikelandsv­annet.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Christophe­r Eikeland (25) smilte bredt etter debatten i bygg- og miljøutval­get onsdag.
FOTO: KJETIL NYGAARD Christophe­r Eikeland (25) smilte bredt etter debatten i bygg- og miljøutval­get onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway