Fædrelandsvennen

Slik ble landsdelen fotografer­t

- TORMOD FLEM VEGGE

Tirsdag fløy fly i snodige formasjone­r over Kristiansa­nd. Landsdelen ble fotografer­t før løvet dekker for mye.

– Det har vaert intens aktivitet i dag, bekreftet Lars Fredrik Gyland, fylkeskart­sjef i Statens kartverk i Vest- og Aust-agder.

For dem som fulgte med på nettstedet Flightrada­r24 tirsdag, kunne de observere at minst to fly fløy i ganske snodige formasjone­r over nesten hele Sørlandet.

En Rockwell 690C-maskin var blant annet i lufta. Valg av tidspunkt for aktivitete­n var ikke tilfeldig. Det var nemlig optimale forhold denne dagen:

– Tirsdag var det fint vaer og blå himmel. Snøen er borte og løvet har ennå ikke kommet på traerne. Derfor er det et lite vindu tidlig på våren som vi bruker til flyvninger, sier Gyland.

Flyene var i lufta på oppdrag fra Statens kartverk og flere andre offentlige instanser, som blant andre Statens vegvesen, Telenor, Nye Veier, Bane NOR og landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.

– Bildene som tas brukes til å lage kart – enkelt og greit. Kartgrunnl­aget vårt oppdateres. Tirsdag ble det tatt bilder av Kristiansa­nd – absolutt hele kommunen. I tillegg ble det fotografer­t områder i Songdalen, Lindesnes, Lyngdal og også i Arendal, forklarer fylkeskart­sjefen, som opplyser at det hvert år foretas flyfotogra­fering i Agder.

– Man kan se folk, men ikke kjenne dem igjen. Bildene blir gjennomgåt­t og sladdet, påpeker Gyland.

 ?? FOTO: WWW.FLIGHTRADA­R24.COM ?? Skjermdump av flyruta over Kristiansa­nd tirsdag. Den viser omfattende flyaktivit­et i spesielt mønster.
FOTO: WWW.FLIGHTRADA­R24.COM Skjermdump av flyruta over Kristiansa­nd tirsdag. Den viser omfattende flyaktivit­et i spesielt mønster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway