Fædrelandsvennen

Vil sikre vekst i bardomsbyg­da

Naeringsli­vsmannen Arne Roland går i bresjen for ny vekst i sin barndoms bygd. Seks millioner kroner skal brukes på å få flere folk og arbeidspla­sser til Bjelland

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi var en gjeng som fant ut vi måtte gjøre noe da byggvarefo­rretningen her ble lagt ned i 2014. Det endte i et forprosjek­t og et naeringsse­lskap med 20 aksjonaere­r. Nå er vi klar til en mer langsiktig satsing, sier Roland.

Han bor i Stavanger og ledet inntil nylig CHC Helikopter Service. Nå er han investor og selvstendi­g naeringsdr­ivende. Å få vekst i Bjelland er mer en hjerteoppg­ave enn en hovedgeskj­eft for ham.

For få dager siden bevilget fylkesutva­lget i Vest-agder 1,5 millioner kroner til satsingen. Marnardal kommune bevilget 750.000 kroner tirsdag og Lindesnesf­ondet søkes om samme beløp. Innbyggern­e i Bjelland stiller med dugnadsinn­sats tilsvarend­e tre millioner kroner.

DJERVE MÅL

De seks millionene skal brukes til «Ekstragiv – Bjelland». Prosjektet skal vare i tre år, til mars 2021. Målsetting­ene er djerve og dønn konkrete:

► 40 nye tilflytter­e 2017–2020 og med netto positiv effekt på innbyggert­all

► 20 nye selskaper/virksomhet­er etablert i prosjektpe­rioden, hvorav minst fem nye selskaper/virksomhet­er etablert på Kvimo Naeringsom­råde

► Sikret god drift av butikk og bensinstas­jon

► Sikret fortsatt tilbud på sentrale offentlig tjenesteti­lbud som skole, barnehage, bibliotek og tilbud til eldre.

– Butikk og bensinstas­jon er selve livsnerven. Da byggvaren ble lagt ned, holdt bensinstas­jonen styreleder i naeringsse­lskapet i Bjelland også på å ryke. Vi i naeringsse­lskapet fikk kjøpt ut bygget og moderniser­t stasjonen. Det er vi fornøyde med, sier Roland.

– DØNN ENKELT

– Men er 40 nye innbyggere og 20 selskaper realistisk?

– Ja, visst. Det bor rundt 400 i Bjelland nå. Vi må sikre at ungdommen ønsker å bo her, og at de som utdanner seg ønsker å komme tilbake. Det er ikke vi i prosjektet som skal skape selskapene. Vi skal gjøre det dønn enkelt å realisere drømmer og sette i gang. Det er mange som ønsker å sette i gang noe, sier Roland.

Han bor fortsatt i Stavanger, men sier han ønsker at hjembygda skal vokse og gro. Han sier han har kompetanse på å drive naering og selskaper og at han ønsker å bidra så godt han kan.

MANGE GODE KREFTER

– Men dette vil lykkes fordi det er så mange offensive og gode krefter i Bjelland. Om tre år skal vi ha fått til god vekst, sier Roland som er fornøyd med at det offentlige ser potensiale­t og stiller med såkalte regionale utviklings­midler.

Det har opp gjennom tiden vaert mye debatt om de mange bygdesentr­ene i Marnardal. I 2012 slo en kommunal rapport fast at sentrum burde etableres ved togstasjon­en, og ikke deles mellom Øyslebø, Bjelland og Laudal. Folk i Bjelland har ofte vaert på barrikaden­e for å sikre skole og eldresente­r i bygda.

Bjelland var egen kommune fra 1902 til 1962. Da ble den slått sammen med Laudal og Øyslebø kommunen. Den nye «storkommun­en» fikk navnet Marnardal.

 ?? FOTO: ODD ROLF ROLAND ?? Bjelland sentrum. Om tre år skal det vaere mye mer liv her. Seks millioner kroner skal brukes på å skaffe flere innbyggere og nye arbeidspla­sser.
FOTO: ODD ROLF ROLAND Bjelland sentrum. Om tre år skal det vaere mye mer liv her. Seks millioner kroner skal brukes på å skaffe flere innbyggere og nye arbeidspla­sser.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Arne Roland er styreleder for naeringsse­lskapet i Bjelland i Marnardal og lover både nye innbyggere og nye bedrifter til bygda.
FOTO: ARKIV Arne Roland er styreleder for naeringsse­lskapet i Bjelland i Marnardal og lover både nye innbyggere og nye bedrifter til bygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway