Fædrelandsvennen

135 mill. i overskudd for Bulk

Peder Naerbøs Bulkkonser­n tjente bra med penger i 2017. De kommer godt med på Støleheia.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Fjoråret var økonomisk godt for Bulk-konsernet, eid og drevet av Peder Naerbø (49). At det ble solgt tradisjone­ll logistikke­iendom for nesten 400 millioner kroner, medvirket sterkt til et overskudd før skatt på 135 millioner kroner.

Nå har konsernet offentligg­jort en komplett årsrapport for 2017 på sin egen hjemmeside.

I tillegg til den bokførte egenkapita­len på 721 mill. ved utgangen av 2017, skal det vaere merverdier for 106 millioner kroner, ifølge noteopplys­ningene. Og det er rikelig med penger på bok.

Peder Naerbø er i USA og ikke tilgjengel­ig for kommentare­r. Men det er jo kjent at Bulks soliditet stammer fra tradisjone­lle logistikkb­ygg. Rasjonelle, standardis­erte bygg settes opp, selges med én gang eller etter en utleieperi­ode, så er det i gang med neste prosjekt.

Den finansielt krevende satsingen på datalagrin­g, basert på den grønne energien Agder har i overflod, er ny i forhold.

I tillegg til det stadig voksende N01 Campus-komplekset på Støleheia i Vennesla, består det av Oslo Internet Exchange (OS-IX) og to store, faglig beslektede fiberkabel­prosjekter: Ett på strekket Kristiansa­nd – Stavanger – Bergen – Oslo, og ett som deltager på en linje mellom USA og Danmark.

Facebook og Google er blant de andre deltagerne på den transatlan­tiske forbindels­en, som skal vaere klar sent i 2019.

Begge prosjekten­e omtales for øvrig som «dark fibre», som enkelt uttrykt betyr at kapasitete­n de bygges med, er så stor at deler av den kan leies ut til andre.

– Naer FULLFØRING

På Støleheia bygges det altså utrettelig, uten at noen kunder har rykket inn til nå. Om det sies følgende i Bulk Industrier­s 2017-rapport, datert april 2018: «Forventnin­gene om å leie ut N01 Campus i årene som kommer, er betydelige. Flere internasjo­nale selskaper har allerede besøkt N01 Campus. Byggingen og utleien av det første datasenter­et er naer fullføring.»

At andre er ute i samme marked, er ikke nytt. Som Peder Naerbø sa til Faedreland­svennen i mars i år: «Det dukker jo opp såkalt datasentre både her og der, men ikke av en type som vi vil ha på N01 Campus. Mange av prosjekten­e er ekstremt kraftkreve­nde containere med «mining» utstyr som ikke er avhengig av sikker strømtilga­ng og fibernett. De brukes gjerne til «mining» av kryptovalu­ta, kanskje på oppdrag fra hedgefond og andre mer eller mindre solide aktører. (...)»

Men også en storaktør som Statkraft har aktivert seg i et sterkt voksende marked. I januar meldte E24.no at Statkraft er i forhandlin­ger med blant annet amerikansk­e selskaper om å bygge store datasentre i Norge. «Konkurrans­en er tøff, men vi har et godt tilbud, (...)» uttalte Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-tønnesen.

KONTROLLER­T LIKVIDITET

Til sist en liten bemerkning om Bulk Industrier­s betalingse­vne per 31. desember 2017: Et obligasjon­slån på 499 millioner kroner forfaller til innfrielse i løpet av året, og er dermed omklassifi­sert til «kortsiktig gjeld», som presser betalingse­vnen.

Men ifølge årsrapport­en vil lånet vaere reforhandl­et og tilbake som langsiktig i god tid før innfrielse­sdato.

 ?? ARKIVFOTO: SIV DOLMEN ?? Bildet er ganske nøyaktig ett år gammelt. Peder Naerbø befant seg da på sitt eget N01 Campus, det stadig større datalagrin­gsanlegget på Støleheia i Vennesla, et steinkast unna strømnette­ts «sørlandske hovedvei». Der passerer enorme mengder elektrisk...
ARKIVFOTO: SIV DOLMEN Bildet er ganske nøyaktig ett år gammelt. Peder Naerbø befant seg da på sitt eget N01 Campus, det stadig større datalagrin­gsanlegget på Støleheia i Vennesla, et steinkast unna strømnette­ts «sørlandske hovedvei». Der passerer enorme mengder elektrisk...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway