Fædrelandsvennen

LO: Skattefrad­rag øker produktivi­teten

- NTB

Fagforenin­gsfradrage­t bidrar ikke bare til å øke andelen fagorganis­erte, men også til større produktivi­tet. Det mener Lo-lederen å ha bevis for.

– Det er en klar sammenheng mellom et organisert arbeidsliv og produktivi­tet. Jeg vil nesten si at det er selvsagt, men nå er det dokumenter­t. Forskning viser at en økning i organisasj­onsgraden, øker både lønningene til de ansatte og firmaets produktivi­tet, sier Hans-christian Gabrielsen til NTB.

Han viser til arbeidet som forskerne Erling Barth, Alex Bryson og Harald Dale-olsen har utført ved det tyske forsknings­institutte­t IZA i Bonn. Der går det blant annet fram at firmaets produktivi­tet øker med 1,7-1,8 prosent dersom organisasj­onsgraden stiger med ett prosentpoe­ng.

Økningen i skattefrad­rag for fagforenin­gskontinge­nt i perioden 2001–2012 førte til at organisasj­onsgraden blant firmaene i den aktuelle studien var tre prosentpoe­ng høyere enn den ellers ville vaert i 2012.

– Uten denne økningen ville produktivi­teten vaert seks prosent lavere i bedriftene som ble undersøkt. Antar vi samme virkning i hele arbeidsliv­et, ville Norge gått glipp av naer 170 milliarder kroner i 2017, sier Gabrielsen.

Ifølge LO er det flere grunner til at en høyere andel fagorganis­erte bidrar til økt verdiskapn­ing:

* Organisert­e arbeidspla­sser betaler ofte bedre, og flere dyktige arbeidstak­ere søker seg til bedrifter som betaler mer.

* Ansatte i organisert­e bedrifter er mer lojale til sin arbeidsgiv­er.

* Hvis organisert arbeidskra­ft er dyrere enn ikke-organisert arbeidskra­ft kan dette få arbeidsgiv­ere til å investere i maskiner som igjen øker produktivi­teten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway