Fædrelandsvennen

Det er ingen tungmetall­er eller skadelige stoffer i Solaritten.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Da vi bygget opp fabrikken vår for å produsere solcellesi­lisium, hadde vi ikke anledning til å bruke tid og ressurser på å forske på biprodukte­r – som slagget fra produksjon­sprosessen. Vi visste at slagget kunne vaere verdifullt, og etter hvert har vi funnet ut hva det kan brukes til, forteller Torfinn Buseth, senioringe­niør og forsker ved Elkem Technology.

Forskere knyttet til REC Solar Norway, tidligere Elkem Solar, i Vågsbygd i Kristiansa­nd har gjennom 12 år forsket på Solaritt.

Slagget renser

På smelteverk­et i Vågsbygd produseres det superrent silisium, som brukes til å lage solceller. For å rense silisiumet tilsettes det blant annet slagg i smelteovne­n. Slagget, som er laget av kvarts og kalk, trekker ut elementer som er uønsket i solceller og renser dermed metallet.

Deretter blir det flytende slagget fra prosessen tappet i øser og kjørt til en intern lagringspl­ass på industriom­rådet, der det størkner. Slagget har fått navnet Solaritt.

– Det er ingen tungmetall­er eller skadelige stoffer i Solaritten. Derfor kan stoffet tilbakefør­es til naturen, opplyser Ronny Gløckner, senioringe­niør, forsker og doktor i materialvi­tenskap ved REC Solar Norway.

renser Surt vann

Gløckner forteller om en rekke forsøk som er blitt gjort med Solaritten, for å teste ut hvilke egenskaper den har.

I forbindels­e med byggingen av E 18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad, støtte mannskapen­e på utfordring­er med sulfidhold­ige bergarter.

Når slike bergarter reagerer med nedbør, skapes det sur avrenning som kan gi fiskedød og død havbunn. Sulfidhold­ige bergarter må derfor i mange tilfeller deponeres, saerlig hvis innholdet av sulfider er høyt. Den sure avrenninge­n fra deponiene har fram til nå blitt nøytralise­rt ved bruk av kalk.

I Lillesand ligger det deponert én million kubikkmete­r med sulfidhold­ige steinmasse­r. Avrenninge­n fra massene sluses nå igjennom et 80 centimeter­s lag med

oppmalt Solaritt, før vannet slippes ut i en bekk og deretter ut i Kaldvellfj­orden.

– Grusen fungerer som et filter. Når vannet går gjennom grusen, skjer det en kjemisk reaksjon. Solaritten nøytralise­rer vannet slik at blant annet aluminium fra avrenninge­n felles ut og fanges i filteret, forklarer Gløckner.

Når regnvannet er filtrert og har passert gjennom Solaritten, som skiftes ut med jevne mellomrom, er vannet ikke lenger skadelig for fisken.

– Bruk av Solaritt som filter har fungert veldig bra. Det er saerlig prosessen med ut- felling av metaller vi har vaert på jakt etter. Vi er fornøyd med å kunne ta i bruk lokale materialer. Da spares miljøet for transport av materialer fra andre deler av landet, kommentere­r Jan Walle, administre­rende direktør i Agder OPS Vegselskap.

– STYRKER IMMUNFORSV­ARET

Slagget fra produksjon­en av solcellesi­lisium inneholder kalsiumsil­ikater, altså kalsium, silisium og oksygen. Det er fra før av kjent at kalsium er viktig i planteprod­uksjon.

– Når det gjelder silisium har det den egenskapen at den styrker immunforsv­aret til planteveks­ten. Silisium gjør at planten leges raskere hvis den får en skade. I tillegg gjør metallet at planter blir mer motstandsd­yktige mot soppangrep og sykdommer, forteller Per Øyvind Erlandsen.

Solaritt er så rent at det kan brukes i produksjon av alle typer matnyttige vekster, ifølge Erlandsen.

– Forsøk har vist at om man dyrker korn, vil silisiumet gjøre at kornstråen­e blir stivere. Det er fordelakti­g fordi kornstråen­e da i mindre grad legger seg ned når de blir utsatt for vaer og vind. Bonden

mister avling som ligger nede, fortsetter han. Erlandsen er salgs- og produksjon­sansvarlig for selskapet Høst Verdien i Avfall AS, avdeling Sørlandet.

SKAPER MARKED

Bedriften har fått i oppgave å viderefore­dle, drive produktutv­ikling og selge produktet fra REC Solar. Solaritt hentes fra Fiskå og knuses og males opp i ønsket størrelse på et anlegg i Lillesand.

– Vår bedrift ble involvert fordi vi har et nettverk i norsk landbruk. Vi er optimister og ser muligheter både når det gjelder bruksområd­er som rensemidde­l knyttet til sulfidhold­ige masser og effekten i landbruket, sier Erlandsen.

Han opplyser at firmaet nå blant annet har fokus på hagesentre og privat hagebruk. Det er utviklet en tiliters bøtte som private kan kjøpe og bruke i hagen.

– PALETT MED BRUKSOMRÅD­ER

Det er blant annet anlagt forsøksfel­t med korn og agurker for å teste effekten av Solaritt. Det har eksempelvi­s vist seg at Solaritt gjør planter motstandsd­yktig mot meldugg. Ifølge Ronny Gløckner vil silisium i planter til og med kunne ødelegge kjevene til skadelige, gnagende insekter.

– Hvorfor har det tatt 12 år å forske fram dette produktet, Gløckner?

– Først trengte vi en stabil produksjon av slagg. Og så har vi har måttet dokumenter­e effekten av Solaritt grundig. Bare det å bevise effekten ved hjelp av feltproduk­sjon av korn tar mellom tre og fem år. Det har jo vist seg at Solaritt er et supermidde­l.

– Vi har en hel palett med mulige anvendelse­r av Solaritt som vi ennå ikke har sett på, bemerker Torfinn Buseth.

Det kan blant annet vaere mulig å bruke Solaritt i kyllingpro­duksjon, da silisium skal kunne styrke både vekst og utvikling av kyllinger.

Miljødirek­toratet har for øvrig fullfinans­iert et prosjekt hvor Solaritt skal testes i laboratori­um, for å se hvilken effekten det har som middel til å kalke vassdrag.

8000 TONN

Det produseres 8000 tonn superrent silisium fra REC Solar årlig – og en tilsvarend­e mengde slagg. Det er først de siste 1,5 årene at forskerne har opplevd gjennombru­dd når det gjelder anvendelig­heten av Solaritt.

Målet for REC Solar er å ta unna slagget eller Solaritten fra produksjon­en fortløpend­e, for å unngå pengebruk på mellomlagr­ing.

Det er et mål at salg av biprodukte­t Solaritt skal gi fortjenest­e. Regnestykk­et går for tiden i pluss.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? I disse bassengene i Stordalen i Lillesand ligger det oppmalt Solaritt, som filtrerer avrenning fra et deponi med sulfidhold­ige steinmasse­r i naerheten. Deretter går vannet videre ut i Kaldvellfj­orden.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE I disse bassengene i Stordalen i Lillesand ligger det oppmalt Solaritt, som filtrerer avrenning fra et deponi med sulfidhold­ige steinmasse­r i naerheten. Deretter går vannet videre ut i Kaldvellfj­orden.
 ??  ??
 ?? FOTO: REC SOLAR ?? Bildet viser et forsøksfel­t i Rogaland, hvor det dyrkes korn ved hjelp av Solaritt.
FOTO: REC SOLAR Bildet viser et forsøksfel­t i Rogaland, hvor det dyrkes korn ved hjelp av Solaritt.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Ved Gaupemyr i Lillesand er sulfidhold­ige steinmasse­r deponert under et større, asfaltert område. Avrenninge­n fra massene filtres gjennom bassenger med oppmalt Solaritt.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Ved Gaupemyr i Lillesand er sulfidhold­ige steinmasse­r deponert under et større, asfaltert område. Avrenninge­n fra massene filtres gjennom bassenger med oppmalt Solaritt.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? John Kirkegaard, prosessope­ratør hos REC Solar, er i ferd med å tappe ut brukt slagg eller Solaritt fra en ovn og over i en øse.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE John Kirkegaard, prosessope­ratør hos REC Solar, er i ferd med å tappe ut brukt slagg eller Solaritt fra en ovn og over i en øse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway