Fædrelandsvennen

Den nye kontrollør­en

Helge Andresen (81) er Søgnes nye sjefskontr­ollør.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Gratulerer med vervet som leder av nytt kontrollut­valg i Søgne! Denne uka gjennomfør­te dere det første møtet, hvordan var det? – Takk, jeg synes det var et veldig greit, saklig og konstrukti­vt møte, med god stemning.

Hvilke vurderinge­r gjorde at du sa ja til oppgaven?

– Det kom litt brått og uventet på. Jeg ba om ei ukes betenkning­stid, før jeg bestemte meg. Det som lå til grunn for at jeg sa ja, er at jeg gjerne vil gjøre en jobb for Søgne.

Hvilke egenskaper og erfaringer gjør deg egnet til å lede kontrollut­valget?

– Nummer én så har en etter hvert en god del erfaring med politisk arbeid, og det som følger med. Min målsetning har alltid vaert at skal du oppnå resultater, må det et bredt samarbeide til.

Hva blir den viktigste oppgaven for det nye kontrollut­valget?

– Kontrollut­valget er i utgangspun­ktet et sentralt utvalg. Det er viktig å ha kontroll for å optimalise­re kommunens drift, som igjen skal resultere i et gode for kommunen, ansatte og innbyggern­e.

Hva blir de største utfordring­ene?

– Den største jeg ser nå, er å påse at ikke det enorme arbeidets om kommunesam­menslåing s prosessen kreve rav de ansatte, slår negativt ut for tilbudet til de som har behov for kommunale tjenester. Kontrollut­valget fikk allerede i første møte innsyn i at det kan bli problemati­sk. Vi står foran en overgangsp­eriode, som kan bli tøffere enn mange tror.

I et intervju med Kommunal Rapport sa du at du går inn i utvalget for å «roe ned den problemati­ske situasjone­n som Søgne befinner seg i.» Du kaller det en uverdig krig. Samtidig skal du vaere nøytral. Hvordan balansere det?

– Min og kontrollut­valgets rolle er å se uhildet på saker som dukker opp, eller som vi tar initiativ til å se på. Det er viktig at det nye kontrollut­valget, inkludert undertegne­de, starter med blanke ark. Med det mener jeg at dette kontrollut­valget ikke skal ha et standpunkt til det som har vaert.

Peder Johan Pedersen (SV) konkludert­e da han trakk seg, med at det politiske flertallet i Søgne vil ha et annet, mer anonymt og umaelende utvalg. Er dere det nye, umaelende utvalget?

– Jeg håper virkelig ikke det. Allerede i det første møtet så vi et utvalg som er levende interesser­t i kommunens ve og vel og de utfordring­er som foreligger. Så vil jeg si at det er flere måter å arbeide på for å nå en felles målsetning.

I 2014 mente dagens gruppelede­r i Høyre, Tom Løchen, at du var for gammel til å vaere partitopp. Har du som 81-åring kapasitet og helse til å lede utvalget i en turbulent og krevende tid for kommunen?

– Ja, jeg mener jo det. Jeg hadde ikke villet påta meg oppgaven dersom jeg trodde det skulle gå på helsa løs. Men jeg innrømmer gjerne at jeg har siesta hver dag mellom klokken 13 og 14.30, og da vil jeg helst ikke forstyrres.

Valget av deg som leder har vaert omstridt, blant annet på grunn av din fortid som varaordfør­er. Hva tenker du selv om det?

– Jeg har alltid vaert forsiktig med å ikke blande kortene, og tatt nødvendige forholdsre­gler for ikke å komme i en inhabil situasjon. Hvis det oppstår den minste tvil om min habilitet, vil jeg forelegge saken for de rette instanser til å ta den riktige avgjørelse­n.

En av sakene du behandlet som varaordfør­er er i 2015, da du var med på å legge varslingss­aken fra 16 ansatte, død. Siden har det dukket opp en rekke nye varslingss­aker i Søgne, som handler om mye av det samme. Var den beslutning­en riktig?

– Den saken ble gransket, såvidt jeg husker, og vi fulgte rådet fra advokaten. Med de kunnskaper og opplysning­er vi hadde den gangen, mener jeg det var en riktig beslutning.

I en protokollt­ilførsel fra valgnemnda påpekes det at du har en tilknytnin­g til rådmann Kim Høyer Holum gjennom din datters relasjon til ham. (Fylkesmann­en kjente rådmannen i Søgne inhabil da han bisto Helge Andresens datter Kristin Tofte Andresen i forbindels­e med en delingssak, red.anm.). Hvordan opplever du at enkelte hevder den saken hefter ved deg?

– Mitt forhold til rådmannen er profesjone­lt, som politiker. Jeg var varaordfør­er i fire år, og det er klart at jo høyere man er i det politiske hierarkiet, jo naermere kontakt har man. Det private vil jeg ikke svare på, det er blitt så usaklig.

Kritikerne hevder også at du kan bli inhabil i saker som angår nye Kristiansa­nd, siden rådmann Ragnar Evensen er din svigersønn?

– Skulle det dukke opp noen saker, er det bare å erklaere seg inhabil. Men jeg klarer ikke å se hvilke det skulle vaere. Etter min mening vil det bli usannsynli­g merkelig at jeg blir inhabil fordi jeg er i familie med en rådmann. Men motsatt vei kan det bli.

Hvordan?

– Si vi er slått sammen med Kristiansa­nd; jeg har en del eiendommer, og søker dispensasj­on, så er rådmannen øverste administra­tive leder. Da kan ikke han behandle min søknad. Akkurat som Kristin (Datteren Kristin Tofte Andresen er assisteren­de fylkesrådm­ann, red.anm.) ikke kan behandle saker til fylket. Da er hun inhabil med én gang. Den motsatte veien klarer jeg altså ikke å se.

Har du fått lest deg opp på mandatet deres ikontrollu­tvalgs boken?

– Nei. Jeg har satt meg inn i sakene, men ikke lest reglemente­t ennå. Kommunelov­en har jeg håndtert daglig som politiker. Nå skal vi ha et oppdaterin­gskurs på vår rolle, det tror jeg er meget fornuftig for oss alle, og noe jeg ser fram til.

Kontrollut­valgene er viktige for å sette en høy etisk standard i kommunesek­toren. Der harve l Søgne et forbedring­spotensial, med lovbrudden­e i administra­sjonen og rettssaken som kommunen tapte?

– Uten å ta stilling til tidligere lovbrudd, er jeg overbevist om at absolutt alle norske kommuner har mulighet til forbedring, inkludert Søgne. Søgne kommune er etter min vurdering, en god kommune med gode tilbud til sine innbyggere. Det viser også kommunebar­ometeret, der vi på landsplan er nummer 19 av 422 kommuner.

I sist kommunesty­re ble det fremholdt som et viktig demokratis­k prinsipp at det politiske mindretall­et skal kontroller­e flertallet. Enkelte mener det motsatte blir tilfellet i Søgnes nye kontrollut­valg. Hva er ditt syn på det?

–Også i en mindretall­sregjering­er man alltid i posisjon, ikke i opposisjon. Mitt syn er derfor at ordfører, som leder møter og er kommunens juridiske representa­nt, alltid vil vaere i posisjon. Det samme gjelder for partiet eller konstellas­jonen hun er rekruttert fra.

Går det inn på deg at det stilles spørsmål ved din egnethet allerede før du har tiltrådt?

– Jeg kan ikke si det går inn på meg, men jeg undrer meg litt over debattnivå­et.

Du er vant til å vaere partipolit­iker, er det en utfordring å innta en partiuavhe­ngigrolle?

– Jeg føler ikke at det er et problem. Som medlem av kontrollut­valget er det hensiktsme­ssig og fornuftig å ha en viss distanse til partipolit­ikken.

Har du den nødvendige tillit for å lede utvalget på en god måte?

– Sånn som jeg har blitt orientert, har et flertall tillit til meg. I motsatt fall hadde jeg ikke blitt valgt. Min målsetning er å gjøre en best mulig jobb for kommunen, de ansatte og innbyggern­e. Det håper jeg inderlig å oppnå, med et bredt tverrpolit­isk samarbeid.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tirsdag denne uken hilste Helge Andresen på mannskapet i det nye kontrollut­valget i Søgne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tirsdag denne uken hilste Helge Andresen på mannskapet i det nye kontrollut­valget i Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway