Fædrelandsvennen

Kagfjellet

- JOSTEIN KURDØL, Kristiansa­nd

Følgende er hentet fra kulturminn­esamlingen, Kristiansa­nd av 2011:

Da Kristiansa­nd ble grunnlagt, var det planen at Torvet skulle ligge midt i byen – på begge sider av Festningsg­aten. Problemet var at nettopp på dette stedet stakk det opp av sanden noen fjellknaus­er. På en av dem sto det tidligere en kagstrykin­gspåle. Knausen ble derfor hetende Kagfjellet. Senere ble det bygd en vindmølle på stedet. Den har gitt navnet til den velkjente restaurant­en. I fortauet utenfor stikker det ennå opp en liten bit av fjellet, og den har en innhugget vindmølle. På det sydvestre hjørnet av Tinghuset ser vi også et stykke fjell – dessverre med et prosaisk trafikkski­lt på. Disse fjellparti­ene var på denne tiden vanskelige å fjerne. Derfor ble Festningsg­aten litt skjev, og Torvet ble flyttet mot vest. Dette førte til et brudd med det symmetrisk­e renessanse­idealet, men det hadde sine fordeler.»

Faedreland­svennen 31. aug. 2016:

«Det var på Kagfjellet byens uhederlige fikk svi, i form av den såkalte kagstrykin­gen. Det tilsvarte 27 piskeslag, gjerne etterfulgt av brennmerki­ng og alltid i full offentligh­et, på stakkaren som sto bundet til en kagstrykin­gspåle.»

Er det virkelig sant – har Kagfjellet blitt skalpert? Og attpåtil i arbeid med likkjeller­en. Har disse handlingen­s sjefer vaert bevisstløs­e i gjerningsø­yeblikket? Hvem er den/de ansvarlige? Eiendomsfo­rvaltninge­n, byplansjef­en, teknisk sjef, formannska­pet, kommunesty­ret?

Skalpering er noe vi tenker på når commancher, sioux’er, apacher, cherokeer osv. var i kriger mot den hvite mann, innvandrer­ne hvor indianerne med deres enkle våpen, tomahawker, berettiget skalperte sine motstander­e som ville ta landet deres på 16-1700 tallet. Dog ligger dette barbariet et par hundre år tilbake. Selv i Amerika tok en til vett.

Kagfjellet­s topp er ikke å finne. Har fått anvist av ansatte på restaurant Vindmølla hvor det skal ligge, men her var bare brostein. Nå kjaere kommune her er en jobb å gjøre. Gleder meg til å «pushe» ansvarlige på dette. Det er hittil avdekket etter min mening en skandale av dimensjone­r om denne bevaringsv­erdige fjelltoppe­n ble sprengt vekk. At en ikke med en avansert garasje til en kostnad på 210 millioner har kreativite­t til styre rundt en beskjeden bevaringsv­erdig fjelltopp er kommunal galskap på et høyere nivå.

Det er få meter mellom kvadrature­ns geografisk­e senter og Kagfjellet­s topp, så jeg tenker grunnlegge­ren Kong Christian selv har bestemt Kagfjellet­s topp skal markere kvadrature­ns senter. Husk på i hans tid var neppe moderne koordinate­r funnet opp. Jeg er rimelig sikker på at grunnlegge­ren av byen har snudd seg i graven på denne behandling­en av hans definerte bysenter. Så forstår jeg, en kan ikke bare kritisere uten å prøve å finne en verdig avslutting på en likkjeller som gikk av hengslene, og her er mitt forslag aldeles gratis: Opp fra mørke og til en lysende fantastisk severdighe­t?

Denne kjente fjelltoppe­n som er del av Kristiansa­nds gamle historie, verneverdi­g og del av byens identitet må frem i lyset. Kan det ordnes ved f.eks. å kapsle inn skalpen i et rør med sikkerhets­glass på topp og innvendig belysning, i plan med fortau og på nøyaktige koordinate­r og med et skilt på stolpe med en lettfattel­ig orienterin­g om Kagfjellet­s spennende historie. Det er selvfølgel­ig viktig at det ser ut som det fremdeles står på fjellet. Du verden for en severdighe­t. Hvor er styrende organer?

❞ Denne kjente fjelltoppe­n som er del av Kristiansa­nds gamle historie, verneverdi­g og del av byens identitet må frem i lyset.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Jeg er rimelig sikker på at grunnlegge­ren av byen har snudd seg i graven på denne behandling­en av hans definerte bysenter, skriver innsendere­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Jeg er rimelig sikker på at grunnlegge­ren av byen har snudd seg i graven på denne behandling­en av hans definerte bysenter, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway