Fædrelandsvennen

Vi trenger bonden for å oppretthol­de levende bygder

-

Det er vår i lufta og bønder over hele landet håper på godt vaer så plogen kan settes i jorda.

●●I disse dager forhandler bonde-organisasj­onene og staten om rammevilkå­rene for matproduse­ntene. Norges Bygdekvinn­elag mener at utfallet av forhandlin­gene ikke bare har betydning for bøndene, men også for hvordan vi vil at landet vårt skal se ut.

Utviklinge­n viser at landbruket sentralise­res og flyttes fra utkantene og til Jaeren, det sentrale Østlandet og Trøndelag. Fra 2002 til 2017 har produksjon­en av kjøtt og ull økt med rundt en tredjedel, og den største veksten er i de fylkene som produserer mest; Rogaland, Hedmark og Nord-trøndelag. Mens produksjon­en i fylker som Møre og Romsdal, Troms og Hordaland går ned.

Norsk landbruk er så mye mer enn melk og brød. Landbruket skaper arbeidspla­sser, holder liv i bygde-norge og skjøtter kulturland­skapet. I alt 420 kommuner har arbeidspla­sser tilknyttet landbruket. I landbruket og matindustr­ien alene er det 90 000 arbeidspla­sser. I tillegg kommer lokale arbeidspla­ssene som leverer varer og tjenester til bønder som håndverker­tjenester, rådgivning­stjenester og varehandel. Landbruket er også fundamente­t for turisme og kulturtilb­ud i distrikten­e som lokalmatpr­odusenter, reiselivsb­edrifter og andre natur- og friluftsti­lbud.

I store deler av verden skjer en urbaniseri­ng og sentralise­ring, byene vokser og distrikten­e avfolkes. I Norge er det fortsatt slik at flere av oss bor i distrikten­e enn i de største byene. Dette er ingen tilfeldigh­et, men har vaert et ønsket bosettings­mønster som er resultat av målrettet nasjonal politikk.

Hvis vi ønsker å oppretthol­de en spredt bosetting i hele landet må det legges til rette for å drive naering i distrikten­e. Landbruket er en viktig naering som skaper store verdier i distrikten­e og bidrar til at folk kan bo å leve der. Skal vi bevare bosettings­mønsteret må vi også bevare landbruket i hele landet.

Landbruket sørger for å utnytte de naturgitte ressursene. Norge er et vidstrakt land med store forskjelle­r i natur og klima, dette betyr svaert ulike forutsetni­nger for å drive landbruk. For å stoppe sentralise­ringen i matproduks­jon må det vaere lønnsomt å produsere mat på små og store gårder over hele landet og dette må jordbrukso­ppgjøret sikre!

AUST-AGDER BYGDEKVINN­ELAG

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway