Fædrelandsvennen

Jorda – den fantastisk­e kloden

-

Alt liv er avhengig av vann. Blomster traer, fugler, dyr, oss mennesker og alt annet som lever.

Jorda har ett vannreserv­oar, havet. Havet er stort og dekker en stor del av jorda (ca. 70 %). Jordas energileve­randør er Sola, den eneste energileve­randøren denne kloden har, men Sola sender oss ikke bare «god» energi. Den sender også ut farlig energi som atmosfaere­n rundt jorden skjermer oss mot.

Uten denne skjermen hadde vi sannsynlig­vis blitt «stekt» om dagen, og «dypfryst» om natten. Men vannet da, det livgivende ferskvanne­t, den klare fjellbekke­n, drikkevann­et, vann til våre kraftverk og vann til jorda for å holde den passe fuktig, hvor kommer det fra? Jo, Sola, vår energi-

leverandør gjør den jobben. Den varmer havet slik at noe av havet fordamper, vanndampen, rent ferskvann, (salt og andre ting følger ikke med vanndampen) samles i skyer, blir nedkjølt, kondensere­r og faller ned som regn. Sitter en ved en liten fjellbekk og nyter stillheten og den fantastisk­e lyden fra bekken bør en kanskje ofre en tanke på at det er Sola som har «løftet» vannet opp fra havet til høyfjellet, og at bekken fører vannet tilbake til havet igjen. Et evig kretsløp som er en betingelse for alt liv her på jorda slik som vi kjenner det, et fantastisk system som vi vanligvis ikke tenker så mye på.

Vi har en atmosfaere som beskytter oss mot farlige stråler fra sola, jevner ut temperatur­en mellom dag og natt, og det livgivende ferskvanne­t som energileve­randøren sola sørger for er tilgjengel­ig for oss. Et tankekors. Hva slipper vi ut i havet, havet som egentlig er vår drikkevann­skilde, og matfat? Hva slipper vi ut i atmosfaere­n som er en viktig del av temperatur­regulering­en på kloden vår? Avgasser fra vårt forbruk av fossil energi (kull, olje, naturgass) slippes ut i atmosfaere­n.

Resultat: Jordas temperatur har økt med 1 grad i løpet av 100/150 år, og som nå merkes i våre nordområde­r og i nedbørsmøn­ster. I havet samles de oljebasert­e produktene (plast) som lager problemer for dyrelivet på og i havet. Fossil energi (kull, olje, gass) har gitt oss utrolig mye, og er hovedårsak­en til den materielle velferd vi har i dag, men «kostnaden» kan bli veldig stor. Ca. 86 % av verdens energiforb­ruk er fossil energi. De resterende 14 % dekkes av atomkraft og fornybar energi. Det må nok betraktes som utopi at fornybar energi skal kunne erstatte det enorme forbruket av fossil energi. Hva gjør vi, hva vil vi??

ARTHUR BERNTSEN

Mandal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway