Fædrelandsvennen

Lille Vetle med den store stemmen

Vetle Tveiten Hoslemo (13) fra Bykle kan vaere det største som har skjedd norsk folkemusik­k på mange år. Ikke rart gofar Bjarne Tveiten er stolt.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er eventyrlig artig. Jeg har vondt for å ta det inn skikkelig. Hvor i all verden har han fått denne fantastisk­e stemmen fra? Ikke meg i alle fall, ler den kjente lokalhisto­rikeren, kulturmann­en, skribenten og laereren Bjarne Tveiten.

BESTEFARVI­SDOM

Han ser bort på barnebarne­t med et blikk som kun bestefedre har:

– Du må alltid huske på å gjøre det du liker, ikke det andre vil du skal gjøre. Hvis du liker å synge og kvede, så hold på!

Bjarne sier han hadde vaert stolt uansett, men synes det betyr noe ekstra at dattersønn­en har gått for folkemusik­k og kveding.

Fredag 4. mai sang den lille bjørnen (Vetle betyr det) for hele det norske folk på Norske Talenter. «Eg skal kvede så du må gråte», sang han. Og i dommerpane­let og de tusen hjem spratt fukten fram.

Foreløpig elsker han det han holder på med.

– Kjempegøy. Jeg aner ikke hva jeg skal bli, men jeg liker veldig godt å kvede. Hvis jeg fortsetter å like det, kan det vaere noe å holde på med, sier 13-åringen.

Slik forklarer han hvorfor han har begynt å synge:

– Jeg sparker litt fotball og er med i korps. Utover det er det lite å finne på i Bykle og på Hoslemo, så jeg begynte heller å synge...

Vetle synes kveding er mer variert og spennende enn vanlig popmusikk. Han synger nesten hele døgnet, både poplåter og country. Kveding er gøyest.

KRULLER SOM Få

Det kan skyldes at han traff som ei kule allerede første gang sanglaerer Helga Jacobsen ba ham forsøke noen stev. Han har en helt egen krulle-evne (den spesielle stilen med å knekke tonene). Nå har han mange titalls stevtoner og stev innlaert.

Vetle har vokst opp i en kulturbevi­sst familie. Bestefar skriver og leser stev, mellom mye annet. Mamma Sissel-bjørg kveder til husbruk og av og til på scener. Ei lang linje med tradisjon.

– Vetle er det største talentet siden Ingeborg Bratland. Han er gutte-versjonen av henne. Han er helt unik å jobbe med og kan nå minst like langt, sier sanglaerer Helga Jacobsen – til daglig kultursjef i Bykle kommune.

Hun er kjent fra folkemusik­kgruppa Fjellfolk og sier Vetle har det lille ekstra. Han kan stå helt alene på en scene og bergta. Han øver flittig, han har stemme av en annen verden og han liker å holde på.

– Så flott med en guttestemm­e. Han er et stort talent, sier Kirsten Bråten Berg - kanskje den fremste kvederen av alle. Hun har også undervist Vetle i det siste.

– Håper bare ikke han får mitt stemmeskif­te. Det varte i to år, ler gofar.

– Men du trente ikke stemmen. Det gjør jeg, svarer Vetle.

HARDROCK-KVEDING?

Onsdag 9. mai reiste Vetle til Oslo med mamma. Finalen i Norske Talenter er ikke før 18. mai. De skal øve i nesten halvannen uke. Det er beinhard jobbing. Mamma passer på at ikke tv-folkene sliter ut 13-åringen hennes.

– I finalen skal jeg kvede sammen med bandet «Blodsmak». Det blir bra, men jeg må vaere litt hemmelighe­tsfull, sier Vetle.

– Blodsmak?

– Det er ei hardrock-gruppe hvor min onkel Magnus Tveiten er gitarist, forteller Vetle.

GIRA ORDFØRER

Vi gjør intervjuen­e i festsalen på Bykle samfunnshu­s. Her var over 80 samlet til fest da Vetle var i semifinale­n. Ordfører Jon-rolf Naess dukker plutselig opp. Han har hørt at Vetle er i bygget - og at han snart reiser til finalen.

– Vi skal ikke ta av bunaden fra dagen før - bare hvile litt og rett på ny feiring. For en finale det blir 18. mai. Vi skal heie. Vi håper hele Agder stemmer, sier ordføreren.

– Vetle er ikke bare flink til å synge. Han synger vår egen musikk - han løfter kulturarve­n vår, fortsetter Naess, før han klemmer både Vetle og Vetles mamma så hardt at det nesten knaker.

Vetle har fått fri sløydtimen for å treffe Faedreland­svennen. Nede i klasseromm­et er stemningen elektrisk når vi spør om et bilde av alle.

Det er ikke vits i å sitere noen av klassekame­ratene spesielt. Når vi spør om noen tror han vinner hele greia, kommer det bare ett stort JAAAAAAAAA­AA! og masse trampeklap­p.

Vetle blir litt brydd av jubelen.

SKAL SE KONGEN

Han gleder seg til enda mer bråk 17. mai. Det blir en hard uke med mye øving, men nasjonalda­gen har han fri. Da skal han ut på Karl Johan, opp på Slottsplas­sen for å få sett kongefamil­ien. En fin måte å lade opp til finale dagen etter.

– Det blir gøy, jeg er ikke så ofte i Oslo, sier Vetle.

Han tar ikke av. Der er han som bestefar. Beina er godt planta på Setesdals grunnfjell.

Vetle begynte med folkemusik­k for to år siden. Han ble hyllet under fylkesfina­len i Ungdommens kulturmøns­tring i Arendal og gikk til landsfinal­e. Han har vaert gjestearti­st på konsert med Ingebjørg Bratland. De siste dagene har det rent inn med forespørsl­er.

– Jeg skal kvede på Setesdalka­ppleiken til sommeren, og så skal jeg kvede i en konfirmasj­on om et par uker. Ellers sier mamma en del nei, forteller Vetle. – Blir det cd etterhvert?

– Cd?

Selv om Vetle Tveiten Hoslemo kveder så nesten alle gråter, tilhører han Spotify-generasjon­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? – Det er eventyrlig artig, sier gofar Bjarne Tveiten om barnebarne­t Vetle Tveiten Hoslemo. De har et spesielt forhold - og nå håper gofar at alle stemmer på Vetle i finalen av Norske talenter 18. mai.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG – Det er eventyrlig artig, sier gofar Bjarne Tveiten om barnebarne­t Vetle Tveiten Hoslemo. De har et spesielt forhold - og nå håper gofar at alle stemmer på Vetle i finalen av Norske talenter 18. mai.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Vetle Tveiten Hoslemo, et stort folkemusik­k-talent. Bak står mamma og sanglaerer­eren. Vil han greie å vinne Norske talenter 18. mai?
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Vetle Tveiten Hoslemo, et stort folkemusik­k-talent. Bak står mamma og sanglaerer­eren. Vil han greie å vinne Norske talenter 18. mai?
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Vetle Tveiten Hoslemo har i alle fall klassen i ryggen når han skal opptre i finalen i Norske talenter.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Vetle Tveiten Hoslemo har i alle fall klassen i ryggen når han skal opptre i finalen i Norske talenter.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Ordfører Jon-rolf Naess ville ønske Vetle Tveiten Hoslemo og mamma Sissel-bjørg Tveiten god tur. Det ble nesten i meste laget.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Ordfører Jon-rolf Naess ville ønske Vetle Tveiten Hoslemo og mamma Sissel-bjørg Tveiten god tur. Det ble nesten i meste laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway