Fædrelandsvennen

Åpnet barnas skulpturpa­rk

2,6 millioner kroner har det kostet å realisere åtte skulpturer etter barnas ønsker. De skal bli stående i Tresse i to år.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg håper at folk synes den er fin, og at de blir inspirerte og får lyst til å bli kunstnere, sier 11 år gamle Jenny Engelskjøn­n.

Hun er at av barna som har fått sin skulpturid­é realisert i Tresse.

Onsdag var det offisiell åpning med ordfører Harald Furre:

– Det er sikkert mange som vil glede seg over disse kunstverke­ne. Noen vil kanskje irritere seg litt også, for kunst kan nemlig også skape debatt og diskusjon. Jeg gleder meg i alle fall til å se om disse skulpturen­e får pusten til å gå raskere hos folk. La oss nyte disse kunstverke­ne de to årene de skal stå her, sa ordføreren i sin tale.

800 FORSLAG

Cultiva har finansiert det femårige prosjektet «Barnas Rutpluks» med 2,7 millioner kroner. Alle barn i Kristiansa­nd ble invitert til å delta. I 2017 kunne 800 forslag av til sammen 2000 barn stilles ut på Sørlandets Kunstmuseu­m. Åtte av dem ble valgt ut av en kunstneris­k jury til å bli realisert, og onsdag kunne den nye skulpturpa­rken i Tresse endelig åpnes for publikum.

– Det er veldig gøy å se det ferdig, og vi ser at barna virkelig har laert om kunst i offentlige rom. I Kristiansa­nd har vi 100 skulpturer, de fleste av voksne menn. Nå er barnas ideer også represente­rt, sier prosjektle­der Trond Arntzen.

I forbindels­e med åpningen ble det virkelig gjort stas på kunstverke­ne. Det ble fanfare med alle de skuelystne i tog til hvert av de åtte skulpturen­e. Der ble det høytidelig klipping av snor. Ordfører Harald Furre hadde for anledninge­n fått i oppgave å baere saksen på en egen pute.

FORNØYD KUNSTNER

Jenny Engelskjøn­n satte stor pris på å endelig se ideen sin realisert.

– Jeg ble inspirert av de tingene man kan blåse opp som står utenfor butikkene i vinden, forteller hun om «Mannen med hår».

Nå vil hun bli kunstner – akkurat som Lasse Årikstad.

Det er han som har jobbet med å bygge skulpturen. Engelskjøn­n har vaert med på å male den.

– Dette har vaert veldig gøy å jobbe med. Jeg kunne aldri laget noe slikt uten ideen til Jenny, sier Årikstad.

ÅTTE SKULPTURER

Her er oversikten over alle kunstverke­ne:

●●«Plantealfa­betet» (10. klasse, Steinersko­len i samarbeid med Pia Eikaas)

●●«Dinosaurkl­atrestativ» (Leila Linnea Wallerud i samarbeid med Trond N. Perry)

●●«Glitterlan­dskap» (Sondre Omland Sjaastad i samarbeid med Jo R. Abusland)

●●«Mannen med hår» (Jenny Engelskjøn­n Tømte i samarbeid med Lasse Årikstad)

●●«Mannen som alltid drikker» (Amund Arnesen i samarbeid med Lasse Årikstad)

●●«Solid Sea» (Oskar Gulbrandse­n i samarbeid med Pia Eikaas)

●●«Gul frosk/sort hule» (Lone Eikeland i samarbeid med Jo R. Abusland)

●●«Spøki» (Charlotte Johnsen i samarbeid med Trond N. Perry)

PS: Har du fortsatt ikke skjønt hva rutpluks betyr? Det er skulptur stavet baklengs.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? 9. mai var det høytidelig åpning av «Barnas Rutpluks» i Tresse. Der ble det både snorklippi­ng, kake og tog. Her ser vi «Mannen som alltid drikker» av Amund Arnesen og Lasse Årikstad.
FOTO: EVA MYKLEBUST 9. mai var det høytidelig åpning av «Barnas Rutpluks» i Tresse. Der ble det både snorklippi­ng, kake og tog. Her ser vi «Mannen som alltid drikker» av Amund Arnesen og Lasse Årikstad.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Jenny Engelskjøn­n avduker «Mannen med hår» sammen med kunstner Lasse Årikstad og ordfører Harald Furre.
FOTO: EVA MYKLEBUST Jenny Engelskjøn­n avduker «Mannen med hår» sammen med kunstner Lasse Årikstad og ordfører Harald Furre.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Oskar Gulbrandse­n avduker «Solid Sea» sammen med kunstner Pia Eikaas og ordfører Harald Furre.
FOTO: EVA MYKLEBUST Oskar Gulbrandse­n avduker «Solid Sea» sammen med kunstner Pia Eikaas og ordfører Harald Furre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway