Fædrelandsvennen

Grafisk om økologisk dommedag

Tenk deg at det grå gresset mellom snøhaugene i heia ikke våknet til liv etter vinteren.

- ANMELDER frida.forsgren@uia.no

frida forsgren

Har doktorgrad i kunsthisto­rie og jobber som førsteaman­uensis ved Institutt for religion, historie og filosofi ved Universite­tet i Agder. Hun har forsket på italiensk renessanse, amerikansk modernisme og arbeider nå med norsk samtidskun­st. ●●At det forble pistrete og livløst, og at verden hver dag var like grå som de regntunge dagene i november. Denne grå/sorte dommedagss­temningen manes grafisk frem for oss i Espen Tverslands separatuts­tilling Withinnan på Agder Kunstsente­r.

Naturen sett innenfra

●●Withinnan er gammelenge­lsk for innenfra og forteller hvordan Tversland har jobbet naert på naturen, som om han vil undersøke den fra innsiden.

Animasjone­n Withinnan tar utgangspun­kt i naerbilder av skogen før den våkner til liv, manipulert grafisk i sort og hvitt slik at bildene får et abstrakt og dermed underliggj­ørende preg. Animasjone­n som flimrer med pulserende, drivende former kan like gjerne gi assosiasjo­ner til bølgende gress, eller skyer over himmelen, som til begreper som bevegelse, endring eller flukt.

Jeg får også assosiasjo­ner til pausebilde­t på tv-en, den intense flimringen som bare varer og varer når det ikke finnes mer igjen.

Det er videre et sterkt sug i animasjone­n som understrek­es av den suggereren­de musikken.

I samme rom som animasjone­n står skulpturen Moral: En organisk flammeform i marmorert betong som skiller seg sterkt fra det abstrakte og grafiske billedsprå­ket i videoen. Den står som en kjølig betrakter mens verden i videoverke­t raser sammen.

Naturens lidelse

●●Tversland føyer seg inn i en rekke samtidskun­stnere som tematisere­r den nye geologiske klima-epoken - den Antropocen­e - epoken som forskere mener startet med den første atombomben i 1945 og som førte til den dramatiske menneskesk­apte klimakrise­n vi lever i.

Til forskjell fra de romantiske landskapsm­alerne på 1800-tallet som malte naturen som noe vakkert og til nød sublimt, fokuserer kunstnerne i den Antropocen­e tidsaldere­n på den dype økologiske krisen vi har påført naturen.

Hos Tversland er det animasjone­n Mesophase som best illustrere­r naturens lidelse innenfra. Verket består av tre skjermer stablet inni den trange, klaustrofo­biske kjelleren på Agder Kunstsente­r, og viser animasjone­r av pulserende og vibrerende former.

Til forskjell fra Withinnan er disse animasjone­ne fargesterk­e og badet i et dramatisk lydbilde som mest maner frem følelsen av å vaere vitne til en dødsmesse. Trappenedg­angen, den trange korridoren, den fuktige kjellerluk­ta understrek­er følelsen av å vaere naer undergang – helt bokstaveli­g.

Dette er et virkelig et godt eksempel på hvordan bruk av stedet, her gallerikje­lleren, bidrar aktivt og forsterken­de inn i verksopple­velsen.

sterkere Naturforme­r

●●Det siste verket består av grafiske blad hengt som opp til tørk på skråstilte snorer i gallerirom­met. Avtrykkene er hentet fra animasjone­n Whitinnan og som stillbilde­r trer naturforme­ne sterkere frem.

Vi ser strå, skogen, og himmelen.

Titlene Brodgar, Svida, Måne og Snag gir assosiasjo­ner til en fremmed verden, kanskje en som er tapt?

Og enkelte hvite, duse trykk i kontrast mot de svarte, formidler en følelse av naturbilde­r som forsvinner, og som kanskje ikke er mer. Som den siste nesehornha­nnen.

Kombinasjo­nen av trykk, animasjone­r, skulptur, samt dialogen med kjellerdyp­et, gjør dette til en virkningsf­ull utstilling om den dype økologiske krisen vi lever i.

 ?? FOTO: ESPEN TVERSLAND ?? Animasjone­n Withinnan.
FOTO: ESPEN TVERSLAND Animasjone­n Withinnan.
 ?? FOTO: ESPEN TVERSLAND ?? Et av de grafiske bladene.
FOTO: ESPEN TVERSLAND Et av de grafiske bladene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway