Fædrelandsvennen

Slik husker foreldrene Vipers-profilene som barn

I kveld skal Vipers forsvare en firemålsle­delse mot Craiova i Romania. Se bilder og les hvordan foreldrene husker heltene fra barndommen.

-

Faedreland­svennen har kontaktet en rekke av foreldrene til dagens helter, og fått tilgang til blinkskudd fra da grunnlaget for en framtidig toppkarrie­re ble lagt.

VILDE KAURIN JONASSEN

Vilde Kaurin Jonassen kommer fra Hellemyr og fulgte i faren Atles fotspor da hun alt som åtteåring begynte i håndball.

– Vilde var en Durasell-kanin som gjerne ville spille over hele banen. Hun ville vaere keeper, men måtte fort ut på banen å løpe fra seg litt. Hun viste seg tidlig som et talent med en veldig vinnervilj­e og stor iver etter å trene, forteller pappa Atle Jonassen om lynvingen som har kjempet seg inn i førsteseks­eren på venstrekan­ten.

KAROLINE OLSEN

Talentfull­e Karoline Olsen kommer fra Lund, og med en storesøste­r (Kristine) som spilte i AK28, og mor som trener, var veien kort til de mange idrettshal­lene i bydelen.

– Det ble mye lek med ball i alle haller fra hun kunne gå. Og da hun endelig var fem år fikk hun slippe til på sin første turnering sammen med jenter som var to til fire år eldre enn seg. Hun løste håndball-koden kjapt, og var en hurtig, kreativ og gi jernet-jente fra første stund, sier mamma Anne Johnsen.

JEANETT KRISTIANSE­N

Jeanett Kristianse­n – beryktet for sin rå fysikk -- drev også med turn i barndommen. Men med to eldre håndballsp­illende søstre, Veronica og Charlotte Kristianse­n, begge med fortid i Vipers, var det lagidrette­n som vant fram.

– Jeanett var aktiv allerede som svaert liten, men valgte håndball da det var den idretten hun elsket. Med to eldre håndballsø­stre og jeg som trener for yngre lag i Mjøndalen, var hun med meg i hallen fra klokka 16 til sent på kveld hver dag. Hun kom fort på både kretslag, regionlag og yngre landslag, sier pappa Henning Kristianse­n.

KARI BRATTSET

Sarpsborg-jenta Kari Brattset, som også drev med både fotball, ski, ridning og friluftsli­v i barndommen, startet håndballka­rrieren i Tune IL som ni-åring.

– De første årene så vi vel ikke et kjempetale­nt, men hun likte utfordring­er, og hun tok høyere nivå raskt. Interessen for utvikling og utfordring­er var stor fra 14-årsalderen, sier pappa Per Brattset om datteren som er på vei til kanskje verdens beste klubb, ungarske Györ.

MARTA TOMAC

Marta Tomac har både en storesøste­r i Teodora, som i dag spiller på Byåsen, og en far i Zeljko Tomac, som har vaert håndballtr­ener på høyt nivå.

— Marta var alt som spedbarn med meg og storesøste­r i hallen nesten daglig. Som fem-seksåring var hun så glad i å spille håndball at hun løp fra spilleflat­e til spilleflat­e i Nidarøhall­en, mens jeg hadde treninger, for å se om det var noen nye lag hun kunne vaere med å trene med, sier pappa Zeljko Tomac.

TONJE REFSNES

Evje-jenta Tonje Refsnes spilte både håndball og fotball for Otra, men idretten til storesøste­ren var det som fenget mest.

– Allerede fem år gammel begynte Tonje å «henge» i Otrahallen, og fra sidelinjen slukte hun alt treneren til storesøste­ren sa, og trente på det på egenhånd. Som åtte-åring fikk hun endelig begynne selv, og da spilte hun sammen med både gutter og jenter som var eldre enn henne. Tonje hadde alltid med seg sko, drakt og shorts i tilfelle hun kunne steppe inn i en kamp på ett eller annet Otra lag som trengte spillere, sier pappa Terje Refsnes.

MALIN AUNE

Trønderjen­ta Malin Aune måtte i oppveksten bryne seg på to eldre brødre, og drev med både turn, fotball og ski før hun som 13-åring satte alt annet til side for håndballka­rrieren.

– I tillegg til et stort balltalent var hun allerede i 10-årsalderen veldig opptatt av maks treningsin­nsats og at kampene skulle vinnes. Unnasluntr­ing og tull på trening likte hun ikke, sier pappa Eirik Aune.

SAKURA HAUGE

Bergensere­n Sakura Hauge begynte i Gneist som seks-åring, først som utespiller før målvaktsro­llen ble «altoppsluk­ende».

– Det kom ganske tidlig fram at hun hadde naturlige forutset- ninger for å stå i mål med stor høyde, god spenst og rekkevidde samt at hun var uredd. Men ambisjoner utover å ha det gøy var ikke i tankene til noen av oss i familen. Men Sakura har alltid vaert flink til å trene, og hatt den selvdisipl­inen som skulle til for å utvikle seg videre, sier pappa Bjørn Hauge.

LINN JØRUM SULLAND

Linn Jørum Sulland drev med blant annet fotball, orienterin­g, tennis, friidrett og ballett før håndballen tok over. Men det var først som ni-åring at hun begynte med håndball.

– Jeg tror Linn er født med vinnervilj­e og konkurrans­einstinkt. Hun ville vinne alt fra loddtrekni­ng til brettspill og alle sportslige konkurrans­er. Dette så vi veldig tidlig og det har hun tatt med seg videre i sin karriere. Hun var tidlig ute med «egentrenin­g» og det er ikke få gjenstande­r som har blitt «skutt» i stykker i kjellerstu­en vår, sier mamma Guri Sulland.

EMILIE HEGH ARNTZEN

Som datter til tidligere landslagss­piller Hanne Hegh og til Ketil Arntzen, som blant annet var as-

 ??  ?? Kari Brattset Marta Tomac
Kari Brattset Marta Tomac
 ??  ?? Jeanett Kristianse­n (t.v.) sammen med sine storesøstr­e, Veronica og Charlotte Kristianse­n, som begge har spilt i Vipers.
Jeanett Kristianse­n (t.v.) sammen med sine storesøstr­e, Veronica og Charlotte Kristianse­n, som begge har spilt i Vipers.
 ??  ?? Tonje Refsnes flyttet fra Evje allerede som 15-åring for å gå på idrettsgym­nas i Kristiansa­nd, og begynte da å spille i Randesund.
Tonje Refsnes flyttet fra Evje allerede som 15-åring for å gå på idrettsgym­nas i Kristiansa­nd, og begynte da å spille i Randesund.
 ??  ?? Sakura Hauge
Sakura Hauge
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway