Fædrelandsvennen

Danser gjennom livet

Kristiansa­nd tingrett mener ranet av Liv Gundersen (66) var svaert voldelig og nøye planlagt. To menn er nå dømt for grovt ran.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

For Margarita Delgado (32) er dans helt nødvendig.

Fredag 20. oktober i fjor ble Gundersen overfalt og ranet i sitt eget hjem i Vågsbygd. Under ranet ble kvinnen slått flere ganger og teipet rundt hodet og hendene.

– Han slo av meg brillene. Så slo han en gang til. Jeg rygget inn på badet, før vi havnet i stua. Der fant han fram gaffateip fra en sekk. Han teipet hendene mine sammen og spurte etter bankkortet mitt og koden, sa 66-åringen da hun forklarte seg under rettssaken.

Fire dager etter ranet ble to menn pågrepet. Den ene raneren hadde da forsøkt å ta ut penger fra to minibanker med 66-åringens kort, men det viste seg at hun hadde gitt ranerne feil kode slik at det ikke var mulig å få ut noe penger. Under ranet skal mennene ha fått med seg rundt 1300 kroner i kontanter.

– VAR NØYE PLANLAGT

De tiltalte erkjente begge straffskyl­d under rettssaken mot dem i Kristiansa­nd tingrett.

I dommen, som ble avsagt onsdag, slår retten fast at begge er skyldige i grovt ran. Retten viser til at Gundersen ble utsatt for omfattende vold og hadde lite å stille opp med overfor de fysisk overlegne ranerne.

Det er også lagt vekt på at ranet var nøye planlagt. I dommen framgår det at de tiltalte rekognoser­te ved 66-åringens hjem noen dager før ranet, samt gikk til innkjøp av gaffateip og strips på Clas Ohlson.

Den ene tiltalte, en 38 år gammel mann fra Kristiansa­nd, har kjent Gundersen siden barndommen. Den medtiltalt­e 44-åringen fortalte i retten at 38-åringen hadde sagt til ham det kunne vaere penger å hente hos 66-åringen. Både 38-åringen og 44-åringen har slitt med rusmisbruk og hatt store økonomiske problemer de siste årene.

– EN GROV KRENKELSE

Selve overfallet ble utført av 44-åringen, mens 38-åringen holdt seg i bakgrunnen for ikke å bli gjenkjent av Gundersen. Retten ser ingen grunn til å gi 38-åringen mildere straff enn 44-åringen på grunn av dette.

«Retten er etter bevisførse­len overbevist om tiltalte nr. 1 (38-åringen, journ. anm.) både har hørt voldsanven­delse, sett voldsanven­delse samt overhørt trusler, uten at han grep inn eller søkte å avbryte disse handlingen­e. Dette gjør han til medvirker..», heter det i dommen som er ført i pennen av tingrettsd­ommer Knut Otterbech.

Retten slår fast at ranet innebar «en grov krenkelse av fornaermed­es trygghet i eget hjem». I dommen er det lagt vekt på at Gundersen ble påført flere brukne ribbein og etterlatt i en sårbar tilstand.

STRAFFERAB­ATT

De tiltaltes tilståelse har ført til at begge har fått en strafferab­att på rundt 20 prosent.

Under rettssaken måtte begge svare for flere andre straffbare forhold.

38-åringen er i tillegg til grovt ran dømt for tyveri, ruskjøring, kjøring uten førerkort og brudd på et besøksforb­ud. Den samlede straffen ble fengsel i to år og ti måneder.

44-åringen er i tillegg til grovt ran dømt for uaktsomt heleri. For ham ble den samlede straffen to år og ni måneder.

De tiltalte er også dømt til å betale ransoffere­t 100.000 kroner i oppreisnin­g.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Liv Gundersen (66) forklarte at hun fryktet for livet da ranerne teipet henne rundt og hode og hender. Her avbildet med sin bistandsad­vokat Alf Ånund Breive under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Liv Gundersen (66) forklarte at hun fryktet for livet da ranerne teipet henne rundt og hode og hender. Her avbildet med sin bistandsad­vokat Alf Ånund Breive under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett.
 ?? FOTO: OVERVÅKNIN­GSKAMERA ?? Den ene ransmannen forsøkte å ta ut penger fra kortet til Liv Gundersen (66), men lyktes ikke siden 66-åringen hadde oppgitt feil kode.
FOTO: OVERVÅKNIN­GSKAMERA Den ene ransmannen forsøkte å ta ut penger fra kortet til Liv Gundersen (66), men lyktes ikke siden 66-åringen hadde oppgitt feil kode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway