Fædrelandsvennen

Vinner saker, taper velgere

På helgas landsmøte feirer MDG 30 år som miljøparti. Problemet er at velgerne ser ut til å vaere mer opptatt av miljøet enn partiet.

-

Det er et ungt parti som møtes i utkanten av Oslo i helga. 30 år er ingen alder for et politisk parti i Norge. Det har gitt MDG en unik mulighet til å etablere og profilere seg som et parti for nye og tidsaktuel­le tema, uavhengig av de konfliktli­njene som skapte de fleste andre større partiene i Norge. MDGS problem er at de mer etablerte partiene også har vist stor evne til å ta opp i seg de samme problemsti­llingene som det grønne partiet er opptatt av.

Det vil først

og fremst si miljø, som er MDGS fremste - noen vil si eneste - sak. Det trenger ikke vaere et dårlig utgangspun­kt i en tid hvor mange velgere er opptatt av nettopp det; én sak. I tillegg har det vokst fram en gradvis sterkere miljøbevis­sthet i brede lag av folket, først og fremst symboliser­t ved det sterke engasje-

MDGS problem med det økte miljøengas­jementet er at kampen om sakseiersk­apet blir vanskelige­re.

mentet mot plastforur­ensing. Når selv Frp vedtar en egen resolusjon om dette på sitt landsmøte, viser det tydelig hvor bredt denne saken favner.

også klimakampe­n er

det stor oppmerksom­het rundt i de større partiene. Høyres nylig avholdte landsmøte hadde en egen bolk om dette, og regjeringe­n har integrert de norske klimamålen­e i EUS utslippsku­tt. Dette er positivt, fordi det reduserer sjansen for nok en runde i den saernorske øvelsen: Høye nasjonale klimamål utsettes med flere år, samtidig som de teoretiske ambisjonen­e heves ytterliger­e.

mdgs problem med

det økte miljøengas­jementet er at kampen om sakseiersk­apet blir vanskelige­re. Det er også trolig en av grunnene til at MDG heller har tapt enn fått nye velgere i det siste, selv om feilmargin­ene er betydelige for små partier. I tillegg har partiet slitt med både personkonf­likter og intern politisk uenighet, som har ført til at profilerte tillitsval­gte har meldt seg ut.

en trøst for

MDGER at de i Oslo har fått profilerin­g og politisk gjennomsla­g langt utover det partiets størrelse skulle tilsi. Men om hovedstade­n skal vaere MDGS utstilling­svindu, haster det for partiet å slå rot utover i landet. Tida fram mot kommuneval­get går fort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway