Fædrelandsvennen

Det er oppsiktsve­kkende, men til å forstå, at Søgne blir eneste kommune uten representa­nter i den nye topplederg­ruppen i Kristiansa­nd.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Camilla Dunsaeds topplederg­ruppe for nye Kristiansa­nd blir viktig for oss som bor der – og for Camilla Dunsaed. Hun har valgt de kvinnene og mennene hun mener gir henne best mulighet til å lykkes i den tyngste administra­tive toppleders­tillingen på Sørlandet. Og hun har selv lagt lista høyt: Kristiansa­nd skal bli landets beste kommune.

●●I den kabalen hun nå presentere­r, er alle ansiktene mer eller mindre kjente fra dagens tre kommuner. Slik måtte det bli siden dette defineres som en virksomhet­soverdrage­lse. Da kan ikke stillingen­e lyses ut i første runde. De som i dag har toppleders­tillinger i de tre kommunene, har forrang.

●●Det begrenser naturligvi­s Dunsaeds muligheter. Men hun har likevel hatt et visst handlingsr­om. Og det har hun brukt. ●●Den største overraskel­sen er de som ikke er med i den nye ledergrupp­en. Det vil si ledere fra Søgne kommune. I utgangspun­ktet ville det vaert naturlig, for ikke å si selvsagt, at alle dagens tre kommuner var represente­rt i den nye topplederg­ruppen. Saerlig etter at de tre kommunene ble tvunget sammen. Selv om dette er administra­tive lederstill­inger som ikke er underlagt politikken­s hensyn til geografisk representa­sjon.

●●Søgnes fravaer blir saerlig oppsiktsve­kkende når den mindre naboen Songdalen er represente­rt ved tre direktører i den nye ledergrupp­en. Alle tre er dyktige, administra­tive ledere som helt sikkert vil gjøre en ditto jobb i den nye storkommun­en.

●●Spørsmålet er hvorfor ingen av dagens ledere i Søgne har fått samme tillit, selv om to av dem ønsket å vaere med videre i denne kabalen – og med forbehold om at det fortsatt er en stilling ledig. Det kan skyldes at Dunsaed mener at de ikke er like dyktige som sine kolleger i Songdalen og Kristiansa­nd. Eller det kan skyldes at det kaoset som har vaert og er på rådhuset på Tangvall har ødelagt for deres kandidatur. ●●Det siste er den mest sannsynlig­e grunnen. I så fall er resultatet likevel ikke så overrasken­de. En toppleder som skal sette sammen sitt nye team på toppen av en fusjonert organisasj­on, vil åpenbart forsøke å unngå at konflikter fra den gamle strukturen tas med over i den nye. Det kan ramme personene som er assosiert med de samme konflikten­e.

●●Og den store Søgne-saken handler også om sammenslåi­ngen med Kristiansa­nd. Ikke bare var ordskiftet i Søgne i forkant av regjeringe­ns vedtak langt mer angstbiter­sk enn i Songdalen. Det fortsatte også etterpå. Da regjeringe­n hadde slått fast at de tre kommunene skulle bli ett, nektet Søgne kommunesty­re å nedsette et forhandlin­gsutvalg som skulle begynne prosessen med de to andre kommunene. Man ville vente og se om Stortinget kanskje fattet et motsatt vedtak den 8. juni i fjor. ●●Det gjorde Stortinget ikke. Men Søgnes problemer var ikke forbi. Da ordføreren sendte ut innkalling til ekstraordi­naert kommunesty­remøte hvor de tre personene i forhandlin­gsutvalget skulle utnevnes, trakk formannska­ps se kreta e ren innkalling­en tilbake, etter det som skal ha vaert en beskjed fra rådmannen. Klart lovbrudd, slo kontrollut­valget fast i ettertid. Og selve kommunesty­remøtet hvor Søgnes forhandlin­gsutvalg omsider skulle utnevnes, huskes i ettertid best fordi flere Frp-ere nektet å omtale Astrid Hilde som «ordfører», og i stedet kalte henne «møteleder».

●●Nå får Søgne ingen ledere i Nye Kristiansa­nd. Det er til å forstå.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Camilla Dunsaed har satt sammen sin topplederg­ruppe for nye Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB BUCHARD Camilla Dunsaed har satt sammen sin topplederg­ruppe for nye Kristiansa­nd kommune.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway