Fædrelandsvennen

Politikere vil se på habilitets­regler

- ROALD ANKERSEN

Habilitets­reglene i Kristiansa­nd kommunes byggesaksa­vdeling kan bli tema i både kontrollut­valget og by- og miljøutval­get.

– Sånn kan vi ikke ha det. Slikt gjør man bare ikke, sier Makvan Kasheikal (Dem) som er leder i kontrollut­valget i Kristiansa­nd. Han reagerer på at byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen har signert ferdigatte­st til et hus der hans egen bror var medeier.

Faedreland­svennen skrev denne uken at byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen signerte ferdigatte­st til en bolig som var eid av et firma der hans bror er en av tre eiere. Med det godkjente han at alle papirer var i orden og at bygningen var oppført i tråd med tillatelse­ne.

Andersen og hans leder Venke Moe mener at dette ikke var inhabilt fordi en ferdigatte­st anses som en ren ekspederin­g. Professor Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen og Sunniva Cristina Bragdø-ellenes, førsteaman­uensis ved Institutt for rettsviten­skap ved Universite­tet i Agder, mener imidlertid at attesten er et vedtak og at Andersen var inhabil.

– Uansett hva jussen sier så burde han ikke gjort det. Byggesaker er betente alle steder. Dette må kommunen håndtere profesjone­lt og handle slik at vi har troverdigh­et, sier Kasheikal.

Han har allerede bedt sekretaere­n i kontrollut­valget om å henvende seg til rådmannen og teknisk direktør slik at utvalget kan få en orienterin­g om praksisen.

Kasheikal sier han ikke vil forhåndsdø­mme, men høre hva kommuneadm­inistrasjo­nen har å si.

– Så får vi ta det derfra, sier politikere­n.

Hans partikolle­ga Vidar Kleppe har bedt lederen i byog miljøutval­get, Stian Storbukås (Frp), om å sette i gang en sak for å skjerpe inn habilitets­reglene.

– Jeg reagerer på vurderings­evnen når du først sier at du er inhabil, så kommer du senere inn i saken og gir en godkjennin­g. Byggesaksl­ederen burde innsett at han ikke skulle gjort det.

– De sier at det er en ren ekspederin­g. Er ikke det et godt argument?

– Nei, jeg synes ikke det. Når det er ens egen bror bør man vaere ekstra påpasselig, sier Kleppe.

Verken byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen eller plan- og bygningssj­ef Venke Moe har svart på våre forespørsl­er i denne saken.

 ??  ?? De moderne husene på Hamreheia skiller seg ut. Huset til venstre fikk ferdigatte­st fra Bjørn Harald Andersen.
De moderne husene på Hamreheia skiller seg ut. Huset til venstre fikk ferdigatte­st fra Bjørn Harald Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway