Fædrelandsvennen

Hvor ble denne skulpturen av?

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kunstner Bård Breivik døde i 2016, og omtrent samtidig forsvant den 15 tonn tunge steinskulp­turen hans fra Torvets overflate.

Nå er den etterlyst.

– Den kan ikke stå på et lager, men bør ut. Det er en flott skulptur som saerlig barn var glad i, sier Mette Gundersen.

Aps gruppelede­r tok saken opp i formannska­pet onsdag, da nye retningsli­njer for Torvet var oppe til votering.

Hun er først og fremst opptatt av å få den populaere kolossen ut i lyset.

– Vi er flere som lurer på dette. Har den havnet i undergrunn­en, spurte ordfører Harald Furre (H).

Kulturdire­ktøren opplyste at steinskulp­turen naturlig nok måtte fjernes under arbeidet med Torvet Parkering. Nå står den på kommunens lager inntil videre.

ANNEN PLASSERING?

Men å sette den tilbake på nøyaktig samme sted er ikke bare enkelt. Og det skyldes ikke bare vekten på 15 tonn.

– Den er plassert etter nøyaktig anvisning fra Bård Breivik. Men så er Torvet lagt om, og etter det jeg har fått beskjed om kan den ikke lenger stå der den sto, sa kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe til politikern­e.

Han opplyste også at plassering­en vil bli fremmet som en egen politisk sak over sommeren.

Problemet er at skulpturen sto midt i gangsonen over Torvet. Man frykter spesielt at blinde og svaksynte skal få et hardt møte med «Portalen», som er dens egentlige navn.

– Jeg synes det er flott at den nå finner sin faste plass her. Det var jo det som var meningen, sa kunstner Bård Breivik til Faedreland­svennen i 2009.

Om man sto foran og kikket gjennom åpningen på steinen, gikk en stripe av mørk brostein tvers gjennom og dannet rette og symmetrisk­e linjer nedover Rådhusgata.

– Jeg skjønner kunstneren­s begrunnels­e for å ha den der, da han opplevde at publikum var så glad i skulpturen foran Domkirken. Men etter det er Torvet blitt endret, og jeg er i hvert fall åpen for å diskutere en annen plassering, sier Mette Gundersen, som er litt redd det kan bli en lignende debatt som med stålfonten­en øverst i Markens.

– OPP TIL POLITIKERN­E

Skulpturen til Kjell Mardon Gunvaldsen ble flyttet, det ble ramaskrik, og den ble satt tilbake året etter, i 2013.

Portalen var én av 17 Breiviksku­lpturer som sto rundt omkring i Kristiansa­nd fra høsten 2008 til våren 2009, en utstilling i regi av Sørlandets Kunstmuseu­m.

Davaerende ordfører Per Sigurd Sørensen (H) var blant dem som var svaert begeistret, og snudde hver stein for å beholde den største skulpturen i byen.

Til slutt kom Sparebanke­n Pluss og Mosvold & Co på banen, og spleiset på den folkekjaer­e steinen til en pris av 750.000 kroner.

Bård Breivik er også kunstneren bak den store inngangsba­utaen foran Sørlandet sykehus på Eg.

 ?? ARKIVFOTO ?? Skulpturen Portalen sto permanent på Torvet fra 2009 til den ble fjernet da parkerings­anlegget skulle graves ut.
ARKIVFOTO Skulpturen Portalen sto permanent på Torvet fra 2009 til den ble fjernet da parkerings­anlegget skulle graves ut.
 ?? ARKIVFOTO ?? Davaerende ordfører Per Sigurd Sørensen (naermest) jobbet iherdig for å skaffe sponsorer til å beholde skulpturen til Bård Breivik (t.h.). Til venstre Helmer Espeland fra parkvesene­t.
ARKIVFOTO Davaerende ordfører Per Sigurd Sørensen (naermest) jobbet iherdig for å skaffe sponsorer til å beholde skulpturen til Bård Breivik (t.h.). Til venstre Helmer Espeland fra parkvesene­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway