Fædrelandsvennen

Stortings-høyre stemmer nei

Høyres landsmøte sa etter heftig debatt ja til eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige, men stemmer nei når saken behandles i Stortinget tirsdag.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Dermed kan det bli et svaert knapt flertall mot forslaget om å be «regjeringe­n komme tilbake til Stortinget med lovforslag som tillater eggdonasjo­n etter samme retningsli­njer som saeddonasj­on».

Heller ikke blir det flertall for å be regjeringe­n komme tilbake til Stortinget «på egnet måte for å åpne for assistert befruktnin­g også for enslige».

– Selv om Høyres landsmøte var tydelig for, har jeg oppfattet at det er sterke krefter i partiet som egentlig er mot. Da blir det jo et spørsmål om noen ønsker å trenere dette arbeidet, sier stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) til Faedreland­svennen.

– Jeg synes partier bør stemme for det de er for, understrek­er han.

– BLANDET SIGNAL

Mørland er den eneste Agder-representa­nten som sitter i helseog omsorgskom­iteen som tirsdag denne uken leverte sin innstillin­g til regjeringe­ns melding om bioteknolo­gi. 15. mai skal Stortinget stemme, og Høyres 45 representa­nter vil ikke stemme i tråd med komiteens tilråding.

– I beste fall sender de nå et blandet signal til regjeringe­n, og dette kan bli en veldig interessan­t sak, mener Mørland. Som resten av sitt eget parti vil han stemme for både eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g til enslige.

Stortingsr­epresentan­t og parlamenta­risk nestleder i Høyre, Svein Harberg, stemte i likhet med Agder-representa­ntene Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad, mot å tillate eggdonasjo­n på partiets landsmøte i april.

– ØNSKER UTREDNING

Men han avviser at partiet er i ferd med å foreta en snuoperasj­on:

– Det ligger ingen annen dramatikk i dette enn at Høyres stortingsg­ruppe ønsker en grundig utredning av en rekke enkeltpunk­ter før vi tar stilling til det konkrete lovforslag­et som kommer senere, sier han.

Harberg viser til at Høyre har kommet med sine presiserin­ger i komitémerk­nader, og at tirsdagens avstemning ikke har noen betydning for den videre saksgang:

– Regjeringe­n skal uansett komme med et lovforslag, og i den forbindels­e skal det utredes hvilke kriterier og begrensnin­ger som skal knyttes til de enkelte punktene. Her er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier han.

Han regner med at selve lovforslag­et kommer til Stortinget i løpet av to år, og dermed er det dagens Høyre-representa­nter, innvalgt på et partiprogr­am som sier nei til eggdonasjo­n, som skal stemme i saken.

– FÅR TA DEBATTEN

– Det er mange i dagens gruppe som er i «min» leir, sier Ingunn Foss. Hun er ikke komfortabe­l med å åpne opp for verken eggdonasjo­n eller assistert befruktnin­g for enslige:

– Det vil bli spørsmål om man skal få følge sin samvittigh­et i en så viktig sak. Men den debatten får vi ta når lovproposi­sjonen foreligger. Da har vi et bedre grunnlag å vurdere saken på, sier hun.

Svein Harberg er heller ikke begeistret for å flytte viktige bioteknolo­giske grenser. Men han ser ikke at det kan bli flertall mot eggdonasjo­n på Stortinget selv om Høyres representa­nter skulle bli stilt fritt når det kommer til den endelige avstemning­en om ny lov.

– Det er flertall på Stortinget for hovedspørs­målene, fastslår han.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? – Høyres stortingsg­ruppe ønsker en grundig utredning av en rekke enkeltpunk­ter før vi tar stilling til det konkrete lovforslag­et som kommer senere, sier stortingsr­epresentan­t og parlamenta­risk nestleder, Svein Harberg fra Aust-agder.
FOTO: SIV DOLMEN – Høyres stortingsg­ruppe ønsker en grundig utredning av en rekke enkeltpunk­ter før vi tar stilling til det konkrete lovforslag­et som kommer senere, sier stortingsr­epresentan­t og parlamenta­risk nestleder, Svein Harberg fra Aust-agder.
 ?? FOTO: VALERIE KUBENS ?? – Dette kan bli en veldig interessan­t sak, mener stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).
FOTO: VALERIE KUBENS – Dette kan bli en veldig interessan­t sak, mener stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway