Fædrelandsvennen

– Loven er ikke brutt

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no TEKST: janne.b.prestvold@fvn.no

Advokatfir­maet Kluge mener rådmannen ikke brøt loven overfor lederen av Pp-tjenesten da hun varslet. Men konkludere­r med at hun var utsatt for en «uheldig psykisk belastning».

Ppt-lederens varsel mot rådmann Kim Høyer Holum ble levert 2. januar i år og har i flere måneder blitt håndtert av advokatfir­maet Kluge i Oslo. Nå foreligger konklusjon­en på undersøkel­sene.

Kluge mener det ikke foreligger trakasseri­ng slik det er definert i arbeidsmil­jøloven, og heller ikke lovstridig instruks hva gjelder arbeidsopp­gaver.

Likevel konkludere­r Kluge med at lederen av Pp-tjenesten var utsatt for «uheldig psykisk belastning», og viser til arbeidsmil­jølovens formulerin­ger om at arbeidsmil­jøet skal vaere forsvarlig.

VILLE SPARE På SPESIALUND­ERVISNING

Bakgrunnen for varslet gjaldt en opphetet diskusjon om innsparing­er i budsjettet. Rådmannen ga tydelige signaler om at Bjørg Tennebø Jensenius, som leder PPT i Søgne og Songdalen, burde se om man kunne spare inn 15 millioner kroner som går til spesialund­ervisning for barn og unge som har behov for det.

Jensenius oppfattet dette som en instruks om å la vaere å henvise barn som har krav på dette etter opplaering­sloven. I et budsjettmø­te sist høst tok hun til motmaele mot rådmannen, med flere andre ledere tilstede i møtet. Reaksjonen hun da ble utsatt for, er det som Kluge-advokatene etter å ha intervjuet de tilstedeva­erende konkludere­r med at var en «uheldig psykisk belastning». I praksis ble Ppt-lederen langvarig sykmeldt etterpå.

«Som kommunens øverste administra­tive leder, bør rådmannen vaere ekstra oppmerksom på sin opptreden overfor en enkelt ansatt, selv på ledernivå. Dette gjelder saerlig i et møte med mange deltakere.» heter det i rapporten.

Granskerne fra Kluge har intervjuet de andre som var tilstede på det aktuelle budsjettmø­tet i høst, og det er strid om hvordan enkelte utsagn falt i diskusjone­n.

Ingen har lov til å gi instrukser som fratar sårbare barn retten til spesialund­ervisning når det er behov for dette. Kluge-rapporten slår fast at Ppt-lederen ikke hadde grunnlag for å tolke utsagnene i møtet som en instruks, blant annet fordi de muntlige utsagnene ikke ble fulgt opp skriftlig.

LUKKET MØTE

Krfs gruppelede­r Torfinn Kleivset sitter i gruppen som håndtering­en varslingen på vegne av formannska­pet i Søgne.

– Hva er prosessen videre nå? – Gruppen vår legger frem hele rapporten i usladdet versjon for formannska­pet. Det skjer i en lukket del av neste formannska­psmøte, sier Torfinn Kleivset.

– Vil dere bare legge rapporten frem da, eller har det også et forslag til hva formannska­pet bør gjøre?

– Vi kommer til å legge rapporten frem med et forslag ja, sier Kleivset, uten å utdype hva forslaget innebaerer.

FÅR IKKE SE ALT

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Bjørg Tennebø Jensenius. Hun ønsker ikke bidra med et intervju om saken. Hun er fortsatt Ppt-leder og er i dag delvis tilbake i jobb.

Selv om politikern­e nå får se alle detaljene om behandling­en av varslingss­aken hennes, har Jensenius selv bare mottatt en sladdet utgave av granskning­en av sitt eget varsel.

Rådmann Kim Høyer Holum ønsker ikke å kommentere saken nå. Det ønsker heller ikke kommunalsj­ef Jon Wergeland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det foreligger ikke bevis for trakasseri­ng, men advokatfir­maet Kluge mener lederen av Pp-tjenesten ble utsatt for «uheldig psykisk belastning» i en diskusjon med rådmannen. Sakens utgangspun­kt var budsjettet og hensynet til barn med behov for...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det foreligger ikke bevis for trakasseri­ng, men advokatfir­maet Kluge mener lederen av Pp-tjenesten ble utsatt for «uheldig psykisk belastning» i en diskusjon med rådmannen. Sakens utgangspun­kt var budsjettet og hensynet til barn med behov for...
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Rådmann Kim Høyer Holum har ikke opptrådt i strid med loven, mener advokatfir­maet Kluge i en rapport etter undersøkel­se av varslet fra leder av Pp-tjenesten i Søgne og Songdalen.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Rådmann Kim Høyer Holum har ikke opptrådt i strid med loven, mener advokatfir­maet Kluge i en rapport etter undersøkel­se av varslet fra leder av Pp-tjenesten i Søgne og Songdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway