Fædrelandsvennen

18-årig kristiansa­nder dømt etter skiulykke

- VEGARD NEKSTAD

Under skoleturen til Gautefall 15. februar 2017 mistet alpinisten (18) bakkekonta­kten og kjørte på ei dansk jente, som ble påført omfattende skader.

– Han kjørte slalåm i uforsvarli­g høy hastighet over et heng slik at han ikke i tide så NN, og kjørte på henne, med den følge at hun ble påført betydelige skader, bl.a. knust høyre lårbein, brudd i kne og skinnebein og måtte gjennomgå en rekke operasjone­r. Det er uklart om hun vil få mén av skadene, heter det i tiltalen mot kristiansa­nderen, som var 17 år på ulykkestid­spunktet.

I Nedre Telemark tingrett erkjente mannen ikke straffskyl­d. Han mente at han ikke kjørte uforsvarli­g fort. Han påpekte også at henget burde vaert skiltet som spesielt krevende.

18-åringen forklarte at han mistet bakkekonta­kten i et bratt heng. Offeret måtte opereres sju ganger etter hendelsen.

– Da han mistet bakkekonta­kten så han NN som sto stille under henget. Han landet midt på snøen rett før han traff henne. Han prøvde å minske skaden ved å trekke tilbake beinet og komme unna henne. Men hans bein traff mot hennes bein. Det var et kraftig sammenstøt, heter det i dommen.

18-åringen ble selv skadet i ulykken.

– Han fikk knust kneleddet i det ene beinet, ved at lårbeinet ble trykket ned i kneleddet. Han måtte operere og fikk skinne og skruer i kneet. Han gikk i lang tid på krykker. Det er usikkert om det blir varige mén, heter det i dommen.

Den sakkyndige i saken, Torger Leidal, var ikke i tvil om at hastighete­n var høy.

– Ut fra politiets dokumenter og vitneforkl­aringer har den sakkyndige oppfattet at siktede og kameraten kjørte rett utfor. Men selv om de svingte, slik de selv sier, har ikke den sakkyndige vaert i tvil om at hastighete­n vare høy. Den sakkyndige har vurdert at kjøringen er et brudd på nr. 4 av de «10 internasjo­nale alpinvettr­egler for alpine skiløpere og snowboarde­re», skriver retten i dommen.

Rettens flertall, fagdommere­n og den ene meddommere­n, konkludert­e med at 18-åringen er skyldig. Mindretall­et, den andre meddommere­n, ville frikjenne den tiltalte mannen. Begrunnels­en var at ulykkes-henget ikke var merket, siden det beskrives som det mest uoversiktl­ige partiet i hele Gautefall-anlegget.

Mannen ble i retten dømt til 30 dagers betinget fengsel og 75.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

 ?? ARKIVFOTO ?? Ulykka skjedde på Gautefall skisenter i februar i fjor.
ARKIVFOTO Ulykka skjedde på Gautefall skisenter i februar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway