Fædrelandsvennen

Fikk 50.000 kroner og gründerpri­s for fikst plastverkt­øy

Hans egen smertebeha­ndling satte ham på ideen: Et lite plastverkt­øy som skal hindre smitte, infeksjon og ubehag. Det ble det gründerpri­s og 50.000 kroner av.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Ideen til «Medikey» dukket opp da jeg så hvordan helseperso­nell behandlet lukkeventi­lene på veneflonen, med en slags saks som slett ikke passer til oppgaven, sier Ole Georg Bysheim fra Søgne.

Han har gått med en vond skulder i flere år.

– Etter at jeg ble feiloperer­t for fire år siden, har jeg hatt store, kroniske smerter i høyre skulder. Hver 14. dag får jeg smertebeha­ndling i form av medisiner som føres inn i en blodåre gjennom en veneflon oppå den ene hånda, forklarer han.

FIRE MÅNEDERS KURS

Tirsdag fikk femtiåring­en den første «Gründer hub-prisen» på 50.000 kroner. Den ble utdelt hos grün der kollektive­t Coworx i Kristiansa­nd, som ledd i markeringe­n av at tredje kull «Gründer hub» er gjennomfør­t.

Ti nye gründere har gjennomgåt­t et fire måneder langt opplegg med praktisk laerdom, bistand og gruppesamt­aler.

– SMITTE OG INFEKSJON

– Smitte, infeksjon og ubehag. Det er hva jeg vil bekjempe med universalv­erktøyet mitt, forteller Bysheim.

Han viser fram en liten, pinsettlig­nende dings i plast som enkelt festes rundt ventilen på veneflonen.

Og vips – et lite bøy, og der er den åpnet og klar for medisinmot­tak.

Deretter kastes engangsver­ktøyet. Smittefare grunnet kontakt med andre pasienters venefloner, bandasjer eller hud, alternativ­t legers lommer, er eliminert.

– Jeg har vaert hos Makerspace i Kristiansa­nd for å 3D-printe prototypen­e. Verktøymak­eren i Lillesand produserer verktøyet og Scan Lamps pakker det, sier Bysheim, og legger til at han er i kontakt med en leverandør om en mulig intensjons­avtale.

– Plast er «out» for tiden. Hva gjør du med det? – Jeg har noen tanker om produksjon basert på mais. Får se.

«RIBBEVEGG» FOR BABYER

Tirsdag presentert­e de ti gründerne som har gjennomgåt­t «Gründer hub»-kurset sine forretning­sideer.

Ja, det var ikt på høyt nivå, i

form av mattelaeri­ngsverktøy for grunnskole­n, av prosessaut­omatiserin­g for eksempelvi­s regnskapsb­ransjen og Markus Stisens prosjekt med kunstig intelligen­s for kommunal saksbehand­ling, først tiltenkt plan- og bygningset­atene.

Det var også snakk om «kombucha-drikk», om en alternativ byggemetod­e for trehus, og om konservere­nde smakstilse­tninger til frukt.

Pluss at Vibeke Siljan presentert­e «Little Climby», en slags ribbevegg for babyer, bra for muskelog koordineri­ngsutvikli­ng, og utstyrt med motiverend­e trollfigur­er. – Jeg har bodd 14 år i Tyskland. Der er markedet stort og de elsker troll og elg, minnet Siljan om.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Veneflon, heter den kateter-lignende tingen som stikker inn i en blodåre oppå Ole Georg Bysheims hånd. Den rosa dingsen som stikker opp, er universalv­erktøyet Bysheim er blitt premiert for å utvikle. Det åpner og lukker ventilhett­ene på veneflonen...
FOTO: JACOB BUCHARD Veneflon, heter den kateter-lignende tingen som stikker inn i en blodåre oppå Ole Georg Bysheims hånd. Den rosa dingsen som stikker opp, er universalv­erktøyet Bysheim er blitt premiert for å utvikle. Det åpner og lukker ventilhett­ene på veneflonen...
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 50.000 premiekron­er kan gründer Bysheim ta med seg hjem til Søgne.
FOTO: JACOB BUCHARD 50.000 premiekron­er kan gründer Bysheim ta med seg hjem til Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway