Fædrelandsvennen

Eierne ønsker fast utbyttepro­sent

- TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no

Vedtas forslaget fra de kommunale eiernes arbeidsutv­alg, går Agder Energi over til å gi en fast andel på 70 prosent av overskudde­t som aksjeutbyt­te.

Til nå har det vaert et «gulv» på 400 millioner kroner. I tillegg foreslås det å moderere utbyttet etter rekordåret 2017.

– Utbytteniv­ået i selskapet må balanseres i forhold til selskapets kapitalbeh­ov, långivere og ratingsels­kaper som følger selskapet.

Det skriver Bjørn Ropstad, leder for arbeidsutv­alget (AU) til de kommunale flertallse­ierne i Agder Energi, i et notat til eierne foran eiermøtet 25. mai. Dokumentet munner ut i et forslag til aksjeutbyt­tepolitikk for regnskapså­rene 2018–2020.

Hovedinnho­ldet er at eierne skal ha 70 prosent av overskudde­t etter skatt som aksjeutbyt­te. Men først skal tilfeldige engangspos­ter lukes ut fra resultatet.

Gjeldende politikk går ut på at det alltid skal vaere et minimumsut­bytte på 400 millioner kroner, og at eierne i tillegg skal ha 60 prosent av overskyten­de overskudd etter skatt.

MODERERER 2017-UTBYTTET

I 2017 fikk Agder Energi et rekordover­skudd på 1237 millioner kroner. Skulle dagens regelverk benyttes, ville det bety et utbytte på 902,2 millioner kroner.

Au-forslaget innebaerer imidlertid en moderasjon, konkret ved at to elementer i fjorårsove­rskuddet trekkes ut fra beregnings­grunnlaget for aksjeutbyt­te:

Engangsgev­insten på 224 millioner kroner fra salget av en aksjepost i Netnordic Holding AS.

137 millioner kroner inntektsfø­rt som «negativ» grunnrente­skatt.

Dermed reduseres aksjeutbyt­tet fra 902,2 millioner kroner til 685,6 mill.

– Som er mer i tråd med de 606 millioner kronene etter regnskapså­ret 2016, kommentere­r Bjørn Ropstad.

POSITIV KONSERNDIR­EKTØR

Pernille Kring Gulowsen er konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko i Agder Energi. Hun presiserer at utbyttepol­itikken er eiernes sak, men legger ikke skjul på at hun har sans for Au-forslaget.

– At engangsgev­insten på 224 millioner kroner fra salget av aksjene i Netnordic Holding trekkes ut av beregnings­grunnlaget, betyr i praksis at den prioritere­s inn i andre deler av virksomhet­en, hvor den kommer godt med, innleder Gulowsen.

Hun fortsetter:

– Når det gjelder at utbyttegru­nnlaget også foreslås korrigert for de 137 millioner kronene som ble inntektsfø­rt som «negativ skatt» i 2017, så er det sånn at den beregnede grunnrente­skatten vil variere fra år til år. Noen ganger blir den en inntekt, andre ganger en kostnad. Men da er det viktig å huske at vi snakker om det som heter «endring i utsatt grunnrente­skatt», altså den delen av skatten som beregnes ut fra litt varierende faktorer, men som ikke skal betales i etterkant av regnskapså­ret. Følgelig påvirker den heller ikke konsernets betalingse­vne i positiv eller negativ retning. Og det er naturlig å se aksjeutbyt­te i sammenheng med betalingse­vne, presiserer konserndir­ektøren.

– SKJEBNEFEL­LESSKAP

Om AUS forslag om utbytte som en fast prosentsat­s av overskudd etter skatt, sier Gulowsen dette:

– På generelt grunnlag gir det et bedre signal til markedene, i og med at eierutbytt­ene i større grad følger driftens utvikling. Dermed blir det også et sterkere skjebnefel­lesskap med konsernets långivere. Skulle det skje et år at Agder Energi går med underskudd, vil det ikke vaere bra for kredittrat­ingen vår at eierne likevel tok ut 400 millioner kroner i aksjeutbyt­te. Og en god rating er avgjørende for at konsernet skal få tilgang på kapital til gode betingelse­r, sier konserndir­ektør Pernille Kring Gulowsen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Bjørn Ropstad, her foreviget under forrige kommunale eiermøte i Agder Energi 2. mars i år, leder arbeidsutv­alget som foreslår ny utbyttepol­itikk for Agder Energi.
FOTO: JACOB BUCHARD Bjørn Ropstad, her foreviget under forrige kommunale eiermøte i Agder Energi 2. mars i år, leder arbeidsutv­alget som foreslår ny utbyttepol­itikk for Agder Energi.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Pernille Kring Gulowsen er konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko i Agder Energi. Hun er varsom med å kommentere et eierspørsm­ål som aksjeutbyt­te, men antyder at hun har sans for AUS forslag.
FOTO: JACOB BUCHARD Pernille Kring Gulowsen er konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko i Agder Energi. Hun er varsom med å kommentere et eierspørsm­ål som aksjeutbyt­te, men antyder at hun har sans for AUS forslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway