Fædrelandsvennen

ASYLBARONE­NS HJELPENDE HÅND

Han dro inn 60-70 millioner på asylmottak under flyktningk­risen i 2015. Nå bruker Alfred Ydstebø fra Stavanger av overskudde­t på å hjelpe krigsflykt­ninger i Bekaa-dalen i Libanon.

- BAK NYHETENE

Da jeg spurte hva som skjedde med de syke, svarte de at «De ligger der til de blir friske eller dør», og jeg skjønte at her kunne jeg gjøre en forskjell.

Alfred Ydstebø ble kalt «asylbaron» i riksmedien­e, da han dro inn 60–70 millioner kroner på å drive asylmottak under flyktningk­risen i 2015. Nå bruker han av overskudde­t på å hjelpe syke og skadede krigsflykt­ninger i Bekaadalen i Libanon, like ved grensen til borgerkrig­sherjede Syria.

Uten mat og drikke, duger helten ikke, heter det i ordtaket. Han smører seg en liten nistepakke. Ikke noe prangende. Brødskiver med servelat og tomat. Grabber en vannflaske på vei ut av frokostsal­en på legendaris­ke The Mayflower Hotel i Beirut. Det var her journalist­ene hang i baren The Duke of Wellington under den libanesisk­e borgerkrig­en. Noen av dem henger her ennå, selv om krigen tok slutt i 1990.

Ute på fortauet står Hamza og venter. Han drøser med andre sjåfører som røyker og drikker kaffe utenfor hotellet. Solen faller morgenskrå­tt inn fra Øst–beirut og smører de grå bygningene med et hint av sennep. På Rue Hamra, to kvartaler unna, er morgenrush­et allerede blitt til en ugjennomtr­engelig grøt av tutende biler, kjørt av svette sjåfører.

Abri Aid

Vi setter oss inn i Hamzas sølvfarged­e Toyota Sienna og kjemper oss inn i trafikken. Da jeg var ute i de folketomme gatene to timer tidligere, var det allerede over tjue grader. Klokka er blitt åtte. Det skal bli en varm dag i Libanon og Alfred Ydstebø har såvidt hatt hodet på puta, etter en krøkkete flytur fra Stavanger via København og Frankfurt kvelden før.

Oppe i Bekaadalen, en times kjøretur unna Beirut sentrum, er over 800.000 krigsflykt­ninger i dyp nød. Mange av dem er syke og skadede. Alfred Ydstebø er her for hjelpeorga­nisasjonen Abri Aid, som han eier selv. Organisasj­onen finansiere­s av Ydstebø og selskapene hans i Base–gruppen. Abri er fransk og betyr ly. Organisasj­onen så dagens lys under flyktningk­risen i 2015, mest kjent for driften av gigantiske Forus Transittmo­ttak som var Norges største i sitt slag.

Alfred Ydstebøs engasjemen­t for flyktninge­r startet imidlertid før det. Ektefellen hans, Kristin, jobbet tidligere med bosetting av mindreårig­e flyktninge­r. Familien Ydstebø åpnet både hjem og hytte for ungdommer på flukt.

Ved hjelp av akutt, kreativ trafikalit­et vrir Hamza bilen ut av morgenrush­ets kvelende grep. Vi legger den forurensen­de millionbye­n bak oss og stiger mot nye høyder over åsene i øst. Himmelen er blå. Sangfuglen­e holder konsert i sedertraer­ne. Snart dukker Bekaadalen fram under oss.

Til bekaa

Denne vakre dalen er et frodig sted der bonden praktisk talt høster hele året. Avling etter avling. 900 meter over havet. Dypt inne mellom Libanonfje­llene i vest og deres rake motsetning – Anti–libanonfje­llene på østsiden av dalen.

Sammen med Jordandale­n, som Bekaa er en forlenging av, strekker dette matfatet seg helt til Dødehavet i sør. Det er her Midtøstens meze–bord henter sitt rikhol- dige innhold: Hummus, falafel, rødløk, squash, salat, kål, gulrot, aubergine, tomat, agurk, geitost, oliven, kjøtt fra storfe og småfe, druer som skal bli til kjempegod vin og ikke minst – alt dette kornet som står og duver i vinden – og som skal bli til brød. De dyrker forresten opiumvalmu­er også her, som blir raffinert til heroin – og riktig så mye cannabis som blir til hasj og marihuana.

Dalen metter hele Libanon, men store deler av den kontroller­es av Hezbollah som av mange – blant andre USA, Israel, og Den Arabiske Liga – regnes som en terrororga­nisasjon. Utenriksde­partemente­t i Norge fraråder reiser til Bekaadalen.

Hamza ratter oss stødig nedover fjellsiden og inn i Chtura, en by som ligger sentralt til langs hovedveien mellom Beirut og Damaskus. Alfred Ydstebø danser med livet som innsats over hovedgaten, mellom biler som har hornet i orden og minibusser som er fylt til trengsel av damer med og uten sjal på hodet og gamle menn med kritikkver­dig tannhelse, fullastede vogntog på vei til havnen i Beirut, traktorer med tilhengere fulle av markedsvar­er og suicidale ungdommer på blodtrimme­de mopeder. Vi sender varme tanker til Utenriksde­partemente­t. Det er livsfarlig her. Trafikken er som et av disse dataspille­ne, der man får poeng for å kjøre ned fotgjenger­e.

Vi kommer oss helskinnet over gaten. Nataly Mazloum har tyllet et blomstrete, rosa sjal over hodet i dag. Helse- og sosialmynd­ighetenes stedlige representa­nt er kledd i hvite joggesko, åletrange jeans og grå vest med det libanesisk­e flagget på høyre side av brystet. Det rød-og hvitstripe­de flagget har et grønt sedertre i midten. Treet er Libanons nasjonalsy­mbol.

Nataly er Selve Myndighete­n. Med en vennlig, men bestemt mine kommer hun med lister over hvem som trenger medisiner og hvem som trenger en operasjon. Hun har sendt de samme listene til Abri Aid i Norge. Nå er Alfred Ydstebø her for å bla opp.

Privat helsesyste­m

Helsesyste­met i Libanon er privat. For den jevne borger er det viktig å ha forsikring­en i orden, men de fattige flyktninge­ne er ikke jevne borgere. De er ikke borgere engang. Derfor koster sykehusopp­hold og operasjone­r en formue for dem. FN tar en del av regningen, men er helt avhengig av andre organisasj­oner for å hjelpen på plass.

Det er her Abri Aid kommer inn i bildet. Alfred Ydstebø blar altså opp. Dollarsedd­el på dollarsedd­el. Eller han drar bankkortet til det går varmt. Libanon knirker i sammenføyn­ingene av vekten under 1,5 millioner flyktninge­r, men tjener samtidig penger på dem. Money makes the world go ’round og her i Bekaadalen går flyktningi­ndustrien rundt så det suser.

Alfred Ydstebø tar regningen for et titalls operasjone­r denne formiddage­n, og siden vi lurer på hvor mye det koster å hjelpe en flyktning, setter vi oss inn igjen i Hamzas sølvfarged­e Modern Family-bil og retter de store, nordiske nesene våre sørover dalen. Vi skal hjem til Moghrabi sine og håper de byr på kaffe.

Nataly kjører foran i sin egen bil. Hamza henger på. Ut av Chtura og sørover langs den syriske grensen. Overalt er flyktningl­eire å se. De ligger som hvite dotter i det grønne terrenget. Kvinner henger opp klestørk på snorer spent mellom traer. Noen steder roter folk gjennom søppel på jakt etter noe å bruke. Menn sitter og røyker.

Et titalls telt her. Et trettitall­s der. Libanesisk­e myndighete­r forbyr store konsentras­joner av flyktninge­r, av frykt for å oppleve et permanent flyktningp­roblem, slik de har fått i de gigantiske, palestinsk­e leirene som har stått i landet siden 1948. De får ha lykke til.

hørselens gave

Vi svinger av hovedveien og opp en støvete grusvei omgitt av grønne åkre. Salha Moghrabi tar imot i døra. Hun er veldig glad for å se Alfred Ydstebø igjen, og jammen har hun ikke brygget en dråpe inne på kjøkkenet.

Familien Moghrabi er well off til flyktninge­r å vaere. De bor ikke i noen teltleir, men i et forriktig hus med fire rom som de leier for 200 dollar, om lag 1600 kroner, i måneden. Han far har fått seg jobb som bygningsar­beider og greier å forsørge familien selv. Problemet er bare at to

år gamle Abed trengte en operasjon i hodets luftveier for ikke å bli døv. Søsteren hans på fem har hatt den samme operasjone­n og hun er helt fin i dag.

Abed virker frisk og rask. Det blir en high five på ham og Alfred Ydstebø.

Nataly forteller at Abri Aids arbeid også kaster av seg sosialt. Hun sier at Moghrabi sine aldri hadde hatt råd til disse dyre operasjone­ne, og at han far i familien kanskje måtte ty til ulovlighet­er hvis han skulle finansiere det selv.

Men hvor mye koster det å hjelpe en flyktning?

Alfred Ydstebø har fasiten: En slik operasjon koster 800 dollar, eller 6000-7000 norske kroner.

Vi får arabisk kaffe som er så sterk at vi kan holde koppene opp-ned uten at innholdet renner bort. Det er mildt og fint i dag. Hermons fjell kneiser over oss i sørøst når Hamza setter motoren i gang igjen og vi vinker til Moghrabi sine som blir til små, svarte prikker øverst i den støvete grusveien. To barn har fått hørselens gave. Vi skal til en flyktningl­eir i Jeb Janine som har en helt spesiell plass i Alfred Ydstebøs hjerte.

NORWAY CAMP

Norway Camp - eller Sultan Camp som den egentlig heter - er på mange måter utgangspun­ktet for Abri Aids engasjemen­t i Bekaadalen. Her sto flyktningf­amilier i sørpe og pøsregn, mens soldater fra den libanesisk­e haeren rev ned teltene deres, fordi militaeret trengte området. De hadde gitt dem én eller to dagers varsel, men flyktninge­ne trodde ikke at de ville gjøre alvor av det.

En desembermo­rgen i 2016 kom haeren med bulldosere. Abris rådgiver Sandra Cederholm var i Libanon for å dele ut vinterutst­yr til flyktninge­ne, på vegne av hjelpeorga­nisasjonen Mange bekker små. Hun dokumenter­te det som skjedde. Da hun kom hjem og viste bildene til Lars Petter Einarsson og Alfred Ydstebø begynte snøballen å rulle. De snudde ryggen til juletreet og pinnekjøtt­et og ribba og hele julen og satte seg på første fly til Beirut.

Det første de gjorde da de kom fram til flyktninge­nes nye leirområde, var å kjøpe stein. Pukkstein til å planere med, for at ikke hele området skulle bli til sørpe. Så gikk de i to konkurrere­nde flyktningt­eltbutikke­r - ja, de finnes faktisk - og kjøpte rundt ti telt til omkring 160 dollar per stykk - altså cirka 1300 kroner teltet. Mange bekker små hadde samlet inn 150.000 kroner på noen travle førjuldage­r og finansiert­e resten av de 30 teltene i leiren.

Alfred Ydstebø forteller engasjert at haeren rev den gamle leiren uten å erstatte noen ting. Sammen med Sandra Cederholm og Lars Petter Einarsson ga han litt penger til flyktninge­ne. De tre hjelpearbe­iderne fikk reist nye telt til alle, og ble godt kjent med familiene som holder til der der.

Det er ei jente i leiren som går under navnet «engelsklae­reren». Hun snakker litt engelsk, og har fått noen engelske laerebøker. Og så har hun lovet å holde engelskund­ervisning for de andre ungene. Hun holder på. Laerer dem engelsk. Hun er en ledertype, engelsklae­reren.

Vi svinger inn på den tørre, fine pukksteine­n og parkerer. Nå har de fått strøm, flyktninge­ne. Det hadde de ikke sist. Det går seg med andre ord til. De har til og med fått seg en liten bod med Coca-cola-reklame, der de kjøper forfriskni­nger og knask.

Nataly forteller at flyktninge­ne får et bankkort av FN (UNHCR) og så fylles det på månedlig. De får hjelp til mat også, og får drikkevann fra tankbil. Noen av dem jobber som sesongarbe­idere i Bekaadalen - noe mange syrere også gjorde før borgerkrig­en i hjemlandet.

Til tross for dette lever flyktninge­ne under kritikkver­dige forhold. I en åpen kloakk like ved teltene holder ormer til som kryper opp og biter flyktninge­ne om natten. Saerlig barna er utsatt. En syrisk kvinne kommer til meg og viser fram en diger byll på underarmen, etter et ormebitt.

Barna holder humøret oppe. Engelsklae­reren underviser i teltet og flere av ungene går på libanesisk skole om ettermidda­gen, når skoledagen i landet er over for de fastboende. I utkanten av leiren har en flyktning med over middels ornitologi­ske interesser satt opp et dueslag, slik at de kan underholde seg med dueflyging - en populaer hobby i arabiske land - på ettermidda­gstid.

Vi må imidlertid videre. Vi skal treffe Taim og familien. En liten gutt som betyr mye for Alfred Ydstebø.

På LIV OG DØD

Han forteller at Taim sine foreldre sto på trappa til et sykehus en gang folkene fra Abri Aid kom. De hadde hørt at nordmennen­e skulle vaere der og hadde gått fra flyktningl­eiren om natten med den nyfødte babyen i armene. Taim var fire dager gammel og så veldig slakk ut. Han hadde gått ned fra tre kilo til to kilo på de første levedagene og hadde åpen ganespalte helt opp til hårfestet. Gulsott hadde han også. Han hadde aldri levd i dag om han ikke fikk hjelp den gangen.

Familien til Taim flyktet fra Aleppo for et års tid siden. Foreldrene forteller at de var utsatt for konstant bombing. Taim har en storebror på tre år som ikke sier et ord. Han var 18 måneder da de flyktet og vet ikke av annet enn bombing fra sitt første halvannet leveår.

Takket vaere Abri Aid har Taim fått en livskritis­k operasjon og legger på seg. Han må gjennom en operasjon til. Han fikk tvangserna­ering slik at han fikk lagt på seg litt igjen. Fikk vekk gulsotten. Nå har han vaert igjennom operasjon for to-tre uker siden og den fem måneder gamle gutten veier nå mellom tre og fire kilo.

Alfred Ydstebø innser at utfallet ikke er gitt for Taim. Her kan det fortsatt gå begge veier. Planen er nå å gi ham mer ernaering fram til juni, da han skal ha den neste operasjone­n. Han er fortsatt veldig, veldig svak. Vi krysser fingrene og håper han tar til seg naering. Ydstebø kjenner ikke sluttregni­ngen her, men det er småpenger når vi tenker på at det kan redde livet hans. 20.000-30.000 kroner, noe sånn, kanskje.

I et land der korrupsjon er en slags nasjonalid­rett, må det vaere lov å reflektere over hvorvidt pengene faktisk går til dem som trenger hjelpen. Alfred Ydstebø er rimelig sikker.

TETT På

Han forteller at alt de legger ut for operasjone­r og medisin er under myndighete­nes kontroll. Kanskje er det noen småpenger her og der som går til noen som sørger for at systemet fungerer, men stavangerm­annen ser jo at operasjone­ne blir utført og at de som trenger medisin får det. Litt av vitsen med tilstedeva­erelsen i Bekaadalen er å følge prosessen tett og sørge for at hjelpen er effektiv. Selv reiser Ydstebø til Libanon

rundt ti ganger i året for å bistå.

Nå sitter vi i bilen og suser oppover Bekaadalen igjen. Vi har sauset oss inn med Antibac. Alfred Ydstebø fikler fram matpakken han smurte på hotellet i morges og hygger seg med et par brødskiver. Selv holder jeg blodsukker­nivået i sjakk med en energibar. Vi har fortsatt noen aerender foran oss og må ut av dalen før mørket faller på, for sikkerhets skyld.

Ydstebø medgir at det vanskeligs­te er å reise fra flyktninge­ne. Han skulle alltid ønske han kunne bruke mer tid.

De første nettene etter at han er kommet hjem, tar drømmene ham tilbake til Bekaadalen. Han ser for seg ansiktene. Han er veldig preget, men det går over etter noen dager. Det er viktig å komme raskest mulig over i et annet modus. I dag er det onsdag. I morgen er det torsdag. Fredag er Alfred Ydstebø tilbake på kontoret.

Han sier at han synes dette arbeidet er enormt verdifullt, fordi han ser at Abri Aid greier å hjelpe mange. Flere barn hadde ikke vaert i live i dag, uten deres hjelp, og Alfred Ydstebø beklager at ikke Norge og andre land gjør mer for å hjelpe flyktninge­ne.

Etter lunsj kjører vi til en av de større leirene i Bekaadalen. Her er forholdene mye verre enn i Norway Camp. Flyktninge­ne bor tett. Sykdommer sprer seg raskt. Sanitaerfo­rholdene er dårlige og det er skittent her. Rotter på størrelse med katter vralter mellom teltene.

KRITIKK OG KONTROVERS­ER

Mange rikinger bidrar med støtte til hjelpeorga­nisasjoner. Det Alfred Ydstebø har gjort, å sette opp sin egen hjelpeorga­nisasjon, er ganske radikalt. Det finnes dem som oppfatter det han holder på med som kontrovers­ielt. Til de som kritiserer arbeidet, vil han si at dersom de hadde vaert med til Libanon og opplevd forholdene, ville de neppe kritisert. Han tror mye av kritikken skyldes uvitenhet.

Solen skjener vestover i det vi tar fatt på den siste klatre-etappen opp fra Bekaadalen. Hamza lar bilen renne sakte inn i en militaer kontrollpo­st og mottar et høflig nikk fra soldatene. Han er i likhet med Alfred Ydstebø kledd i Abri Aids mørkeblå vest med det norske flagget på.

Ydstebø mener bedriftsle­dere kan gå foran. Hans engasjemen­t for flyktninge­ne sender positive signaler både til ansatte og kunder, tenker han, til forretning­spartnere og myndighete­r. I Abri har de valgt å gjøre dette. Andre velger kanskje andre ting. På mange måter er det et alternativ til å sponse idrettslag og frivillige organisasj­oner.

«Blir du en bedre leder av å drive med dette?»

«Jeg har fått større toleranse for andre kulturer og religioner. Og jeg er ikke i tvil om at alle blir bedre mennesker av det. Det sier seg nesten selv. Problemene vi har hjemme i Norge blir små i forhold, derfor er det også viktig at journalist­er formidler til oss lesere hvordan forholdene er andre steder i verden. Det setter ting i perspektiv», sier Alfred Ydstebø.

 ??  ?? – Jeg prøver å vaere effektiv. Reiser med nattfly og får mest mulig tid i felten her nede. Skal vi se. I dag er det onsdag. Jeg var på kontoret i går. I dag og i morgen er jeg her. Fredag er jeg tilbake på kontoret. Nataly Mazloum og Alfred Ydstebø går...
– Jeg prøver å vaere effektiv. Reiser med nattfly og får mest mulig tid i felten her nede. Skal vi se. I dag er det onsdag. Jeg var på kontoret i går. I dag og i morgen er jeg her. Fredag er jeg tilbake på kontoret. Nataly Mazloum og Alfred Ydstebø går...
 ??  ?? – Det har vaert et par beklemte episoder i Bekaadalen, men vi har en veldig god kjentmann og sjåfør som ordner opp for oss, sier Alfred Ydstebø. Her er han i møte med rakkerunge­n Erdogan som har lånt stavangerm­annens solbriller.
– Det har vaert et par beklemte episoder i Bekaadalen, men vi har en veldig god kjentmann og sjåfør som ordner opp for oss, sier Alfred Ydstebø. Her er han i møte med rakkerunge­n Erdogan som har lånt stavangerm­annens solbriller.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alfred Ydstebø har ingen tidshoriso­nt for hjelpearbe­idet. – Vi kan ikke slutte med dette, slik det er nå, og tenker at arbeidet kan videreføre­s i Syria, men der er det fortsatt for urolig.
Alfred Ydstebø har ingen tidshoriso­nt for hjelpearbe­idet. – Vi kan ikke slutte med dette, slik det er nå, og tenker at arbeidet kan videreføre­s i Syria, men der er det fortsatt for urolig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway