Fædrelandsvennen

Når nøden er størst...

Helseklini­kkene i Libanon klarer ikke å ta unna den store økningen av pasienter som følge av flyktning-strømmen fra nabolandet Syria. Røde Kors har derfor opprettet mobile helseklini­kker som hver behandler mellom 15.000 og 17.000 pasienter i måneden.

- TEKST: ARILD I. OLSSON arild.inge.olsson@aftenblade­t.no FOTO: JARLE AASLAND jarle.aasland@aftenblade­t.no

Idag har én av Røde Kors’ mobile klinikker tatt hus i en moske i Baassir. Klinikken utfører både medisinsk og sosialt arbeid og omfatter en koordinato­r, lege, jordmor og sosialarbe­ider. Ja, og så alt som kan stappes i en bil av medisinsk utstyr og medisiner, da.

Ett og et halvt år gamle Mohamad er hos legen og får påvist bronkitt. Mohamad ble faktisk født på den mobile Røde Kors-klinikken, og blir tatt kyndig hånd om av doktor Mounij Wehbe som driver sin egen praksis når han ikke jobber for Røde Kors.

Det er mye kroniske luftveispl­ager blant flyktninge­ne, i tillegg til hudproblem­er, urinveisin­feksjoner, feilernaer­ing og diabetes. Joanna Radziukiew­icz relaterer sykdommene til mangel på friskt vann, forurensin­g og infeksjone­r som sprer seg blant folk som lever tett på hverandre og med mangelfull hygiene.

– Fattigdom, røyking, dårlig kosthold og dårlige boforhold er med og forverrer situasjone­n, sier hun.

SKAPER BEDRE HOLDNINGER

– Vi gjør mye preventivt arbeid for å dempe behovet for hjelp. Det er ikke slik at myndighete­ne i Libanon driver noe arbeid for folkehelse­n akkurat, sier Radziukiew­icz, så vi jobber aktivt med holdningss­kapende arbeid for å forbedre folks helse.

Ett poeng med de mobile klinikkene, er at de besøker bestemte steder til faste tider, slik at innbyggern­e vet når de kan få hjelp. Her i Baassir er klinikken å finne hver torsdag.

Noe av det viktigste Røde Kors gjør for flyktninge­ne, er å avdekke større helseplage­r og sykdommer, for deretter å sende dem videre i systemet. Fordelen med de mobile klinikkene er at de når ut med helsetilbu­d til steder som ellers aldri ville fått det.

– Røde Kors’ mobile klinikker hjelper pasienter med førstehjel­p og grunnlegge­nde laboratori­eanalyser. Når pasientene behøver mer avansert bistand, henviser vi dem til andra lokale og internasjo­nale organisasj­oner, inklusive FN. Små hjelpeorga­nisasjoner som Abri Aid er veldig viktige og gjør mye verdifullt arbeid, sier Joanna Radziukiew­icz.

Hun er landsjef i Libanon for Norges Røde Kors som driver betydelig hjelpearbe­id, blant annet sju av de mobile klinikkene i landet innerst i Middelhave­t. Røde Kors driver førstelinj­etjeneste og bistår alle som trenger hjelp, ikke bare krigsflykt­ningene fra Syria.

Jordmor Samia Doghman arbeider planmessig og følger opp pasientene. Hun avdekker stor mangel på kunnskap blant flyktninge­ne, ikke minst når det kommer til hygiene og prevensjon. Derfor plukker hun opp ting hun gjør til månedlige emner

som ligger til grunn for det holdningss­kapende arbeidet hennes.

Flyktningk­vinner lider

– Det er store kulturelle forskjelle­r på libanesisk­e og syriske kvinner. Mannen er familiens ubestridte overhode i mange av de syriske familiene. En del av flyktningk­vinnene er dessverre utsatt for seksualise­rt vold. Tenåringss­vangerskap er vanlig, menn gifter seg med flere kvinner og kjønnssykd­ommene florerer, sier Samia Doughman.

Hun forteller om ei 14 år gammel jente som kom til henne og ville ha råd om hvordan hun kunne bli gravid. Livet hennes var miserabelt og den eneste utveien hun så, var gjennom ekteskap.

Jordmoren og Røde Kors’ koordinato­r forteller om håpløse forhold for mange av kvinnene. Abort er forbudt, og vi får høre skrekkhist­orier om gravide flyktningk­vinner som er utsatt for spark og slag i mageregion­en for å oppnå svangerska­psavbrudd.

– Vi prøver blant annet å forklare at kvinnekrop­pen ikke er klar til å få barn før man er i 18-årsalderen, og så gir vi dem ppiller, sier Yolla Boutin som koordinere­r arbeidet.

Helsevesen­et i Libanon er ikke rigget for å kunne hjelpe alle flyktninge­ne i tillegg til landets egen befolkning. Dessuten er helsevesen­et privatiser­t og kostbart å forholde seg til. Rundt 70 prosent av pasientene på Røde Kors’ mobile gratisklin­ikker er syriske flyktninge­r, de fleste av dem kvinner og barn. Hver torsdag er klinikken å finne her.

Fatima Ahmad Hlal er innom med et sykt barn som sliter med hudproblem­er.

– Det er godt å vite at vi kan komme hit hver torsdag. Her får vi god oppfølging.

Hun forteller at familien har flyktet fra Idlib i Syria. Huset deres ble ødelagt i kamphandli­nger. Alt hun ønsker er å dra tilbake til hjemlandet, men foreløpig er det for utrygt.

– Vi hadde vaert hjelpeløse her, uten dette tilbudet fra Røde Kors, sier flyktningk­vinnen.

Vi hadde vaert hjelpeløse her, uten dette tilbudet fra Røde Kors. FATIMA AHMAD HLAL, flyktning

 ??  ?? Norges Røde Kors driver sju mobile feltklinik­ker i Libanon som oppsøker flyktninge­ne. Mounij Wehbe (til venstre) er lege. Det er mange kroniske plager blant flyktninge­ne. Mye på grunn av fattigedom, feilernaer­ing, røyking og kritikkver­dige...
Norges Røde Kors driver sju mobile feltklinik­ker i Libanon som oppsøker flyktninge­ne. Mounij Wehbe (til venstre) er lege. Det er mange kroniske plager blant flyktninge­ne. Mye på grunn av fattigedom, feilernaer­ing, røyking og kritikkver­dige...
 ??  ?? Røde Kors driver førstelinj­etjeneste og bistår alle som trenger hjelp, ikke bare krigsflykt­ningene fra Syria. Her er Joanna Radziukiew­icz, landsjef for Norges Røde Kors i Libanon, og Celine Abi Haidar på en mobil helseklini­kk i Baassir.
Røde Kors driver førstelinj­etjeneste og bistår alle som trenger hjelp, ikke bare krigsflykt­ningene fra Syria. Her er Joanna Radziukiew­icz, landsjef for Norges Røde Kors i Libanon, og Celine Abi Haidar på en mobil helseklini­kk i Baassir.
 ??  ?? Jordmor Samia Doghman tar seg av Zouhour al-hazam som er gravid for andre gang.
Jordmor Samia Doghman tar seg av Zouhour al-hazam som er gravid for andre gang.
 ??  ?? Ett og et halvt år gamle Mohamad er hos legen og får påvist bronkitt.
Ett og et halvt år gamle Mohamad er hos legen og får påvist bronkitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway