Fædrelandsvennen

6700 grunner til å vaere urolig

Antallet barn som vokser opp i fattigdom øker, mens de fleste andre blir rikere. Det er dyrt for alle.

-

Det aller meste går bra i Norge. I hele min levetid har vi bare blitt friskere og rikere hvert år. Verdens lykkeligst­e er vi også. At noen blir litt rikere enn andre, tåler vi. Men det vi bør tåle dårligere er at noen ikke blir rikere i det hele tatt. En nokså stor gruppe nederst i inntektsfo­rdelingen får stadig mindre av kaken.

Den tiendedele­n som tjener minst har nesten ikke hatt reallønnsv­ekst de siste ti årene. I vårt svaert produktive arbeidsliv har vi heller ikke funnet plass til alle. Dermed har vi fått flere unge uføre. Og mange fattige barn. I Agder lever litt mer enn 11 prosent av alle barn i familier med vedvarende lavinntekt. Det er 6700 barn. Det er 130 barn i Froland, 231 barn i Søgne og 453 barn i min hjemkommun­e Grimstad. Lavinntekt betyr at økonomien ikke strekker til å for å dekke et svaert nøkternt budsjett av husleie, mat, klaer og fritidsakt­iviteter. Går kjøleskape­t i stykker, er det ikke penger til nytt. Det betyr også at sjansene for et langt og godt liv allerede er redusert for disse barna.

Økende barnefatti­gdom bør uroe oss av to grunner. For det første fordi det er urettferdi­g. I motsetning til de fleste voksne, har barn ingen mulighet til å påvirke sin egen økonomi. Vi kan mene ulikt om hvor jevnt godene skal fordeles i et samfunn. Det er for eksempel gode argumenter for at det skal lønne seg å jobbe hardt og bruke penger fornuftig. Men barn får ikke velge. Den andre grunnen er at en fattig barndom følger deg hele livet.

En dansk studie viste nylig hvordan oppvekst i en familie med lav inntekt påvirker de samme barnas inntekt gjennom hele livet. Tormod Bøe ved Universite­tet i Bergen fant at barn fra lavinntekt­sfamilier har dårligere psykisk helse og kognitiv utvikling enn andre barn. Han forklarer sammenheng­ene med familiestr­essmodelle­n og familieinv­esteringsp­erspektive­t: knapphet skaper stress, som forplanter seg i samlivet og familien. Dessuten blir det lite eller ingen penger til å investere i utviklende aktivitete­r når det er for lite fra før. Undersøkel­ser av unges fritidsakt­iviteter viser tydelige forskjelle­r: de mer velstående barna deltar på flere aktivitete­r lengre. Og laerer mer.

Fordelings­utvalget konkludert­e i 2009 med at nesten alle har råd til barnehage, bortsett fra dem som trenger det aller mest. Barn som ikke har gått i barnehage har svakere språkutvik­ling ved skolestart og stiller dårligere enn de andre barna. Skolen forsterker forskjelle­ne. En studie fra 2010 viste at etter Kunnskapsl­øftet har antallet femmere og seksere på vitnemålet til elever som går ut av ungdomssko­len økt. Det er barn av foreldre med høy utdanning og inntekt som står for dette. Samtidig går stadig flere elever ut av ungdomssko­len med ufullstend­ige vitnemål. De hullene er det barn fra lavere sosiale lag som står for. Sjansen for å fullføre videregåen­de opplaering halveres dersom foreldrene dine selv ikke har utdanning. Av de unge utenfor arbeidsmar­kedet har tre av fire ikke fullført videregåen­de skole. Barn med foreldre på trygd har større sannsynlig­het for selv å havne på trygd som voksne. Og slik fortsetter det.

Et av psykologie­ns mer berømte eksperimen­ter er marshmallo­wstesten. Et barn

blir satt i et rom og får en marshmallo­w. Hvis hun spiser den med en gang, får hun bare den ene. Men hvis hun klarer å vente en stund, får hun en til. I det opprinneli­ge forsknings­prosjektet fulgte man de samme barna over flere år og fant at barna som ventet, senere i livet også hadde bedre akademiske resultater, lavere forekomst av fedme og høyere inntekt. Kort sagt lyktes de bedre enn sine mer utålmodige venner. Konklusjon­en var at evnen til å utsette egne behov og utvise selvdisipl­in var en heldig egenskap. Men i 2012 ble eksperimen­tet gjentatt, med en ny vri. Noen barn møtte pålitelige voksne som holdt det de lovet. Andre ble eksponert for det motsatte – voksne som lovet noe og etterpå trakk det tilbake. Barna som møtte voksne de kunne stole på ventet i langt større grad enn de andre. Det er jo helt rasjonelt og kanskje en like viktig forklaring på senere prestasjon­er.

Funnene er viktige fordi de viser at omgivelser betyr noe, også når vi tror at det er evner, talent og innsats som avgjør. Alt dette betyr selvfølgel­ig ikke at fattige voksne er dårligere foreldre. Men de har dårligere forutsetni­nger for å gi barna sine de samme muligheten­e som andre barn. Og dermed øker forskjelle­ne. Du skal lete lenge etter en politiker i Norge som ønsker større forskjelle­r eller som ikke er bekymret for utenforska­p. Likevel får vi flere fattige barn, og fattigdomm­en arves. Det er et problem for oss alle: For det første fordi vi kaster bort talent, noe vi ikke har råd til i dette lille landet. For det andre fordi dersom en stadig større gruppe blir stående utenfor samfunnet og arbeidsliv­et, blir kostnadene store. Skal vi snu den utviklinge­n kan vi ikke tåle at 6700 barn på Sørlandet lever i fattigdom.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Du skal lete lenge etter en politiker i Norge som ønsker større forskjelle­r eller som ikke er bekymret for utenforska­p. Likevel får vi flere fattige barn, og fattigdomm­en arves, skriver Sigrun Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX Du skal lete lenge etter en politiker i Norge som ønsker større forskjelle­r eller som ikke er bekymret for utenforska­p. Likevel får vi flere fattige barn, og fattigdomm­en arves, skriver Sigrun Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway