Fædrelandsvennen

Historisk satsing på friluftsli­v

- PETTER BENESTAD bystyrerep­resentant for Venstre

Friluftsli­v bidrar til naturopple­velser, mestring og bedre folkehelse. Friluftsli­vet er allsidig, og i sin enkleste form er det noe alle kan drive med uten mye utstyr og kunnskap.

●Kulturmini­ster Trine Skei Grande og regjeringe­n øker nå satsingen på friluftsli­v. I forrige uke fordelt regjeringe­n 36 millioner kroner fra spillemidl­ene til idrettsfor­mål til friluftsli­vstiltak for barn og ungdom. Beløpet er 50 prosent høyere enn i fjor. Regjeringe­n har også fordelt 27 millioner kroner til løypetilta­k i fjellet og overnattin­gshytter som er 8 millioner kroner mer enn i fjor.

Friluftsli­v bidrar til naturopple­velser, mestring og bedre folkehelse. Friluftsli­vet er allsidig, og i sin enkleste form er det noe alle kan drive med uten mye utstyr og kunnskap. Norge har mye vakker natur. Vi trenger ikke reise langt av gårde eller bruke mye penger for å få et avbrekk fra hverdagen og oppleve storslått natur. Takket vaere frivilligh­eten og andre har vi et unikt hytte- og løypenett som er åpent for alle. Økt tilrettele­gging bidrar til at enda flere får oppleve gleden ved friluftsli­v.

Tilskuddet skal stimulere barn og ungdom mellom 6 og 19 år til å drive friluftsli­v. Aktivitete­ne foregår etter skoletid og inkluderer friluftssk­oler, åpne aktivitets­dager og organisert­e tilbud.

Tilskudd til løypetilta­k i fjellet går blant annet til merking og tilrettele­gginger av løyper. Det gis også tilskudd til overnattin­gshytter og sikringshy­tter i tilknytnin­g til rutenettet i fjellet, samt overnattin­gshytter ved kysten og i lavlandet. I tillegg er det mange andre friluftsli­vsanlegg som mottar spillemidl­er i den ordinaere tilskuddso­rdningen for idrettsanl­egg i kommunene, for eksempel turveier og turstier.

Når regjeringe­n nå leverer en historisk satsing på friluftsli­v er det viktig at vi også lokalt følger opp og legger til rette for lavterskel­tilbud som gir innbyggern­e mulighet til et aktivt liv i sitt naerområde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway