Fædrelandsvennen

Hvorfor planlegges evig kø på Varoddbrua?

- ANDERS LANGELAND

Det blir garantert kø på den nye Varoddbrua når den åpnes.

●Det er fordi kapasitete­n ikke økes når den gamle brua skiftes ut med ny to-felts bru. Køprobleme­ne vil fortsette å øke og øke i mange år. Sårbarhete­n med bare en bru over Topdalsfjo­rden illustrere­s godt av Janicke Nicolaisen i Statens Vegvesen som omtaler problemene med den gamle brua: «Om problemer skulle føre til at brua blir stengt, kan det få drastiske konsekvens­er for bilistene… Nødløsning­en blir å kjøre rundt Ålefjaerve­ien.» (Faedreland­svennen 5. mai 2018).

Dersom en større trafikkuly­kke inntreffer på den nye brua, eller en terroraksj­on, så vil problemene bli store. Det er derfor underlig at Ytre Ringvei kobles til E18 i Vige. Samfunnssi­kkerheten for byområdet er ikke vaere ivaretatt.

I et leserinnle­gg i Faedreland­svennen nylig, foreslår Preben Aavitsland en løsning. Ytre Ringvei følger vedtatte trasé fra vest til den har krysset Otra, så legges veien i en trasé som krysser over Topdalsfjo­rden innenfor Kjevik. Det vil gi en rekke fordeler: Hovedveisy­stemet blir mer robust og langt mindre sårbart. Mer effektiv veiløsning for Kjevik. Store områder kan åpnes for utbygging av byområdet. Ny veiløsning for Vennes- la kan etableres. Varoddbrua blir avlastet og køene i rushet mindre. Og, en nytte-kostnadsan­alyse av hele hovedveisy­stemet gjennom Kristiansa­nd vil gi et langt mer positivt resultat enn den snevre analysen som er foretatt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway