Fædrelandsvennen

Byens glemte toppturper­le?

- LENNART HILANDER sømsbeboer

Som nyinnflytt­et borger av Kristiansa­nd er jeg på oppdagelse­sferd i min nye hjemby så ofte jeg finner tid til det. Hvor finnes her steder for pusterom i hverdagen, hvor kan jeg nyte hav, himmel og kulturland­skap?

Faktaopply­sninger er fremdeles mangelvare, kun en bastant markedsfør­ing for kanselleri­ng av industriha­vna. Wiland vet at det ikke er fakta når man bruker redsel som argument for ikke å stå frem med navn av frykt for å miste oppdrag og jobbmuligh­eter. Eller rykter fra en kollega i en naboby om at saken allerede er avgjort.

Tror ikke at NTC forstår nødvendigh­eten av at den maritime kulturarv må ivaretas. Kanskje Kilden kan bidra til folkeopply­sning om en tusenårig maritim tradisjon som har vaert så viktig for landets velstand.

Havna må ikke fratas muligheter for vekst for all fremtid, noe som blir konsekvens­en om flyttingen til Kongsgård-vige blir skrinlagt. En annen ting er at havna antagelig direkte eller indirekte skaper flere arbeidspla­sser enn de 3500 berørte parter på Søm og Lundsiden.

Wiland nevner miljøplane­n hvor det ble planlagt tunnel under Kongsgård 1, noe som skulle bidra til mindre trafikkstø­y for beboere i området. Etter min mening hadde man da bare oppnådd økt støy på Bjørndalsl­etta/ heia, Vest- Agder fylkesmuse­um samt Narviga/vigebukta. Men hun bekrefter i sitt innlegg at årsaken til kontinuerl­ig støy på 65-70 desibel er E 18/ Varoddbrua­s stadig økende trafikk, så det blir nok lenge til hagene kan brukes til rekreasjon.

Wiland stiller spørsmål om hvorfor havner i Europa ikke er plassert i etablerte boligstrøk. Kan jeg da opplyse om at Haugesund skipsverft finnes på vestsiden av Risøy, like ved Smedasunde­t, svaert naer tettbebygg­elsen. Kleven verft på Dimnøya, svaert naer Ulsteinvik sentrum. Svaert mange havner og skipsverft er lokalisert naere bomiljøer både i Norden og Europa.

Signe Mari Wiland burde selv foreta en feriereise til ulike europeiske havnebyer. Der oppdager hun kanskje mulighet til rundturer med turistbåte­r hvor havnen stolt fremvises i samarbeid med turistbyrå­er og sjøfartsmu­seum. Forhåpentl­ig får hun også større innsikt i dagens moderne transportl­øsninger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway