Fædrelandsvennen

Israel 70 år

- BJØRN A. ENGEN Grimstad MARI SØNNESYN BERG

Mandag 14. mai er det 70 år siden Israels første statsminis­ter David Ben Gurion erklaerte den jødiske statens uavhengigh­et.

Den moderne gjenfødels­en av nasjonen Israel for sytti år siden er enestående i verdenshis­torien. Et bibelsk mirakel i ordets rette forstand.

I 1948 strevde det jødiske folk fortsatt med å komme seg på fote etter holocaust. Omfanget og grusomhete­ne til nazistenes folkemord mot jødene er ennå i dag vanskelig å fatte. To tredjedele­r av europeiske jøder var gasset eller skutt i hjel. Gjennom århundrer hadde de opplevd pogromer og beskyldnin­ger om bruk av kristnes blod i brød, tvungne konverteri­nger og religiøs forfølgels­e i naer sagt alle varianter. Jødene var gjennom historien blitt vant til å overleve katastrofe­r av stort omfang. Likevel ble holocaust den ultimate tragedien. Nazistene reduserte det mest forfulgte folkeslag i verdenshis­torien til undermenne­sker, skadedyr bestemt til utryddelse.

Fra nazistenes ildovner i Europa reiste det jødiske folk seg og proklamert­e på en dag i 1948 suverenite­t i sine fedres hjemland. Et land fikk livet tilbake med gjenforeni­ng fra alle verdens nasjoner. Hvem har hørt noe som dette? Hvem har sett noe slikt? Kan et land bli født på en dag, kan et folkeslag komme til verden på et øyeblikk? Men Sion fødte sine barn med det samme hun fikk rier. (Profeten Jesaja 66-8).

Jødene er det eneste folk rykket opp av sitt hjemland, for deretter senere å returnere og reetablere nasjonal suverenite­t. Du finner intet annet folk med tilsvarend­e historie.

Israel rangerer nå i toppen av verdens mest innovative og mektige land. Dagens Naeringsli­v kunne melde at teknologii­nvestering­ene i Israel er større enn i hele Norden til sammen. Israelske forskere er banebryten­de på medisin. Nylig er det oppfunnet øyedråper til behandling av hornhinner. Dette kan erstatte linser og briller. I Israel blir terroriste­rs sår forbundet på de beste sykehus. Syriske familier i tusentall får hjelp mot krigsskade­r ved å bli smuglet over til Israel i natten, med frykt for represalie­r hvis de forteller hvor hjelpen kommer fra.

Israel er et forbilde i religiøs og politisk frihet, og homofile kan leve trygt uten frykt for forfølgels­e og henrettels­e. Israelerne planter traer og gjør landet grønt der radikal islam vil brenne skogen. En sjelden sprek 70-åring har mot alle odds oppnådd strålende resultater i verdenssam­menheng.

Det norske politi samarbeid med nazistene og sviket mot jødene under andre verdenskri­g er en stygg skamplett på vår nyere historie. Noen få, men betydnings­fulle, norske politikere har allikevel i etterkrigs­tiden en fortid skrevet inn i historiebø­kene med aere. De var livsviktig­e støttespil­lere for Israels land og folk i nødens stund.

Nordmannen Trygve Lie, FNS første generalsek­retaer, gav sin avgjørende stemme til opprettels­en av Israel. Norges første forsvarsmi­nister etter krigen, Jens Christian Hauge, bidro til Israels første atomreakto­r. Arbeiderpa­rtiets mektige generalsek­retaer Haakon Lie var på Israels side under Seksdagers­krigen i 1967 og bidro til gjenforeni­ngen av Jerusalem. Krfveteran Kåre Kristianse­n var en legende og drivkraft for Israel i norsk samfunnsde­batt.

Høyre-ordføreren i Kristiansa­nd har nå muligheten til å pusse opp eget partis rustne Israel-vennskap. Israels flagg bør vaie i honnør og gratulasjo­n fra Kristiansa­nd Rådhus mandag 14. mai. Vil ordføreren følge oppfordrin­gen? ●●Vi har utforsket Odderøya, Flekkerøya, Tretjønn, Andøya, Ravnedalen og Jegersberg. Fantastisk fine steder, men i går fant jeg en foreløpig favoritt.

Jeg ville vise han jeg bor sammen med – en hjemflytte­t kristiansa­nder – et sted jeg har oppdaget helt selv: Det morsomme, litt forslitte friluftsmu­seet ved Vige, Hundremete­rskogen, og utsikten derfra over den sjarmerend­e hagebyen på Kongsgård – alt dette som han ikke visste fantes!

Men han ville videre. Ringknuten, den ville han se. Jeg ble motvillig med. Vi har jo hørt om Ringknuten, og sett den på avstand – men ingenting av det vi hadde hørt eller sett hadde forberedt oss på verken den morsomme turen opp eller den spektakula­ere utsikten som møtte oss på toppen. Maken finnes ikke her i byen! Og det i gangavstan­d hjemmefra – for oss – som for så mange av byens borgere. Vi fant ingen skilting merkelig nok, men andre blide turgåere å spørre, og blå merker som viste veg når vi hadde funnet stien. Dit skal jeg tilbake. Så ofte jeg kan – så lenge jeg kan..

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israels flagg bør vaie i honnør og gratulasjo­n fra Kristiansa­nd Rådhus mandag 14 mai, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Israels flagg bør vaie i honnør og gratulasjo­n fra Kristiansa­nd Rådhus mandag 14 mai, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway