Fædrelandsvennen

Barna fortjener å ha voksne rundt seg som våger å snakke om det å miste en vi er glad i.

I fire år var hun gravferdsk­onsulent i Mandal. Nå gir Åse Gulbrandse­n (54) ut barnebok om døden for å gjøre det lettere for voksne og barn å snakke sammen når noen går bort.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dette er ingen bok om å avmystifis­ere døden. Jeg ønsker å bidra til bedre kommunikas­jon. Barna fortjener å ha voksne rundt seg som våger å snakke om noe av det vanskeligs­te, nemlig det å miste en vi er glad i, sier Gulbrandse­n.

Hun mener folk må våge, og øve seg på, å snakke om døden.

«Da Vilmas bestemor døde» heter barneboka hun har skre- vet. Den handler om Vilmas tette forhold til bestemor, hvordan den eldre kvinnen blir syk og til slutt dør. Og hvordan Vilma blir litt glemt av sin mor, som har egen sorg å takle.

– Da er det at en klok sykepleier kommer og informerer Vilma helt konkret om hva som har skjer med bestemor. Akkurat det barnet trenger å vite, sier Gulbrandse­n.

TIL DANMARK

I fjor høst solgte hun begravelse­sbyrået hun eide i Mandal og flyttet til Danmark, der hun har blitt forfatter på heltid.

– Gjennom de fire årene jeg var gravferdsk­onsulent møtte jeg masse flotte mennesker som ga meg den tilliten å tilrettele­gge for et siste farvel med deres kjaere. Mange var veldig opptatte av hva som var best for barna i en slik prosess, sier Gulbrandse­n.

Hun har bakgrunn som førskolela­erer og har derfor inngående kunnskap om barn og barnas opplevelse av livet. Og døden.

BØR INKLUDERES

– Jeg har alltid gitt rådet at barna skal inkluderes og ofte få vaere med på syning (se den døde). De gangene foreldrene har funnet det naturlig, har det vaert en positiv opplevelse for barna. Det har bidratt til å få dem til forstå hva døden er, sier Gulbrandse­n.

Hun minner om at det ikke er alltid trenger å vaere «full pakke» eller «ingenting» for barna.

– Det finnes mange middelveie­r for hvordan barna kan involveres i et dødsfall, minner hun om.

– Hvorfor har vi problemer med å snakke om døden?

– Det er gjerne fordi vi er så glad i livet og at døden derfor framstår som så vondt, endelig og vanskelig å forholde seg til. Prisen for å leve er jo døden – at den innhenter oss alle til slutt, sier hun.

KJAERLIGHE­T

Gulbrandse­n mener hun gjennom gravferdsk­onsulent-jobben møtte like mye kjaerlighe­t som en jordmor gjør.

– Jeg har sett like mye takknemlig­het overfor et liv som er over som det et nyfødt barn møtes med, sier hun.

Hun ga ut en bok i fjor også. Det var en tekst- og diktbok som heter «Det er i øyeblikket vi møtes». Også det med døden som tema. Underveis i skrivingen mistet hun selv sin mor, og dermed ble arbeidet spesielt følelsesla­det og sterkt.

VÅTT LOMMETØRKL­E

– Hvordan taklet dine foreldre deg da du var barn og naere ble borte?

– Jeg husker ikke så mye av det, men jeg var i alle fall ikke med i min bestemors gravferd. Men de inkluderte meg så mye i hennes bortgang at det likevel ble fint, forteller Gulbrandse­n.

Hun har et sterkt minne i forbindels­e med dødsfallet da hun kjente morens lommetørkl­e i lommen hennes.

– Det var helt vått av tårer etter gravferden, det gjorde veldig inntrykk, sier Gulbrandse­n.

NY BOK

Hun er i full gang med neste bok – også den skal handle om Vilma. Og det handler om når bestemor skal gravlegges og hvordan Vilma opplever å se henne i kista.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Åse Gulbrandse­n var gravferdsk­onsulent i fire år i Mandal. Nå har hun gitt ut en barnebok om døden. Hensikten er å hjelpe barn og voksne å snakke om noe av det vanskeligs­te: Å miste en av sine naere.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Åse Gulbrandse­n var gravferdsk­onsulent i fire år i Mandal. Nå har hun gitt ut en barnebok om døden. Hensikten er å hjelpe barn og voksne å snakke om noe av det vanskeligs­te: Å miste en av sine naere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway