Fædrelandsvennen

Regjeringe­n skrur til om bilisme

Hvor mye bil kan du kjøre til hvilken pris? Det er egentlig spørsmålet når staten nå strammer skikkelig til overfor Kristiansa­nd-regionen i forhandlin­gene om ny byvekstavt­ale.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Staten gjør en generaltab­be hvis den splitter opp Kristiansa­nd-regionen for å få viljen sin, sier ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre (H).

Furre verker etter å komme i gang med forhandlin­gene med staten. Til nå har planen vaert å innføre 50 prosent høyere bompenger for å få ned bilismen, men også skaffe penger til om lag 11 milliarder i investerin­ger i regionen. Viktigst og dyrest er ny vei ved Gartnerløk­ka.

Regjeringe­n har avklart de den vil snakke med de fire største byene først. Hvis Kristiansa­nd skal komme i forhandlin­gsposisjon deretter, må regionen komme opp med bedre forslag enn til nå for å få ned bilismen.

TELLEMETOD­EN AVGJØRENDE

Nestkomman­derende i Samferdsel­sdeparteme­ntet, Høyres statssekre­taer Anders B. Werp er krystallkl­ar etter et møte med lokale naeringsli­vsfolk i Oslo tidligere i uka:

– Før Kristiansa­nd-regionen får lov å komme til forhandlin­gsbordet, må det komme mer offensive tiltak for å holde biltrafikk­en på 2016-nivå. Det er kravet. Werp lanserer:

■ Tøffere krav til sentralise­rt utbygging

■ Fjerne flere p-plasser ■ Nekte arbeidsgiv­ere å tilby gratis p-plasser.

Men viktigst er kravet om hvordan trafikken skal telles.

Lokalt har man tenkt å fortsette med å telle passeringe­r i bommene i Kristiansa­nd og legge det til grunn for om trafikken går ned eller ikke.

TREDOBLING AV BOMSATSENE

Werp og regjeringe­n krever at man i stedet teller antall kjørte kilometer. Det betyr at trafikken i alle de sju kommunene i regionen må måles – også de delene hvor det ikke er alternativ­er til bil.

– Det går ikke. Hvis vi skal telle sånn, må vi redusere trafikken så mye sentralt i Kristiansa­nd, at jeg ikke engang ønsker å snakke om de nye bomtaksten­e. Det vil bare skremme folk. Det totalt uaktuelt, sier ordfører Furre.

Veivesenet­s tall viser at dagens bomtakster må bortimot tredobles hvis bompenger alene skal sørge for nullvekst i trafikken i hele regionen, altså 42 kroner til vanlig og 62 kroner i rushtid.

Werp og regjeringe­n har ikke tenkt å gi seg, og svarer at det er den totale trafikken som må ned innenfor regionens grenser for å få byvekstavt­ale. Werp lanserer en mindre region som en mulig utvei.

– For en del av kommunene er det ikke noe alternativ til bil og lav befolkning­stetthet gjør det vanskelig å sette opp busstilbud. Kanskje ikke alle sju bør vaere med, sier Werp.

LILLESAND På VEI UT

I Lillesand har bystyret varslet at de vurderer å trekke seg fra hele byvekstavt­alen hvis det blir for tøffe krav mot bilismen. I den byen er de svaert kritiske til planene om bomringer rundt Sørlandspa­rken, og i saerdelesh­et forslaget om egen bom ved Ikea.

Ordfører Furre bruker altså ordet generaltab­be om regjeringe­ns tankegang, selv om både han og Werp er høyrefolk.

– Kristiansa­nd-regionen skal ikke deles opp. Vi har et langvarig og godt samarbeid om transport og arealplanl­egging blant alle sju kommunene og det må bestå, sier han.

Det samme sier leder av regionsama­rbeidet i Kristiansa­nd, Iveland-ordfører Gro-anita Mykjåland.

– Samarbeide­t vi har hatt, har vaert viktig for midler til miljøsatsi­ng i utkantene. Staten må forstå at klimatilta­k ikke måles på om trafikken går ned mellom Birkenes og Iveland, sier hun.

VENNESLA VENTER

Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen sier dette om konflikten med staten om byvekstavt­ale:

– Tiltakene til nå har vaert høyst diskutable. Vi har ikke gått inn i forhandlin­gene ennå. Det er egentlig Kristiansa­nd som må bestemme seg først, sier han.

– Det er tre virkemidle­r: Parkering, bompenger og på lang sikt urbaniseri­ng – altså hvordan vi bygger nye boligfelte­r. Vi ser jo at det ikke skal så mye til før storKristi­ansand er der de skal vaere, men det er opplagt at vi andre kommunene gjør det vanskelig for dem. Vi må snu hver stein for å finne løsninger, sier han.

– Hva tenker du om Venneslas rolle i avtalen?

– Den har vi aldri diskutert ei gang, det er altfor tidlig. Den saken må vi i så fall vurdere sammen, svarer ordføreren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vi skal kjøre mindre. Men nå er staten og Kristiansa­nd-regionen helt uenige om hvordan trafikken skal telles. Det kan få mye å si for hva det vil koste oss å kjøre bil i fremtiden
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vi skal kjøre mindre. Men nå er staten og Kristiansa­nd-regionen helt uenige om hvordan trafikken skal telles. Det kan få mye å si for hva det vil koste oss å kjøre bil i fremtiden
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? – Generaltab­be å splitte Kristiansa­nd-regionen, sier ordfører Harald Furre
FOTO: JAN ODDVAR EIDE – Generaltab­be å splitte Kristiansa­nd-regionen, sier ordfører Harald Furre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway