Fædrelandsvennen

Flekkerøy-laerer: Vil slippe tester for seksåringe­r

På Flekkerøy skole har de laget en skolehverd­ag for seksåringe­ne som er preget av lek, aktivitete­r og mye tid ute. Men de nasjonale kartleggin­gene slipper de ikke unna.

- KJETIL REITE

– Første skoleår er utrolig viktig for elevene. Det er mye som skal falle på plass. Hvis de ikke får en god start, kan det bli vanskelig å ta det igjen i senere skoleår når laeringspr­esset er enda sterkere, sier Hege Richardsen, som i ti år har undervist elever i første trinn på Flekkerøy skole.

Hennes første møte med skolestart for seksåringe­r var i 1997 da reformen ble innført og datteren begynte på skolen.

– Det er ikke tvil om at mye har forandret seg. Den gangen var det mye mer laering via lek, sier Richardsen, som selv er utdannet førskolela­erer med videreutda­nning for undervisni­ng i småskolen.

AKTIVITET

På Flekkerøy skole har de gjort flere tiltak for at overgangen fra skole til barnehage skal bli lettere. De har turdag en dag i uka, ingen økter er lenger enn tjuefem minutter, det er gjerne lagt inn aktivitete­r med bevegelse i øktene og mye undervisni­ng foregår i stasjoner.

De minste elevene har heller ikke korte friminutte­r, men en lang økt ute. Mer likt som i barnehagen.

– Med korte friminutte­r er det mange i den alderen som ikke rekker ut før de skal inn. Og mange klarer ikke å lage en god relasjon i en pause på ti minutter. Slike ordninger er vi opptatt av at vi skal få beholde.

BLIR TESTET

Når debatten om seksåringe­r i skolen nå blusser opp, er testing noe av det som skaper strid. Eleven på første trinn må ta kartleggin­gsprøve i både matematikk og lesing.

Det er Richardsen kritisk til. – Alle må gjennom disse prøvene og alle oppgavene. Men når

du møter blikket til den eleven som ikke får det til, så føles ikke det godt. Det er jo litt som et overgrep mot noen av elevene, sier Hege Richardsen.

– Er det ikke nyttig for deg som laerer å få en oversikt?

– En slik test kan fortelle oss noe om elevenes ståsted, men vi kan klare oss uten. Vi har en kommunal bokstavtes­t som gir oss god oversikt over elevenes kunnskaper og utvikling. Den gjennomfør­es på en elev av gangen, og er et godt verktøy for tilrettele­gging av undervisni­ng.

PRESS

Hege Richardsen mener at så små elever burde slippe de nasjonale testene.

– Elevene kan nok lett kjenne på et press i forkant av testene, både på skolen og hjemme, og selve kartleggin­gssituasjo­nen kan oppleves ubehagelig for de som ikke mestrer, sier hun.

De fleste som begynner i første klasse er svaert laerevilli­ge. Det var også et argument for at man endret innholdet for seksåringe­ne.

– Alle endringene som er gjort er ikke negative. I dag gjør for eksempel barnehagen­e en god jobb før barna skal begynne på skolen. De blir kjent med bokstaver, lyder og tall der. Skolen kan vaere et godt sted å vaere for seksåringe­n hvis forholdene legges til rette for det.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det har gått over 20 år siden seksåringe­ne kom inn i skolen. Her har laerer Hege Richardsen leseunderv­isning for Caroline Abrahamsen i første trinn på Flekkerøy skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det har gått over 20 år siden seksåringe­ne kom inn i skolen. Her har laerer Hege Richardsen leseunderv­isning for Caroline Abrahamsen i første trinn på Flekkerøy skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway