Fædrelandsvennen

Fotballbok om mer enn fotball

«Direkte rødt» handler om mer enn bare fotballdrø­mmen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Dette er en roman som handler om mange av de tingene som er viktig for meg i livet. Fotball, alt som skjer i ei bygd, det mellommenn­eskelige og hva ungdom er opptatt av, forteller forfatter André Vaaler.

Han er ute med sin tredje bok, «Direkte rødt». Den blir lansert på Kristiansa­nd Folkebibli­otek mandag. Så baerer det ut på tur med Den Kulturelle Skolesekke­n i september. Målgruppa er barn og ungdom i alderen 10–14 år.

– DET VIKTIGSTE I BYGDA

Boka handler om 13 år gamle Jimmy Parkas som bor i den lille bygda Grønndal. Han sliter med det meste – bortsett fra fotballen. Det viser seg at mora har et alkoholpro­blem, og Jimmy har det ikke så greit hjemme. Bestevenne­n Mads og bestefaren Florian blir da viktige støttespil­lere.

– Fotballen er det viktigste i ei bygd, og gjennomsyr­er mye av det som skjer. Det er sosialt, og skaper tilhørighe­t og stolthet over bygda. Det gjør at vi samles. På en fotballkam­p i ei bygd møtes foreldre og barn på en måte man ellers ikke gjør, forteller Vaaler.

– INGEN LESEHEST

Vaaler ble utfordret til å skrive en ny bok etter at han ga ut «Villaksen Salomon og den store reisen» i 2012. Cappelen Damm har trykket opp et første opplag på 2700 eksemplare­r.

– Dette er en bok vi satser på av flere grunner. Vi ønsket å lage en bok for barn og unge som også fortalte en viktig historie om livet rundt – om alt som må vaere på plass for at ungdom skal ha det bra og trives, også med fotball. Vi håper det gjør at flere enn bare guttene i målgruppa kan sette pris på den, sier Lars Aase i Cappelen Damm.

Vaaler begynte å skrive på boka for tre år siden, og fikk mulighet til å skrive den ferdig i løpet av det siste året.

– Dette virker som en bok for fotballgal­e gutter som ikke liker å lese?

– Ja, det var det som var utgangspun­ktet til Cappelen. Jeg leser ikke så mye selv.

– Og så er du forfatter?

– Ja. Jeg er mer opptatt av å betrakte de rundt meg og tenke på hva som er deres historier enn å lese bøker. Jeg leser jo bøker innimellom, men jeg kan ikke kalles noen lesehest. Jeg tror dette er en

bok som kan vaere lett å komme gjennom fordi det handler om et tema som interesser­er dem.

DANSER AASES FINTE

Mandag lanseres boka på biblioteke­t, på ganske utradisjon­elt vis, med både kor, musikk, en keeper og en danser. Flere fotballag i målgruppa er invitert.

– Det starter med at mannskoret Gaasehud vil synge Grønndalsa­ngen. Den har illustratø­r Oscar Jansen skrevet. Så vil jeg lese fra boka, også blir det noen innslag innimellom. Starts keeper Håkon Opdal vil lese en passasje om hvordan spissen på Grønndal-laget endte opp som keeper. Og så har vi en overraskel­se, forteller Vaaler og fortsetter:

– Jimmy Parkas sin finte, Parkas-finten, er inspirert av Daniel Aases finte, og er et gjennomgan­gstema i boka. Jimmys kontaktlae­rer framfører den som en dans for å få kontakt med ham. På mandag kommer det en danser for å framføre Aases finte.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? André Vaaler er ute med sin nye bok «Direkte rødt». Den lanseres på Kristiansa­nd Folkebibli­otek på mandag.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR André Vaaler er ute med sin nye bok «Direkte rødt». Den lanseres på Kristiansa­nd Folkebibli­otek på mandag.
 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Daniel Aases finte er inspirasjo­n for Parkas-finten i «Direkte rødt». Her er Aase på trening med Start.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Daniel Aases finte er inspirasjo­n for Parkas-finten i «Direkte rødt». Her er Aase på trening med Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway