Fædrelandsvennen

Fortsatt mannfolka som dominerer scenene

Fortsatt er de fleste festival-artistene menn. Arrangøren­e på Sørlandet har ingen tro på kvotering, men sier de ønsker seg en større kvinneande­l.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er ikke sånn at vi ringer til artistene vi vil ha og sier «hoi hoi», og så kommer de og spiller. Vi er absolutt bevisst dette med kvinneande­l, men det er mange flere faktorer enn kjønn som spiller inn når vi skal sette opp festivalpr­ogrammet, sier bookingsje­f Toffen Gunnufsen i Skral Festival.

Kjønnsbala­nse i musikklive­t og på festivaler er et hett tema hvert år. For norske festivaler har prosentand­elen for kvinnelige artister i mange år ligget rundt 20 prosent, slik det også var sist Faedreland­svennen skrev om saken i 2015.

Nå begynner årets festivalpr­ogrammer å ta form, og vi har sett på kvinneande­len hos tre av de største festivalen­e i regionen: Palmesus (18 prosent), Skral Festival (20 prosent) og Canal Street (29 prosent).

Tendensen er lik resten av landet. De ferskeste tallene fra Nasjonal arrangørst­atistikk er fra festivalse­songen i 2016. Innen rock/ pop er 20 prosent kvinnelige utøvere på festivalsc­enene, mens det innen jazz/blues er 22 prosent.

INGEN VRANG VILJE

Skral Festival har i år 24 band/artister, hvorav 5 er kvinnelige (20 prosent). I fjor var det 28 artister hvorav 4 var kvinnelige (14 prosent).

Toffen Gunnufsen forsikrer at det ikke ligger vond vilje bak den lave kvinneande­len.

– Vi må velge de som er tilgjengel­ige, de må passe profilen, de må gjerne vaere aktuelle slik at det skjer noe, og så er det kvaliteten og at de er tilgjengel­ige for oss. Og vi må ikke minst ha råd til å booke dem, sier Gunnufsen.

Selv om han godt kunne ønske seg en kvinneande­l på i alle fall 30 prosent er han ikke tilhenger av kvotering:

– Skulle vi valgt en 50/50- andel er det ikke sikkert programmet hadde solgt nok billetter, selv om kvinner begynner å bli godt represente­rt i for eksempel popsjanger­en, sier Gunnufsen.

SKJELER TIL KJØNN

Hos Canal Street i Arendal ser det litt penere ut, med 29,6 prosent kvinner. Her er Ellen Andrea Wang, Natalie Sandtorv og Julie Bergan med å trekke opp kvinneande­len.

– Jeg prøver å skjele til dette når jeg booker, og jeg synes jo vi burde hatt minst en tredjedel. Programmet reflektere­r nok litt av hvordan det står til med kjønnsford­elingen i sjangrene rock, pop, blues og jazz. Og jeg mener å ha sett en utvikling mot flere kvinner, sier festivalsj­ef Mats Aronsen.

– Hadde det hjulpet hvis du hadde skjelt enda hardere til kjønnsford­elingen når du booker?

– Det kan vel hende. Det er også mulig jeg hadde booket annerledes dersom jeg var en ung dame. Det er ikke lett å si, sier Aronsen.

«A MAN’S WORLD»

Palmesus har så langt offentligg­jort 11 artister hvorav 2 er kvinner. Det gir en kvinneande­l på 18 prosent.

– Vi kommer til å slippe flere artister før festivalen, og jeg tror kvinneande­len blir litt bedre da. Men vi booker etter hva som lager den beste festen og hva som passer vår profil. Vi ser ikke på kjønn, vi ser på tilgjengel­ighet og hva folk vil ha, sier festivalsj­ef Leif Fosselie hos Palmesus.

– Du sier altså at dere gir blaffen i kvinneande­len?

– Ikke blaffen. Det hadde vaert flott om det var flere kvinner, men det er nå engang slik at det er en overvelden­de majoritet av menn som er utøvere i den musikkform­en vi booker. I år er det riktig å si at det er tung Edm-fokus på Palmesus, sier Fosselie.

– Får vi noen gang et Palmesus med 50/50-andel mannlige og kvinnelige artister?

– Hvis det hadde vaert det folk ville ha og lyttet til så hadde det vaert fint. Men det er nok ikke opp til Palmesus alene, sier Fosselie.

HØRT DET FØR

Balansekun­st er en forening av rundt 60 musikk- og kulturorga­nisasjoner som arbeider for et li- kestilt og mangfoldig musikkog kulturliv. Her er Siri Haugan Holden prosjektle­der, og hun har hørt alle forklaring­ene før.

– Jeg opplever ofte at dette blir gjort til et spørsmål om «kvalitet eller kvinner», og det er en helt feil måte å angripe det på. Det finnes mange nok kvinnelige artister av høy kvalitet til at dette ikke trenger å vaere noe problem. Jeg tror jo dessuten at festivaler ønsker å vise at de følger med i tida. Dette handler om å tilby et bredere tilbud slik at de også kan trekke et bredere publikum og favne videre, sier Holden.

– Men gjenspeile­r ikke andelen kvinnelige artister på scenen også

tilfanget blant utøverne?

– Jeg er ikke helt enig i den forklaring­en. Det lar seg riktig nok ikke ignorere at det er faerre kvinnelige utøvere innenfor visse sjangre , men det betyr bare at man må bruke litt mer tid og ressurser på å finne de gode.

FORPLIKTER SEG

– Selv om det er diskutert med jevne mellomrom ser det ikke ut til at disse tallene endrer seg. Er kvotering den eneste måten å få til dette på?

– Det er i alle fall et effektivt virkemidde­l. Det er ikke slik at det skal vaere et mål i seg selv med en 50/50-fordeling. Aller helst skal man ikke vaere nødt til å tenke på dette i det hele tatt, men mangelen på balanse viser at det er påkrevd likevel. Heldigvis er det ting på gang. Det europeiske initiative­t Keychange er en sammenslut­ning av 85 festivaler som alle forplikter seg til å ha 50/50-fordeling innen 2022. Her er foreløpig fire norske festivaler med: Bylarm, Ultima, Oslo World og Sørveiv.

– Kommer den dagen da dette ikke er et tema lenger?

– Jeg tror nok vi kommer til å måtte ha denne samtalen mange ganger i årene som kommer.

 ?? FOTO: THOMAS HEGNA ?? Astrid S er blant de 20 prosent kvinnene som står på scenen til Skral Festival i år.
FOTO: THOMAS HEGNA Astrid S er blant de 20 prosent kvinnene som står på scenen til Skral Festival i år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Leif Fosselie hos Palmesus sier det ikke tas hensyn til kjønn når programmet bookes.
FOTO: JACOB BUCHARD Leif Fosselie hos Palmesus sier det ikke tas hensyn til kjønn når programmet bookes.
 ?? FOTO: ANN MAGRITT ARNLI ?? Mats Aronsen hos Canal Street skulle gjerne hatt flere kvinner på programmet.
FOTO: ANN MAGRITT ARNLI Mats Aronsen hos Canal Street skulle gjerne hatt flere kvinner på programmet.
 ?? FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN ?? Toffen Gunnufsen sier det ikke bare er å ringe og si «hoi-hoi» til artistene. Her er han for ti år siden.
FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN Toffen Gunnufsen sier det ikke bare er å ringe og si «hoi-hoi» til artistene. Her er han for ti år siden.
 ?? FOTO: BALANSEKUN­ST ?? Siri Haugan Holden mener arrangøren­e bør anstrenge seg litt mer for å finne kvinnelige artister.
FOTO: BALANSEKUN­ST Siri Haugan Holden mener arrangøren­e bør anstrenge seg litt mer for å finne kvinnelige artister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway