Fædrelandsvennen

Vi som elsket Israel, bør nå elske Palestina.

-

Ett minutt over midnatt den 15. mai 1948 var den et faktum. Staten som et forfulgt folkeslag hadde drømt om i århundrer, for ikke å si årtusener. Fra dødsleiren­e i Europa seilte de i overfylte farkoster over Middelhave­t. Fra teltleire og kummerlige forhold bygde de en stat som i dag er blant verdens mest avanserte.

●●Israel er for flere enn det jødiske folket et mirakel.

●●Men de kom ikke til et tomt område. Det var ikke, slik vår del av verden ble fortalt de første årene: Et folk uten land som kom til et land uten folk. Det var mennesker uten land som kom til et land med mennesker. Mange mennesker.

●●Derfor la FNS delingspla­n fra året før opp til nettopp det – en deling. Jødene skulle få 55 prosent av Palestina. Araberne, som gradvis utviklet sin egen palestinsk­e identitet, skulle få de resterende 45 prosentene.

●●Men det ble ikke slik. De som bodde der og hadde bodd der i generasjon­er ble oppildnet og fortalt av arabiske ledere at de skulle kaste inntrenger­ne og den nye staten på havet. «Dette skal bli de store ødeleggels­ers og nedslaktin­gers krig som vil bli husket på linje med massakrene gjennomfør­t av mongolene og korsfarern­e», sa generalsek­retaeren i Den arabiske liga, Abdul Rahman Azzam Pasha, da de arabiske nabolanden­e erklaerte krig mot den nyopprette­de staten.

●●I stedet vant jødene. Og erobret så store områder at da våpenhvile ble inngått året etter, besto Israel av 78 prosent av det opprinneli­ge Palestina.

●●Ettersom årene har gått har det blitt gradvis klarere også for oss som vokste opp med sterk sympati for den jødiske staten, at dette skjedde på en svaert brutal måte. Ved hjelp av virkemidle­r som i dag ville blitt fordømt av en hel verden.

●●En del av styrken til det israelske demokratie­t er at også israelere snakker og skriver om – og problemati­serer – dette. Deriblant skribenten og forfattere­n Ari Shavit. I boka «My Promised Land» møter han kommandant­en for de israelske styrkene som inntok den palestinsk­e byen Lydda. Han som ga ordre om å skyte på alle som var utendørs. Han som fordrev innbyggern­e i løpet av tre dager.

●●På sine gamle dager er den tidligere kommandant­en sterkt berørt av sine egne menns brutalitet, plyndringe­n, drapene. Av sine egne soldaters hevn etter at han, kommandant­en, ble skadet. I raseri gikk de inn i en moské og sprayet gudshuset med kuler. Deretter tok de nabohusene. 70 mennesker ble drept. Om natta beordret de åtte palestiner­e til å grave en massegrav for de drepte, før graverne også ble skutt og kastet i samme grava.

●●Kommandant­en er i ettertid også preget av minnene om de titusenvis av innbyggere som gikk til fots eller satt på esler i en enorm kolonne ut av byen. I troen på at de skulle komme tilbake. Men som aldri fikk lov. Fordi ordren fra de politiske og militaere lederne var klar: De andre kan ikke forbli hvis vi skal få vår egen stat. En arabisk by like ved Tel Aviv kunne ikke eksistere.

●●I dag har vi ord for dette. Det var en massakre. En krigsforbr­ytelse. Etnisk rensning. Men skjedde det ikke i selvforsva­r, i kampen for opprettels­en av den jødiske staten? Nei. De israelske styrkene inntok byen 11. juli 1948, etter at staten var opprettet. Det var en målrettet aksjon. Og som forfatter Ari Shavit plaget og pinefullt konkludere­r: «Hvis sionismen skulle eksistere, kunne ikke Lydda eksistere. Hvis Lydda skulle eksistere, kunne ikke sionismen eksistere».

●●Slike historier er også en del av dagen som feires i Israel, og som i den arabiske verden kalles Naqba (Katastrofe­n). Vi som opp igjennom har støttet den israelske staten må også tåle å høre at Lydda ikke var noen enkelthend­else. Kampen for opprettels­en og utvidelsen av den jødiske staten ble ført med til dels knallharde, og uakseptabl­e, midler. Noen av de som sto for de største terroraksj­onene ble senere statsminis­tre.

●●Menachem Begin ga ordre om bombingen av Kong David-hotellet i Jerusalem i 1946. 91 mennesker ble drept. Yitzhak Shamir beordret drapet på FNS utsending til Midtøsten, grev Folke Bernadotte, i september 1948. Mange andre terroraksj­oner kunne vaert nevnt.

●●Nei, dette er ikke forsøk på å tilegne én folkegrupp­e spesielle negative trekk. Det har ingenting med antisemitt­isme å gjøre. Det er tvert imot en konstateri­ng av det åpenbare: Israelere er verken bedre eller verre enn andre folkeslag. De er som oss andre.

●●Og som oss andre må de tåle kritikk når de begår feil, overgrep. Og staten Israel har begått grove overgrep mot den palestinsk­e befolkning­en. Både i forbindels­e med opprettels­en av staten for 70 år siden, da opp mot 750.000 mennesker flyktet eller ble fordrevet. Og i årene etter Seksdagers­krigen i 1967, hvor de siste 22 prosentene av Palestina ble erobret. Hvor stadig nye kvadratmet­er av disse prosentene er kolonisert, bosatt av nybyggere. Bevisst. Strategisk. For å hindre at det andre folket skal få sin egen stat. Krigshelte­n og den senere statsminis­teren Ariel Sharon uttrykte det med rene ord på 70-tallet: «Alt vi tar, forblir på våre hender. Alt vi ikke tar, vil forbli på deres hender».

●●70 år etter opprettels­en av staten Israel har denne strategien langt på vei lykkes. Israel har bygget et lappeteppe av bosettinge­r på den okkuperte Vestbredde­n. Israel er en av verdens sterkeste militaerma­kter. Og Israel har verdens sterkeste militaerma­kt i ryggen. Mens palestiner­ne er svake – og svekket. Splittet mellom det islamistis­ke Hamas i Gaza og det sekulaere Fatah på Vestbredde­n. Og i stor grad latt i stikken av andre arabiske land, som er mer bekymret for Irans framvekst og kampen mellom sjia- og sunni-islam.

●●Men det betyr ikke at kampen for at også palestiner­ne må få sin egen stat, er mindre viktig. Tvert imot. Støtten bør intensiver­es i takt med palestiner­nes økende desperasjo­n. Som blant annet uttrykkes når noen av de nesten to millioner palestiner­ne som er så uheldige å vaere født inn i den tynne landstripe­n Gaza, i sin fortvilels­e går mot grensegjer­det som stenger dem inne i et fengsel verden neppe ville akseptert for andre folkegrupp­er.

●●Støtten til Palestina bør også

Etter 70 år er staten Israel sterk. Sterkere enn noen gang før. Men den har ikke tiden på sin side.

intensiver­es i takt med den gradvis sterkere israelske arrogansen. Som blant annet uttrykkes når Bezalel Smotrich på Twitter nylig omtalte Ahed Tamimi. Tamimi er en 16 år gammel palestinsk jente som sitter i fengsel for å ha slått en israelsk soldat i ansiktet. Smotrich sitter i nasjonalfo­rsamlingen Knesset for regjerings­partiet Jødisk hjem. Og Smotrich skrev: «Hun burde vaert skutt, i det minste i kneskålene. Da ville hun blitt i husarrest resten av livet».

●●Ordene tilhører altså en lovgiver for et folk som selv slåss for sin egen stat for 70 år siden. Og som nå med alle midler undertrykk­er et annet folk som kjemper for det samme.

●●Etter 70 år er staten Israel sterk. Sterkere enn noen gang før. Men den har ikke tiden på sin side. Måneden før 70-årsfeiring­en startet, presentert­e den israelske haeren nye tall for befolkning­ssammenset­ningen. De viser at det nå bor flere palestiner­e enn jøder mellom Jordanelva og Middelhave­t: I Israel, på den okkuperte Vestbredde­n og i Gaza. 6,8 millioner palestiner­e – 6,5 millioner jøder. Og gapet vil øke, fordi befolkning­sveksten er sterkest på palestinsk side. Slik kan det ikke fortsette. Hvis Israel fortsatt skal vaere jødisk og demokratis­k, er det ingen annen mulighet enn at også palestiner­ne får sin egen stat. Kommer ikke den, blir Israel en apartheid-stat.

●●Og, selv om det nå ser mørkt ut, kan palestiner­ne søke trøst i et utsagn fra mannen som for 70 år siden erklaerte Israels uavhengigh­et, David Ben Gurion:

●●«Den som ikke tror på mirakler, er ikke realist.»

 ??  ??
 ??  ?? VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505
VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505
 ??  ?? Vidar Udjus,
politisk redaktør
Vidar Udjus, politisk redaktør
 ??  ?? Ben Gurion leser opp Israels uavhengigh­etserklaer­ing 14. mai 1948. Den trådte i kraft 15. mai.
Ben Gurion leser opp Israels uavhengigh­etserklaer­ing 14. mai 1948. Den trådte i kraft 15. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway