Fædrelandsvennen

Pris for ytring

Lektor Simon Malkenes har fått Fritt Ords Honnørpris for debatten om norsk skole. Prisen er velfortjen­t – dessverre. Ytringsfri­heten står ikke så sterkt i skolen som den burde.

-

Det har vaert flere debatter i debatten, etter at lektoren fra Ulsrud videregåen­de skole deltok i en Dagsnytt 18-sending i NRK i mars.

simon malkenes var invitert til et panel for å diskutere fritt skolevalg i Oslo. En ordning han mener fører til at noen skoler får uforholdsm­essig mange elever med utfordring­er. Han gjenga noen notater fra egen undervisni­ng og fortalte om elevene sine, anonymiser­t ved å omtale dem med en bokstav.

Da disse elevene igjen svarte i en kronikk i Aftenposte­n at de følte seg krenket, utløste det en sak mot Malkenes hvor han ble innkalt til skoleledel­sen med spørsmål om hans egnethet som laerer. Det endte med en anmerkning i hans personalma­ppe.

Dermed startet en stor diskusjon om ytringsfri­heten i skolen. Altså – en utdannings­in-

For mange var det nok overrasken­de at elever så lett kan utløse saker mot laerere

stitusjon hvor man jo tror ytringsver­net står sterkt, men hvor det overrasken­de nok viste seg at hensynet til for eksempel skoleledel­se og elever gjør at mange laerere føler seg kneblet. Til hinder for en fri, kritisk og konstrukti­v debatt om et stort og viktig samfunnsan­liggende for oss alle – skolen.

Fritt ords Knut

Olav Åmås begrunnet prisen med at Malkenes «har mer enn de aller fleste gjort en stor innsats for å skape en kritisk debatt om norsk skole og Oslo-skolen spesielt. De siste månedene vi har hatt en sjelden og viktig diskusjon om ytringskul­turen i Oslo-skolen».

prisen er velfortjen­t.

For mange var det nok overrasken­de at elever så lett kan utløse saker mot laerere, at deres vern mot å føle seg krenket, kan settes opp mot det man bør tenke skal vaere en selvfølgel­ig rett for laerere til å diskutere skolen. Ikke bare fordi skolen er laerernes arbeidspla­ss, men også fordi skolen angår storsamfun­net og derfor bør vaere omgitt av en fri og uredd diskusjon.

– Demokrati gjør

litt vondt, sa Malkenes på en konferanse­n om nettopp ytringsfri­het mandag. Der fortalte han om erfaringen­e sine. Det er nettopp der ytringsfri­het prøves mot andres opplevde krenkelser at ytringsfri­heten er viktig. Om det er skoleeiere som føler illojalite­t, kolleger som støtes eller – om elever føler seg krenket. Ytringsfri­het skal trumfe mye.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Saken om lektor Simon Malkenes har vist at ytringsfri­het i norsk skole er ingen selvfølgel­ighet.
FOTO: NTB SCANPIX Saken om lektor Simon Malkenes har vist at ytringsfri­het i norsk skole er ingen selvfølgel­ighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway